Quantcast
Θερμό φθινόπωρο για τις τράπεζες - enikonomia.gr
share

Θερμό φθινόπωρο για τις τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Ένα ιδιαίτερα θερμό φθινόπωρο έχουν μπροστά τους οι τράπεζες, καθώς θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν οι αλλαγές προσώπων στα διοικητικά τους συμβούλια και τις επιτροπές, ενώ παράλληλα οι υφιστάμενες διοικήσεις «τρέχουν» τα σχέδια για την αναδιάρθρωση και βιώσιμη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Στο μεταξύ, οι αυξημένες προβλέψεις που έλαβαν οι τράπεζες για να προχωρήσει η διάσωση Μαρινόπουλου -και ουσιαστικά η διάσωση του λιανεμπορίου-, «ψαλιδίζουν» την κερδοφορία τους. Σύμφωνα με αναλυτές τα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αύριο και μεθαύριο θα είναι ελαφρώς δυσμενέστερα της αρχικής τους στοχοθεσίας. Τραπεζικά στελέχη μάλιστα σημειώνουν, σύμφωνα με το Έθνος, ότι και το δεύτερο τρίμηνο 2016 συνεχίστηκε η άνοδος των καθυστερούμενων οφειλών, ενώ οι τράπεζες χρειάστηκε να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις για τα δάνεια ύψους 400 εκατ ευρώ που είχαν χορηγήσει στον Μαρινόπουλο.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις αλλαγές προσώπων στα ΔΣ και τις επιτροπές των τραπεζών, ο κ. Γιώργος Μιχελής, πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μιλώντας για το θέμα ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σημειώνουμε πως στην Eurobank δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη διοικητική ομάδα της και θα συνεχίσει ως έχει, με πρόεδρο τον κ. Νίκο Καραμούζη και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Φωκίωνα Καραβία.

Το ίδιο ισχύει και για την Alpha Bank, με τον κ. Μαντζούνη να παραμένει CEO, ωστόσο αναμένεται να διευθετηθεί -πιθανόν το 2017- ο αριθμός των εκτελεστικών μελών του ΔΣ.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει κλείσει το ζήτημα με την επιλογή προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, καθώς τυπικά σήμερα είναι «ακέφαλη», μετά την αποχώρηση του προέδρου κ. Μιχάλη Σάλλα και του CEO κ. Σταύρου Λεκάκου.

Στην Εθνική Τράπεζα, η νυν πρόεδρος κ. Λούκα Κατσέλη αναμένεται να αποχωρήσει μόλις εγκριθεί το νέο στέλεχος που θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου από τον SSM.

Σε αναζήτηση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου βρίσκεται και η μη συστημική Attica Bank.

Ο κ. Μιχελής σχολιάζοντας την τακτική του SSM να δείχνει «κόκκινη» κάρτα την τελευταία στιγμή στις τοποθετήσεις στελεχών στις τράπεζες, σημείωσε πως πέραν των κριτηρίων του νόμου, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός λαμβάνει υπ’ όψιν του και άλλες παραμέτρους που καθορίζουν τις τελικές του αποφάσεις και τόνισε πως θα πρέπει οι αλλαγές να ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος.

Σχέδια αναδιάρθρωσης

Πάντως οι υφιστάμενες διοικήσεις επεξεργάζονται ήδη τα σχέδια αναδιάρθρωσης και διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Οπως είναι γνωστό οι τράπεζες έχουν μεσοπρόθεσμο στόχο να περιορίσουν στο 15% τα «κόκκινα» δάνεια και προσδοκούν να το πετύχουν μέσα από ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, αλλά και με διαγραφές οφειλών.

Οι στόχοι μείωσης, που θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη κάθε τράπεζας σε εποπτικό επίπεδο και θα έχουν ορίζοντα τριετίας θα συμφωνηθούν τον Σεπτέμβριο με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία επιδιώκει τη μείωση του NPLs του συστήματος κατά 30% έως το τέλος του 2018, ώστε να διαμορφωθεί στο επίπεδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και να αποκλιμακωθεί περαιτέρω στη συνέχεια.




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.