Quantcast
Νέο κύκλο αβεβαιότητας για την οικονομία ανοίγει η κόντρα για το χρέος - enikonomia.gr
share

Νέο κύκλο αβεβαιότητας για την οικονομία ανοίγει η κόντρα για το χρέος

δημοσιεύτηκε:

Σε νέο κύκλο αβεβαιότητας η οποία θα μεγαλώνει όσο τελειώνει το 2016, μπαίνει η ελληνική οικονομία, λόγω της ανοιχτής κόντρας Γερμανίας και ΔΝΤ και των αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν πριν το τέλος του χρόνου για την συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα.

«Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο» τόνισε η Γενική Διευθύντρια του ΔNT Κριστίν Λαγκάρντ από την αμερικανική πρωτεύουσα μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του Ταμείου.

«Η συζήτηση για το χρέος παραπλανά του Έλληνες. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της» απάντησε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε από την ίδια εκδήλωση.

Προς επίρρωση των λόγων του, μίλησε για μια υποχρέωση εκ μέρους της Ελλάδας της «υλοποίηση προγράμματος που απέχει πολύ από το 100%». Με τον τρόπο αυτό, τώρα όπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν φόρτωσε την ευθύνη στην Ελλάδα , για να ξεφορτωθεί ο ίδιος και η Κυβέρνηση του την ευθύνη της υλοποίησης όσων υπέγραψε στις 25 Μαΐου εν όψει των Γερμανικών εκλογών , που θα γίνουν σε περίπου.

Στην ίδια γραμμή και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα αντιμετωπίσει εθνικές εκλογές στην χώρας του, τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η υπαναχώρηση αυτή, μετά την πολυδιαφημισμένη (λόγω επικείμενου Brexit) συμφωνία της 25ης Μαΐου για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης για την Ελλάδα έφερε ξανά το σύννεφο της αβεβαιότητας πάνω από της Ελλάδας .

Χθες ο ένας από τους τρείς μεγάλους οίκους αξιολόγησης η Fitch αφού κούρευε τις προσδοκίες για ανάπτυξης για το 2017 από το 2,8% του ΑΕΠ που προέβλεψε το ΔΝΤ πριν από λίγες μέρες στο 1,8 % του ΑΕΠ ενώ τόνιζε ειδικά για το θέμα του χρέους τόνισε ότι αν προοπτική σοβαρής μείωσης είναι μακρινή τότε η προσδοκία που υπάρχει, θα έχει το ακριβώς αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα ο ΙΟΒΕ, ο οποίος προβλέπει για φέτος ύφεση 0,5% του ΑΕΠ έναντι της πρόβλεψης του Ιουλίου για ύφεση 1%, λόγω κυρίως της ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης στο δεύτερο εξάμηνο και της ενίσχυσης των επενδύσεων προβλέπει για το 2017 ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1,5% έως 2,0% του ΑΕΠ αρκετά κάτω από τις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ που θέλει για τον επόμενο χρόνο ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ.

Χειρότερη η συνέχεια

Η συνέχεια του κλίματος έντασης άρχισε να δημιουργείται από χθες με ομοβροντία του Γερμανικού τύπου, μερίδα του οποίο επανέφερε ακόμη και τα σενάρια του Grexit , θα δοθεί με την δεύτερη αξιολόγηση. Η συμμαχία του Βορρά είναι αποφασισμένη να την κάνει όσο ποιο δύσκολη γίνεται επιχειρώντας να αναβάλει όσο γίνεται την συζήτηση για το χρέος.

Το πρώτο δείγμα ήταν η αμφιλεγόμενη απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας, η οποία επικύρωσε την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων και της πρώτης αξιολόγησης, αλλά βρήκε ένα «τεχνικό πρόβλημα» για να κρατήσει τα 1,7 δις ευρώ που προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες.

Το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο όταν φτάσει ο χρόνος να αποφασίσει το ΔΝΤ για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα . Αν δεν βρεθεί ένας « από μηχανής θεός» που θα συμβιβάσει τις δύο απόψεις υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

Το ΔΝΤ να παραμείνει με ένα αναβαθμισμένο ρόλο τεχνικού συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές σε Ολλανδία και Γερμανία.

Το ΔΝΤ να αποχωρήσει τελείως από το ελληνικό πρόγραμμα δημιουργώντας πλεόν πρόβλημα όχι μόνο στην Γερμανία αλλά και την Ολλανδία την Φιλανδία την Αυστρία και την προεδρεύουσα σήμερα Σλοβακία αφού όλες ψήφισαν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα με δεδομένη την ενεργή παρουσία του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου MNI κάποιοι έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται και σχεδιάζουν συνάντηση κορυφής για το ελληνικό χρέος μεταξύ ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ, Γερμανίας και Γαλλίας σε μια προσπάθεια μέσω του Washington Group (όπως ονομάζεται το άτυπο αυτό σώμα) να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.