http://www.enikonomia.gr/timeliness/122706,episkepsi-ompama-stin-athina-stin-atzenta-chreos-kai-prosfygiko.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_122706_c3960d2265-a22837e36ce98f20.jpg Την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα στις 15-16 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε και επίσημα ο Λευκός Οίκος την ώρα που στην Αθήνα κλιμάκια των υπηρεσιών ασφαλείας... 10/26/2016 7:23:39 AM

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Στην ατζέντα χρέος και προσφυγικό

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Στην ατζέντα χρέος και προσφυγικό

Ουάσιγκτον: Του Θανάση Κ.Τσίτσα


Την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα στις 15-16 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε και επίσημα ο Λευκός Οίκος την ώρα που στην Αθήνα κλιμάκια των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών εξετάζουν τα μέτρα προστασίας του Αμερικανού προέδρου κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονή του, μία μέρα πριν τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του, ο πρόεδρος Ομπάμα θα αφιχθεί στις 15 Νοεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η επίσκεψη «θα επανεπιβεβαιώσει τη στήριξη μας στις συνεχιζόμενες προσπάθειες να μπει η ελληνική οικονομία σε ένα μονοπάτι βιωσιμότητας και επιστροφής στην ευημερία. Στην γενέτειρα της δημοκρατίας, ο πρόεδρος θα επανεπιβεβαιώσει επίσης την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών αξιών, που έχουν κάνει τόσα για να φέρουν ειρήνη και ευημερία στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος θα καταστήσει σαφές ότι εκτιμούμε την αξιοσημείωτη γενναιοδωρία που έχουν επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση και ο λαός έναντι των μεταναστών και των προσφύγων».

Η επίσκεψη Ομπάμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, αναμένεται να εκπέμψει μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Ο κυριότερος λόγος που ο Ομπάμα επιλέγει να επισκεφθεί την Ελλάδα τώρα, για πρώτη φορά στη θητεία του, είναι για να ασκήσει - για τελευταία φορά - πιέσεις στο Βερολίνο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του χρέους.

Το Βερολίνο αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε απόφαση για το ελληνικό χρέος νωρίτερα από τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο 2017 ενώ αντιθέτως Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός οικονομικών Τζακ Λιου, μιλούν συνέχεια για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους.

Η χθεσινή επισημοποίηση της επίσκεψης Ομπάμα απ τον Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και είχε σκοπό να εξυπηρετήσει την παράμετρο «Χίλαρι Κλίντον».

Πρακτικοί, εκ παραδόσεως οι Αμερικανοί, έχουν μια συγκεκριμένη στόχευση: τους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους και τα εκλογικά οφέλη για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η πρώην ομογενής πρέσβυς των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Ελένη Τσακοπούλου- Κουναλάκη, εκ των βασικών χρηματοδοτών της οικογένειας Κλίντον, το περασμένο καλοκαίρι, άλλωστε στο 32ο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) είχε δώσει τον τόνο για την συνέχεια της πολιτικής των Δημοκρατικών όταν είχε αναφερθεί στις σταθερές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Ομπάμα για την Ευρώπη και την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης: «Το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε είναι μία κυβέρνηση που θα υποστηρίζει την συνέχιση της ίδιας πολιτικής για την Ελλάδα και την Κύπρο…».

Στο παρελθόν, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τουλάχιστον, δύο ή τρείς φορές, την ευκαιρία να συμπεριλάβει σε περιοδεία του τη χώρα μας, αλλά για την αμερικανική διπλωματία η Ελλάδα ήταν εκτός των προτεραιοτήτων της.

Σε μια δύσκολη (δημοσκοπικά) χρονική στιγμή για την κυβέρνηση, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να τείνει χείρα πολιτικής βοηθείας.

Εγκυρη διπλωματική πηγή που εμπλέκεται στην επίσκεψη υποστήριξε ότι θα πρόκειται για «μια επίσκεψη με πλήρη ατζέντα».

Στις διήμερες επαφές θα κυριαρχήσει η οικονομική κατάσταση, το χρέος και η βιώσιμη ανάπτυξη, το μεταναστευτικό και τα περιφερειακά θέματα (Κυπριακό, Μέση Ανατολή). Το πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση και τον Αμερικανό πρόεδρο αναμένεται να συνοδεύουν μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Μπαράκ Ομπάμα, θα επισκεφθεί προσφυγικό καταυλισμό, είτε στην Λέσβο είτε στην περιοχή της Αττικής, αλλά όλα αυτά είναι υπό εξέταση λόγω των μέτρων ασφαλείας που θα πρέπει να παρθούν.

Μετά την Αθήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Γερμανία (την έκτη του αμερικανού προέδρου στα 8 χρόνια της θητείας του) όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση θα συζητηθούν μεταξύ άλλων η κατάσταση στην Ουκρανία, η συριακή κρίση και οι κοινές προσπάθειες για εξολόθρευση του ISIL καθώς οι διατλαντικές οικονομικές σχέσεις.

Στο Βερολίνο θα έχει επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με τους ηγέτες των 5 μεγάλων δυτικών χωρών (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία), για ανασκόπηση μεγάλου εύρους παγκοσμίων θεμάτων.

Πηγή: Real.gr

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ