http://www.enikonomia.gr/timeliness/126021,pos-eidan-ta-gallika-mme-tin-episkepsi-barak-ompama-stin-ellada.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_126021_4e5f9bc3b3-b77bde1118eca091.jpg Με πηγή τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πολλά γαλλικά μίντια αναφέρονται μέσω των ηλεκτρονικών τους σελίδων στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα. 11/16/2016 7:35:49 PM

Πώς είδαν τα γαλλικά ΜΜΕ την επίσκεψη Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα

Πώς είδαν τα γαλλικά ΜΜΕ την επίσκεψη Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα

Με πηγή τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πολλά γαλλικά μίντια αναφέρονται μέσω των ηλεκτρονικών τους σελίδων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα.

Το Nouvel Observateur

Στην Αθήνα, "για μια τελευταία πνοή έμπνευσης, ο Μπάρακ Ομπάμα επισκέφθηκε σήμερα την Ακρόπολη, αλλάζοντας το κοστούμι για ένα σακάκι και γυαλιά ηλίου", γράφει το περιοδικό Nouvel Observateur.

Ο πασίγνωστος Βράχος με θέα την Αθήνα, που "πολιορκείται" κάθε χρόνο από τα εκατομμύρια των τουριστών, ήταν για τη σημερινή περίσταση ερημικός, με μόνη την παρουσία της συνοδείας του προέδρου. Η επίσκεψη της Ακρόπολης έγινε πριν παρουσιάσει, με τη μορφή πολιτικής παρακαταθήκης, το όραμα του για την Δημοκρατία, στην εποχή της ανόδου του λαϊκισμού σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα, όπου και ανακάλυψε τον Παρθενώνα, τον πιο διάσημο ναό που κτίστηκε πριν από 2.500 περίπου χρόνια.

Για την εκφώνηση μιας, από τις τελευταίες μεγάλες ομιλίες του ως πρόεδρος, ο Μ. Ομπάμα επέλεξε το λίκνο της Δημοκρατίας, που όπως ο ίδιος είπε "είναι πηγή των ιδεωδών και των αξιών που συνέβαλαν στο κτίσιμο της Αμερικής".

Το Paris Match

"Στην Αθήνα, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην άνοδο του λαϊκισμού", τιτλοφορεί το περιοδικό Paris Match.

Την δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Μπάρακ Ομπάμα επισκέφθηκε την Ακρόπολη, πριν από την ομιλία - παρακαταθήκη για την Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "μπρος στην ανάπτυξη μιας λαϊκιστικής ρητορικής, δεξιά και αριστερά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο απερχόμενος πρόεδρος σκοπεύει να ασχοληθεί με τα συναισθήματα στέρησης και απογοήτευσης που την τρέφουν και καλεί στο να μην υποκύψουμε σε έναν "άψυχο καπιταλισμό".

"Η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία και τα κοινωνικά μίντια, έχουν αναστατώσει τη ζωή μας (...) οι άνθρωποι αναρωτιόνται για την εθνική τους ταυτότητα και τη θέση τους στον κόσμο", φέρεται να δηλώνει μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η L’ Express

"Από την Ελλάδα ο Ομπάμα προειδοποιεί την Ευρώπη κατά των εθνικισμών" τιτλοφορεί το περιοδικό L’ Express.

Και σε αυτό το δημοσίευμα τονίζονται τα λόγια Ομπάμα σε σχέση με την Ελλάδα "λίκνο της δημοκρατίας", καθώς και το ότι η χώρα έδωσε το παράδειγμα στην κρίση του προσφυγικού, όταν ένα εκατομμύριο άτομα, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, κατέκλυσαν το έδαφος της από το 2015, και περισσότεροι από 60.000 παραμένουν ακόμη.

"Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τον ελληνικό λαό, ο οποίος επέδειξε μια εξαιρετική συμπόνια" είναι τα λόγια Ομπάμα.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στο γεγονός ότι την Τρίτη το βράδυ στην Αθήνα, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης προκειμένου να διαλύσει διαδήλωση. στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.500 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων περίπου 400 φαίνεται πως ανήκουν σε αναρχικό κίνημα, και οι οποίοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το κέντρο της πόλης, όπου δειπνούσε ο Μπάρακ Ομπάμα με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Les echos

"Ο Ομπάμα επιχειρεί να καθησυχάσει τους εταίρους του σχετικά με τις προθέσεις του μελλοντικού Αμερικανού προέδρου" τονίζει η οικονομική Les echos.

"Από μόνη της η λιτότητα δεν μπορεί να φέρει την ευημερία", φέρεται να δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ακόμα και αν η ανάπτυξη μοιάζει να επιστρέφει, η χώρα υποχρεώνεται σε σημαντικά πλεονάσματα του προϋπολογισμού που φρενάρουν την ανάκαμψη.

Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους οι ΗΠΑ, εδώ και καιρό ζητούν μια σημαντική ελάφρυνση, μια επιλογή που κρίνεται απαραίτητη από το ΔΝΤ, η οποία όμως προσκρούει στην άρνηση των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως της Γερμανίας, η οποία αρνείται να κάνει παραχωρήσεις, λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές που αναμένονται περίπλοκες για τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Σύμφωνα με δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί, ενδυναμώνει σε κάθε περίπτωση τη θέση της Ελλάδας, στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της.

Σύμφωνα με τη συντάκτη Κατρίν Σατινιού, η ανάλυση του Μπάρακ Ομπάμα δεν διαφέρει ιδιαίτερα: "Πιστεύουμε πως μια ισχυρή Ευρώπη, ευημερούσα και ενωμένη δεν είναι μόνο καλή για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά είναι καλή και για τον κόσμο και για τις ΗΠΑ", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αθήνα.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ