http://www.enikonomia.gr/timeliness/126723,polymeris-synantisi-mono-meta-apo-tet-a-tet-tsipra-erntogan.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_126723_7e32ce8583-ba166391938fb891.jpg Ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση χωρίζει Αθήνα και Άγκυρα για το θέμα των εγγυήσεων στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. 11/21/2016 7:35:56 PM

Πολυμερής συνάντηση μόνο μετά από τετ α τετ Τσίπρα-Ερντογάν

Πολυμερής συνάντηση μόνο μετά από τετ α τετ Τσίπρα-Ερντογάν

Του Βασίλη Σκουρή


Ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση χωρίζει Αθήνα και Άγκυρα για το θέμα των εγγυήσεων στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Όπως συμφωνήθηκε αργά το βράδυ χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για να δοθεί ημερομηνία πραγματοποίησης πολυμερούς συνάντησης για το Κυπριακό, θα πρέπει να έχει προηγηθεί συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Το ενδεχόμενο συνάντησης συζητήθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή, με τους δυο άνδρες να κρατούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μέσω συνεργατών τους, ενώ δεν αποκλείεται να μιλήσουν τηλεφωνικά εκ νέου το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα δίνουν «καλές πιθανότητες» για μια συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν, πιθανόν σε ουδέτερο έδαφος, προκειμένου να οριστεί πολυμερής συνάντηση για το Κυπριακό, η οποία κατ’ αρχήν προγραμματίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη για αμέσως μετά από τα Χριστούγεννα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η συνάντηση αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ το θέμα των εγγυήσεων, καθώς τα υπόλοιπα θέματα είναι υπόθεση της Λευκωσίας.

Όπως επίσης αναφέρουν διπλωματικές πηγές:

Η ελληνική Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει συμμετοχή σε πολυμερή διάσκεψη υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας

Καθώς οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού εισέρχονται σε ευαίσθητη φάση, τονίζεται για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα εξαρχής έθεσε ως θέμα αρχής το ζήτημα της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο. Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού που είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής χωρίς να λυθεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η στάση αυτή της ελληνικής Κυβέρνησης είναι ενιαία, ξεκάθαρη και διαχρονική.

Η Ελληνική Κυβέρνηση-τονίζουν οι ίδιες πηγές- κατά τη διάρκεια επανειλημμένων συνομιλιών με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό πρόβλημα, κατέστησε σαφές ότι συμφωνεί να συμμετάσχει σε πολυμερή συνάντηση, υπό την αίρεση της προηγούμενης συζήτησης και συμφωνίας με την Τουρκία, επί του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Άνευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από όλους, του κ. Έιντε συμπεριλαμβανομένου.

Πιο σημαντική είναι η συμφωνία επί χάρτου ή η αποχώρηση του στρατού κατοχής; -αναρωτιούνται οι ίδιες και τονίζουν:

Ο κ. Ακιντζί ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί περαιτέρω και πιο συγκεκριμένα επί του εδαφικού, εάν δεν εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα εξαρτήσει τη στάση της από τις συζητήσεις για το εδαφικό ή για άλλες πτυχές του προβλήματος που αφορούν τα 4 κεφάλαια διαπραγμάτευσης, τα οποία διαπραγματεύονται οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Η παρούσα Κυβέρνηση είναι η πρώτη ελληνική Κυβέρνηση που δεν έκανε καμία παρατήρηση ή παρέμβαση στη διαπραγμάτευση των 4 κεφαλαίων αυτών, μέχρι στιγμής, και δεν προτίθεται να αλλάξει τη στάση της. Είναι, όμως, αυτονόητο ότι έχει λόγο και θέση αρχής για τα δύο κεφάλαια στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα και τα οποία σχετίζονται με τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, καθώς αυτά αφορούν την ουσία του Κυπριακού που είναι ζήτημα κατοχής.

Πρέπει να είναι λοιπόν σαφές σε όλες τις πλευρές ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε μία πολυμερή διάσκεψη θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις πτυχές του Κυπριακού που σχετίζονται με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Βεβαίως, όσοι επέμεναν να γίνει η συζήτηση για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια όχι πριν αλλά μετά την διαπραγμάτευση των υπολοίπων 4 κεφαλαίων, πρέπει τώρα να προσέλθουν στο τραπέζι καθώς η συζήτηση για τα δύο αυτά κεφάλαια δεν επιδέχεται καμία άλλη αναβολή.

Ευθύνες Τουρκίας

Για να στεφθεί, καταρχάς, με επιτυχία η πολυμερής διάσκεψη, σε αυτά τα δύο θέματα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μία πρότερη συνεννόηση/συμφωνία με την Τουρκική Κυβέρνηση.

Η Τουρκία, όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ακολουθεί παρελκυστική πολιτική στο θέμα αφού, α) ουδέποτε διατύπωσε προτάσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, β) ακύρωσε την συνάντηση στην Αττάλεια μεταξύ του κ. Κοτζιά και του Τούρκου ομολόγου του κ. Cavusoglu, ο οποίος είχε απευθύνει και την σχετική πρόσκληση.

Αντίθετα η Ελλάδα είναι η μόνη που καθόρισε με σαφήνεια και εγκαίρως τις θέσεις της για το καθεστώς των εγγυήσεων και της ασφάλειας αλλά και τις εν προκειμένω προτάσεις της –οι οποίες είναι εν γνώσει όλων των εμπλεκομένων μερών- με γνώμονα την επίτευξη μιας δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, την οποία και στηρίζει.


Πηγή: real.gr


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ