Quantcast
Θεοδωράκης: Να δημιουργηθούν συνθήκες για μία κοινή πολιτική στα εθνικά θέματα - enikonomia.gr
share

Θεοδωράκης: Να δημιουργηθούν συνθήκες για μία κοινή πολιτική στα εθνικά θέματα

δημοσιεύτηκε:

«Η συζήτηση για τα εθνικά μας θέματα πρέπει να γίνεται δημόσια γιατί πρέπει να υπάρχει σύμπνοια στην κορυφή και διάλογος στη βάση», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84 και τη Νόνη Καραγιάννη, ενώ αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει υποβάλλει το Ποτάμι για την συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα πρέπει να λαμβάνει τις μεγάλες αποφάσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν μπορεί ένας υπουργός Αμύνης ή ένας υπουργός Εξωτερικών να δεσμεύει τη χώρα σε τέτοια ζητήματα. Θα πρέπει να υπάρχει ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Η πρόταση μας είναι πολύ τεκμηριωμένη και θα παρουσιαστεί από τον κ. Κακλίκη, ο οποίος την έχει μελετήσει».

Όπως είπε στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει το Ποτάμι στο Ζάππειο, σήμερα το βράδυ, με θέμα «Τα σύνορα, η Λωζάνη, η ειρήνη. Η στάση της ΕΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Πόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι; Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο;»,«ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει τις προτάσεις των κομμάτων, σε σχέση με τα εθνικά ζητήματα. Πρέπει να υπάρξει μια δημόσια συζήτηση, που θα επιτρέψει στον κόσμο αντιληφθεί τους κινδύνους, να αντιληφθεί τα περιθώρια για να υπάρξει μια κοινή πολιτική. Τα πράγματα αυτά δε θα πρέπει να είναι αδιαφανή. Μιλάμε για συζήτηση. Δε μιλάμε ούτε για λαοσυνάξεις, ούτε για συγκεντρώσεις όπου θα εκφωνούνται πατριωτικοί λόγοι, από αυτούς που έχουμε συνηθίσει σε κάποιες περιόδους. Αλλά κάποια ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί παρά να είναι διαφανή και οι προθέσεις των κομμάτων καθαρές».

Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος οι Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής, Ντόρα Μπακογιάννη, συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της ΝΔ, Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Χρήστος Ροζάκης, ομότιμος καθηγητής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Κακλίκης πρέσβης ε.τ. και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο Παύλος Τσίμας.

Ερωτώμενος αν θα πρέπει η εξωτερική πολιτική, να συνδιαμορφωθεί απ’ όλα τα κόμματα ο Σταύρος Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι «προφανώς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε μείζονα θέματα το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να έχει την αντίληψη ότι πρέπει να συνεννοείται. Δεν είναι θέμα του 30% ή του 40% που κυβερνά. Θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν του την αξιωματική αντιπολίτευση και τον λόγο των άλλων κομμάτων». Όπως τόνισε «περίπου όλα τα κόμματα, αν εξαιρέσεις κάποιες ακραίες φωνές, έχουμε την ίδια άποψη περίπου για τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις μας με την Τουρκία, τα Σκόπια και την Αλβανία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήνουμε στην τύχη την συμπεριφορά των ηγετών μας. Κατά την άποψη μας πρέπει να προσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίζουμε τα νέα προβλήματα».

Όπως είπε στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Ποταμιού «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή. Είναι καλό να υπάρχει μια προσπάθεια συνεννόησης πολιτικών δυνάμεων, ανεξαρτήτως όσων μας χωρίζουν. Γι’αυτό και πήραμε αυτή την πρωτοβουλία να συζητήσουμε και να υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις σε άλλα κόμματα». Ανέφερε επίσης ότι ένα από τα μεγάλα εθνικά μας θέματα είναι η οικονομία και συνέχισε: «Αλλά με την παλιά ορολογία -στην οποία επιστρέφουμε- εθνικό θέμα είναι το τι γίνεται με τα σύνορά μας. Υπάρχει ένα πρόβλημα, επειδή η Ελλάδα έχει γονατίσει οικονομικά. Επειδή οι γείτονες μάς αισθάνονται ως μια αδύναμη χώρα σε σχέση με το παρελθόν. Νομίζω πως υπάρχουν συμπεριφορές, στις οποίες πρέπει να δώσουμε απάντηση. Για παράδειγμα, η στάση του Ερντογάν. Όλα αυτά που λέει για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Όλα αυτά που προσπαθεί να κάνει γύρω από την Αγιά Σοφιά. Οι αμφισβητήσεις για μια γρήγορη, δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Όλα αυτά συνιστούν εθνικά θέματα στα οποία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρέπει να γίνεται μια δημόσια, εγχώρια συζήτηση για τα εθνικά μας θέματα, γιατί, για να υπάρχει σύμπνοια στην κορυφή, πρέπει να υπάρχει διάλογος στη βάση».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.