Quantcast
Μείωση των καθυστερήσεων στις πληρωμές των ΑΠΕ από τον ΛΑΓΗΕ ζητούν οι παραγωγοί ενέργειας - enikonomia.gr
share

Μείωση των καθυστερήσεων στις πληρωμές των ΑΠΕ από τον ΛΑΓΗΕ ζητούν οι παραγωγοί ενέργειας

δημοσιεύτηκε:

Κάνοντας τον απολογισμό του 2016 ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ Στέλιος Λουμάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από την Πολιτεία των προτάσεων του Συνδέσμου που οδήγησε στην επιβολή χρέωσης προς τους προμηθευτές ενέργειας που κατευθύνεται στους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ως αποζημίωση για το γεγονός ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά μειώνει το κόστος της ενέργειας για τους προμηθευτές.

Όπως υποστήριξε ο κ. Λουμάλης, η νέα χρέωση δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές αφού τυχόν υπεραπόδοση της θα επιφέρει ισόποση μείωση στο ΕΤΜΕΑΡ.

Στα αιτήματα του ΣΠΕΦ περιλαμβάνονται:

-Η άμεση μείωση των καθυστερήσεων στις πληρωμές των ΑΠΕ από τον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) κατά τουλάχιστον 50 ημέρες, δηλαδή από τις 170 στις 120 λόγω της δραστικής μείωσης του λογιστικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

-Η ίση μεταχείριση στην κατανομή της ρευστότητας που εισπράττεται από την ΔΕΗ.

-Η επανεξέταση του μέτρου της διακοψιμότητας («μπόνους» σε μεγάλους καταναλωτές για τον περιορισμό της κατανάλωσης σε περιόδους αιχμής) το οποίο χρηματοδοτείται από τις ανανεώσιμες πηγές.

Ο ΣΠΕΦ κάλεσε τη διοίκηση της ΔΕΗ να παρουσιάσει «ποσοτικοποιημένο και τεχνοκρατικό τριετές κυλιόμενο οικονομικό και επιχειρησιακό σχέδιο που θα βγάζει νόημα και στους αριθμούς» ενώ με αφορμή την πρόσφατη ενεργειακή κρίση αναφέρει ότι «λάβαμε όλοι μια πολύ καλή γεύση του τι θα συνέβαινε αν τα καλοκαίρια το μεσημέρι δεν είχαμε τα φωτοβολταϊκά να στηρίζουν το σύστημα, τις ακραίες ανάγκες του, αλλά και να συγκρατούν την Οριακή Τιμή του Συστήματος».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.