Quantcast
Σκυλακάκης: Είτε κλείσει η αξιολόγηση είτε όχι, το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει - enikonomia.gr
share

Σκυλακάκης: Είτε κλείσει η αξιολόγηση είτε όχι, το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει

δημοσιεύτηκε:

«Θα συνέφερε τη χώρα να γίνουν τώρα εκλογές και χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση», υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Δράσης Θοδωρής Σκυλακάκης, ο οποίος, προ ημερών, συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συμφώνησαν τη συνεργασία και ένταξης της Δράσης στη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Σκυλακάκης, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, δηλώνει κατηγορηματικά ότι συμφωνεί με την άποψη του Αδώνιδος Γεωργιάδη «καλύτερα να μην κλείσει η αξιολόγηση για να οδηγηθούμε σε εκλογές», εξηγώντας ότι αυτό θα συνέφερε τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Δράσης απαντά σε όσους πιστεύουν ότι η συνεργασία με το κόμμα του προσδίδει νεοφιλελεύθερο προφίλ στη ΝΔ λέγοντας ότι «έχουν πιπιλήσει τόσο την καραμέλα του νεοφιλελευθερισμού που απορώ πώς δεν έχουν βγάλει άφτρα!». Και εξηγεί ότι «το μίσος σε κάθε τι φιλελεύθερο ενώνει την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά».

Μιλώντας για τη συνεργασία του με τη ΝΔ υποστηρίζει ότι η Δράση συμφωνεί απόλυτα με τις θέσεις που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη και προσθέτει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τη μάχη της ηγεσίας στη ΝΔ γιατί δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει συμβιβασμός με την κυβέρνηση Τσίπρα και το πρόγραμμα που εφαρμόζει».

Ερωτηθείς «αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ» ο Θεόδωρος Σκυλακάκης εξηγεί ότι «δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση» και ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει αν θα πολιτευτεί.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να βρεθεί η ΝΔ αν κερδίσει τις εκλογές μπροστά σε ένα 4ο μνημόνιο, ο κ. Σκυλακάκης απαντά στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «όχι, αν οι εκλογές γίνουν τώρα» και εξηγεί ότι «υπάρχει χρόνος με μια ριζοσπαστική μεταρρυθμιστική πολιτική να προλάβουμε να φέρουμε μία σημαντική οικονομική ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο για να βγει η χώρα στις αγορές το 2018».

Επιπλέον, ο, πρόεδρος της Δράσης υποστηρίζει ότι ο πρόβλημα της χώρας δεν είναι δημοσιονομικό «είναι ότι η χώρα δεν παράγει γιατί κανείς δεν επενδύει».

Στο ερώτημα «αν χρειάζεται να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις», ο Θ. Σκυλακάκης υπογραμμίζει στο Πρακτορείο ότι «αν οι επενδύσεις επανέλθουν σταδιακά τότε η χώρα μπορεί να πετύχει ανάπτυξη ύψους 6-7% για την επόμενη τετραετία» και ερωτηθείς αν συμφωνεί με την άποψη του άλλοτε στενού του συνεργάτη Στέφανου Μάνου ότι «όλες οι συντάξεις από το 2017 πρέπει να πάνε στα 700 ευρώ» απαντά ότι διαφωνεί και υποστηρίζει ότι «το ασφαλιστικό χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση ανάλογη με αυτή που έκανε πριν μερικά χρόνια η Σουηδία».

Τέλος, για το αν «η ΝΔ πρέπει να μειώσει τους υπαλλήλους στον δημόσιο τομέα», ο Θεόδωρος Σκυλακάκης εκτιμά ότι «η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να πολεμήσει τη διαφθορά στο κράτος, να εφαρμόσει αξιοκρατία και να αυξήσει δραματικά την αποτελεσματικότητα του κράτους με ιδιωτικοποιήσεις και μαζική εφαρμογή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της Δράσης Θεόδωρου Σκυλακάκη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Κύριε Σκυλακάκη, τι απαντάτε σε αυτούς που πιστεύουν ότι η επιστροφή σας-συνεργασία σας με τη ΝΔ ως επικεφαλής της Δράσης δίνει στη ΝΔ ένα νεοφιλελεύθερο προφίλ;

Απ. Την έχουν τόσο πιπιλήσει την καραμέλα του νεοφιλελευθερισμού, που απορώ πώς δεν έχουν βγάλει άφτρα. Στην πραγματικότητα το μίσος σε κάθε τι φιλελεύθερο ενώνει την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά, που θεωρούν ότι οι φιλελεύθεροι -με την επιμονή τους στην οικονομική ελευθερία και την απέχθειά τους για το κομματικό κράτος- αποτελούν εμπόδιο στον βασικό τους στρατηγικό πολιτικό στόχο. Να αποκτήσουν ιδιοκτησία του κράτους. Πώς το λέει παραπονούμενος ο κ. Πολάκης, «δεν έχουμε τον πλήρη έλεγχο του κράτους». Αυτό. Στη δική μας περίπτωση είχαμε ως μικρό πολιτικό κόμμα διαχρονικά δύο συνθήματα: «πολίτες, όχι πελάτες, και λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες». Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όσοι θέλουν περισσότερους φόρους και περισσότερες δαπάνες και πελάτες, όχι πολίτες, είναι λογικό να μας μισούν. Από εκεί κι εκεί για όποιους από την άκρα Δεξιά ή την άκρα Αριστερά τους έχει πιάσει ο πόνος για το προφίλ της Νέας Δημοκρατίας, τους λέω να μην ανησυχούν. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένας χώρος που αναζητά, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη τη σύνθεση προς το Κέντρο. Αυτό το νόημα έχει κι η δική μας στράτευση.

Ερ. Τι μέτρησε περισσότερο στην απόφαση σας να συνεργαστείτε με τη ΝΔ; To προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη; Ή η ανάγκη συσπείρωσης απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα;

Απ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε την μάχη της ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία γιατί δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει συμβιβασμός με την κυβέρνηση Τσίπρα και το πρόγραμμα που εφαρμόζει. Με την εκλογή του η Νέα Δημοκρατία έθεσε ως βασική της πολιτική προτεραιότητα τη μείωση των φόρων και των κρατικών δαπανών, με πολύ συγκεκριμένες και ρεαλιστικές δεσμεύσεις που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Αυτά καθόρισαν το πολιτικό του προφίλ. Με τις θέσεις αυτές συμφωνούμε απολύτως και θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να στηρίξουμε την προσπάθειά του με όσες δυνάμεις διαθέτουμε.

Ερ. Αλήθεια, θα αποφασίζατε προεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ με άλλον αρχηγό;

Απ. Οι υποθετικές ερωτήσεις λαμβάνουν υποθετικές απαντήσεις. Εξαρτάται από την πολιτική που θα υιοθετούσε.

Ερ. Εσείς ως επικεφαλής της Δράσης θα είστε υποψήφιος, όπως ακούγεται, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ;

Απ. Δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση και προσωπικά δεν έχω αποφασίσει καν αν θα πολιτευτώ. Δουλεύοντας στον ιδιωτικό τομέα, σε δύο νέες επιχειρήσεις τις οποίες δημιουργήσαμε με τους συνεταίρους μου (η μια ξεκίνησε και εξαγωγές πριν λίγο καιρό), μετέχω στην πολιτική από το υστέρημα του επαγγελματικού και προσωπικού μου χρόνου. Η ριζική αλλαγή πορείας στην προσωπική και επαγγελματική ζωή είναι μια απόφαση που δεν λαμβάνεται επιπόλαια. Την ίδια ώρα, όμως, πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι αισθάνομαι και την ανάγκη να μπω στη μάχη και προπαντός να βρεθώ κοντά στον κόσμο εκεί που ζω και εργάζομαι.

Ερ. Τι εκτιμάτε σχετικά με τη β΄ αξιολόγηση; Θα καταφέρει τελικά να την κλείσει η κυβέρνηση σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα;

Απ. Δεν το γνωρίζω. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είτε κλείσει η αξιολόγηση είτε όχι, το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει.

Ερ. Ασπάζεστε την άποψη του αντιπροέδρου της ΝΔ, Αδώνιδος Γεωργιάδη ότι «καλύτερα να μην κλείσει η αξιολόγηση για να οδηγηθούμε σε εκλογές»;

Απ. Ναι. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στην υπερφορολόγηση και δεν έχει συνεπώς καμία πιθανότητα να πετύχει, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε είτε σε ένα τέταρτο μνημόνιο, είτε (αν οι συνθήκες στην Ευρώπη αλλάξουν), ακόμα στην έξοδο από το ευρώ, που δεν είναι μεν πολύ πιθανή, αλλά δεν μπορεί και να αποκλειστεί.

Ερ. Θα συνέφερε τη ΝΔ να αναλάβει τα ηνία της χώρας χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση;

Απ. Θα συνέφερε τη χώρα κι αυτό έχει σημασία.

Ερ. Όπως πάνε τα πράγματα πιστεύετε ότι η ΝΔ θα βρεθεί μπροστά στο να υπογράψει 4ο Μνημόνιο;

Απ. Αν οι εκλογές γίνουν τώρα όχι. Υπάρχει χρόνος με μια ριζοσπαστική μεταρρυθμιστική πολιτική να προλάβουμε να φέρουμε μια σημαντική οικονομική ανάκαμψη στον επόμενο χρόνο και να βγει η χώρα στις αγορές το 2018.

Ερ. Όμως πολλοί αναρωτιούνται πώς θα μειώσει τη φορολογία που υποστηρίζει η ΝΔ; Από πού θα εξοικονομήσει τη διαφορά στα έσοδα;

Απ. Το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι δημοσιονομικό. Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα δεν παράγει γιατί κανείς δεν επενδύει. Έχουμε τις χαμηλότερες επενδύσεις στην Ευρώπη, τις μισές περίπου από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γι΄ αυτό και η ανεργία παραμένει εξωφρενική και η όποια οριακή μείωση της είναι αναδιανομή των ίδιων θέσεων εργασίας σε περισσότερους που παίρνουν υποπολλαπλάσιους μισθούς (από 100 ως 400 ευρώ). Η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διώχνει τους επενδυτές με την εξωφρενική φορολογία (το 16 έβαλε 13 δισ. νέους φόρους και επιβαρύνσεις για να εισπράξει 3) και την εχθρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα. Επίσης όλοι οι μη φορολογικοί δείκτες που κοιτούν οι επενδυτές πάνε κατά διαβόλου. Στο Ease of doing Business πέσαμε το 2016 κατά δύο θέσεις, στο Global Competitiveness Report πέντε θέσεις και στον Corruption Perceptions Index ένδεκα θέσεις, γιατί αντί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση ακολουθεί μια βαθιά αντιμεταρρυθμιστική πολιτική. Χρειαζόμαστε λοιπόν λιγότερους φόρους και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να έρθουν επενδύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε λεπτομερώς στη Θεσσαλονίκη από πού θα χρηματοδοτηθεί -με μείωση δαπανών- η δραστική μείωση του φόρου επιχειρήσεων. Επίσης είναι δυνατόν να δώσει κανείς πρόσθετά φορολογικά κίνητρα που να αφορούν αποκλειστικά τις νέες εξωστρεφείς επενδύσεις. Τα κίνητρα αυτά δεν έχουν κανένα άμεσο δημοσιονομικό κόστος, γιατί οι νέες επενδύσεις θέλουν τουλάχιστον μια τετραετία για να υλοποιηθούν και να φέρουν κερδοφορία.

Ερ. Χρειάζεται να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις;

Απ. Αν οι επενδύσεις επανέλθουν σταδιακά πίσω στον ευρωπαϊκό μέσο όρο τότε η χώρα μπορεί να πετύχει ανάπτυξη ύψους 6-7% για την επόμενη τετραετία. Το ποσοστό αυτό -που το πέτυχαν άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Ιρλανδία- είναι τελείως εφικτό. Αν συνεχίσουμε με το παρόν πρόγραμμα θα συνεχίσει η φτώχεια, η μιζέρια και οι αέναες περικοπές.

Ερ. ‘Ακουσα, προ ημερών, τον Στέφανο Μάνο του οποίου υπήρξατε στενός συνεργάτης να υποστηρίζει ότι επιβάλλεται όλες οι συντάξεις να πάνε από τώρα, το 2017, στα 700 ευρώ. Θα συμφωνούσατε με την άποψή του;

Απ. Δεν συμμερίζομαι τη θέση αυτή. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια ριζική ασφαλιστική μεταρρύθμιση αντίστοιχη με αυτήν που έκανε πριν μερικά χρόνια η Σουηδία, στη βάση του «οιονεί κεφαλαιοποιητικού» συστήματος. Στο σύστημα αυτό μπορεί κανείς να μεταβεί άμεσα χωρίς να πλήξει μαζικά τους νυν συνταξιούχους γιατί θα συνεχιστεί η καταβολή εισφορών, απλώς οι ασφαλισμένοι θα έχουν κίνητρο να πληρώνουν εισφορές γιατί αυτές δεν θα είναι κρυφός φόρος όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά πραγματική αποταμίευση που θα τους επιστραφεί και με τόκο. Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες γιατί το θέμα είναι εξόχως τεχνικό και πολλά εξαρτώνται από τις μεταβατικές ρυθμίσεις. Απλώς θα σημειώσω ότι αν είχαμε εφαρμόσει κάτι τέτοιο από το 2001 η Ελλάδα δεν θα είχε ποτέ χρεοκοπήσει, ούτε θα είχαν υπάρξει οι τεράστιες εσωτερικές κοινωνικές αδικίες που προκάλεσαν οι δεκαετίες ασφαλιστικής ρουσφετολογίας.

Ερ. Κύριε Σκυλακάκη, πρέπει η ΝΔ να μειώσει τους υπαλλήλους στον δημόσιο τομέα;

Απ. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να πολεμήσει τη διαφθορά στο κράτος, να εφαρμόσει αξιοκρατία και να αυξήσει δραματικά την αποτελεσματικότητα του κράτους με ιδιωτικοποιήσεις και μαζική εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αυτά πρέπει να γίνουν με οργανωμένο τρόπο, σοβαρότητα και ρεαλισμό. Το πρόβλημα του Δημόσιου -όπως σας είπα- δεν είναι πλέον δημοσιονομικό, αλλά λειτουργίας του κράτους. Έχουμε ένα κράτος που δεν δουλεύει και δεν αποδίδει. Αυτό πρέπει πάση θυσία να λυθεί.

Ερ. Αλήθεια, πότε βλέπετε εκλογές;

Απ. Μπορεί και άμεσα. Σε κάθε περίπτωση πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει να περάσει και τέταρτο μνημόνιο.

Απ. Θα στοιχηματίζατε την αυτοδυναμία της ΝΔ;

Απ. Το στοίχημα δεν αφορά τη ΝΔ, αφορά την τύχη της χώρας. Θα ήθελα πάντως, όπως λέει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα και αν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη να συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις που θέλουν και μπορούν να στηρίξουν την μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Το έργο θα είναι δύσκολο και κανείς δεν περισσεύει.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.