http://www.enikonomia.gr/timeliness/143939,katrougkalos-pame-se-symvivasmo-choris-tis-paraloges-apaitiseis-t.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_143939_74fed27f09-88e40e549c335fc0.jpg Την πεποίθηση ότι κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος 3/8/2017 2:22:00 PM

Κατρούγκαλος: Πάμε σε συμβιβασμό χωρίς τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ

Κατρούγκαλος: Πάμε σε συμβιβασμό χωρίς τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ

Την πεποίθηση ότι κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία εξέφρασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Σημείωσε: «Το γεγονός ότι οι θεσμοί παρέμειναν στην Αθήνα σημαίνει ότι η συμφωνία είναι κοντά κι εγώ που βρίσκομαι στις Βρυξέλλες αυτή την αίσθηση αποκομίζω από ευρωπαϊκούς κύκλους».

Μάλιστα, όπως είπε, η πολιτική συναντίληψη προέκυψε από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου όπου η ελληνική πλευρά είπε «πάμε σε συμβιβασμό χωρίς τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για προνομοθέτηση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ για μετά το 2018».

«Ήταν αποφασισμένο να υπάρξουν μέτρα και αντίμετρα κι αυτό που αναζητείται τώρα είναι πώς θα ισορροπήσουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κενό του 2018, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι δεν βγαίνουν οι αριθμοί ωστόσο φαίνεται ότι το ΔΝΤ υποχωρεί από τους παραλογισμούς του παρελθόντος» εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μέσα από τη διαπραγμάτευση οφέλη για τους ασθενέστερους. Σχετικά με το έκτακτο επίδομα είπε: «Η αντίρρηση που είχε εκδηλωθεί (από τους δανειστές) δεν ήταν ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά βάσιμη. Την υπεραπόδοση την είχαμε και μπορούσαμε να τη διαθέσουμε όπου κρίναμε εμείς. Θέλουμε να διαχειριστούμε τα βάρη πιο δίκαια και τώρα που έρχεται η ανάπτυξη επίσης να είναι κοινωνικά δίκαιη» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Χαρακτήρισε άθλο το έργο της κυβέρνησης, η οποία -όπως είπε- προσπαθεί να φέρει τη χώρα σε περιβάλλον ανάπτυξης μέσα από λιτότητα. «Τα μνημόνια είχαν στην καρδιά τους λιτότητα και εσωτερική υποτίμηση, δεν λέμε ότι μια χώρα πρέπει να ζει με ελλείμματα, αλλά έφτασε η ώρα και η Ευρώπη να αμφισβητεί ότι η δημοσιονομική προσαρμογή μέσω νεοφιλελεύθερων πολιτικών είναι η μόνη λύση. Τα πράγματα αλλάζουν στην Ευρώπη, γιατί μετατοπίστηκαν οι σοσιαλδημοκράτες από τη λιτότητα» είπε ο κ. Κατρούγκαλος

Αναφερθείς στο κλείσιμο της αξιολόγησης, σημείωσε: «Αν υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, αυτό θα αποτυπωθεί στο Eurogroup και θα ακολουθήσει η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ να τελειώσει η αβεβαιότητα γιατί είναι αρνητική για την οικονομία» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Τόνισε: «Το μνημόνιο είναι συνταγή νεοφιλελευθερισμού, αλλά πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν πάει άλλο, χρειάζεται να φτάσουμε σε τέτοια ισορροπία και να μην υπάρξουν άλλες θυσίες από τους ασθενέστερους».

«Θα πρέπει να έχουμε μια συμφωνία το ταχύτερο δυνατό άλλα προς το συμφέρον της χώρας και του λαού μας» είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Για το αίτημα της ΝΔ για εκλογές, σχολίασε: «Δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι τώρα εκλογές σημαίνει άτακτη χρεοκοπία της χώρας, αφού δεν θα εφαρμοζόταν το πρόγραμμα και οι εταίροι δεν θα προχωρούσαν στη σύναψη νέου προγράμματος εν μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Το διαρκές αίτημα για εκλογές δείχνει το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και προφανώς χρησιμοποιείται για εσωτερικές ισορροπίες. Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί την πορεία του Φιγιόν -με τον οποίο είχε σπεύσει να ταυτιστεί, όταν εξελέγη- και οι δύο αυτοπροβάλλονταν ως βέβαιοι νικητές, τώρα ο Γάλλος είναι χαμένος μένει να δούμε τι θα γίνει με τον κ. Μητσοτάκη».

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας και των συνεχών προκλήσεων, είπε: «Οι ροές μεταναστών-προσφύγων από την Τουρκία έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ (από τους 100 που έρχονταν ημερησίως, έρχονται περίπου οι μισοί), ωστόσο, η Ελλάδα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και σταθερή στη θέση "δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας"».

Για την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, υποστήριξε ότι το σενάριο αυτό διακινείται από ακραίους κύκλους και θα δημιουργήσει πολίτες και χώρες δεύτερης κατηγορίας. «Το απορρίπτουμε ως σενάριο που αναπόφευκτα οδηγεί σε κατάρρευση» είπε ο κ. Κατρούγκαλος και επικαλέστηκε τη φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για Ευρώπη πολλών δυνατοτήτων, δηλαδή: «Να μπορούμε να έχουμε επιλογές, αλλά χωρίς αποκλεισμούς και με κριτήριο την πολιτική απόφαση».Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ