Quantcast
Εντείνονται οι πιέσεις στις τράπεζες - enikonomia.gr
share

Εντείνονται οι πιέσεις στις τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Οι πιέσεις που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες λόγω των εκροών καταθέσεων οδήγησαν σε αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης μέσω του ELA κατά 400 εκατ. ευρώ.


Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος «στις 22 Μαρτίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 46,6 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος».

Η αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 0,4 δισ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Κεφάλαια

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και διαθέτουν από τα υψηλότερα εποπτικά κεφάλαια, μεταξύ των τραπεζών της Ευρωζώνης» αναφέρει στο «Εθνος» Ελληνας τραπεζίτης, γεγονός που συμμερίζεται και η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί. «Θεωρώ ότι είναι σχετικά καλή και επαρκής η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά την ανακεφαλοποίηση η οποία έλαβε χώρα στα τέλη του 2015» δήλωσε χθες η κυρία Νουί απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη για την τραπεζική ενοποίηση.

Η επικεφαλής του SSM σημείωσε ακόμα ότι «οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει πρόοδο, κάνουν καλές προσπάθειες να ανταποκριθούν στα προβλήματα. Υπάρχει μεγάλη πρόοδος, ναι, το σημειώνουμε, αλλά ακόμα χρειάζεται μεγάλη δέσμευση, το οποίο είναι και φυσιολογικό αν θέλετε. Δεν διαφέρει η κατάσταση των τραπεζών στην Ελλάδα από εκείνη των τραπεζών σε άλλες χώρες, πάντα υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις».

Την ίδια ώρα τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως παρά τις εκροές καταθέσεων και την αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι στόχοι που έχουν θέσει οι τράπεζες για το 2017 και έχουν συμφωνηθεί με τον SSM, είναι εφικτοί, εφόσον «κλείσει» η αξιολόγηση και περάσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τα «κόκκινα δάνεια». Αυτό εξάλλου υπογραμμίζουν και οι Ελληνες τραπεζίτες που συμμετέχουν αυτές τις μέρες στα road shows που γίνονται στο Λονδίνο.


Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ για τον Ιανουάριο η εκροή των καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά ήταν της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ.

Ωστόσο πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι οι εκροές διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα και είναι της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ – καθώς έφυγε και το «φρέσκο» χρήμα που είχε εισέλθει στα τραπεζικά γκισέ το 2ο εξάμηνο του 2016.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες από την αρχή του έτους έχει προστεθεί στο σύστημα άλλο 1,5 δισ. ευρώ από νέα «κόκκινα» δάνεια.

Αβεβαιότητα

«Οσο παρατείνεται το κλείσιμο της αξιολόγησης, εντείνεται η αβεβαιότητα στην αγορά και οι πιέσεις σε επίπεδο εκροών αλλά και αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι εμφανείς στις τράπεζες» σημειώνουν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι σε μηνιαία βάση οι οικονομίες της Ευρωζώνης αντλούν ρευστότητα 60 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σημειώνουν: Η Ελλάδα δεν μετέχει στο QE και οι τράπεζες προσφεύγουν στον ακριβότερο ΕLA.

Εκείνο που επείγει τις ελληνικές τράπεζες είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξουν τα απαραίτητα νομοθετήματα, που θα τις βοηθήσουν να «τρέξουν» τις αναδιαρθρώσεις των κόκκινων δανείων, ώστε να έχουν περιορίσει το «βουνό» των 110 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι τα μέσα του 2018, που θα ξεκινήσουν τα νέα stress tests της ΕΚΤ.

Η χαμηλή κερδοφορία του τραπεζικού τομέα περιορίζει την ικανότητά του να υποστηρίξει πλήρως την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, σημείωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, προλογίζοντας την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ για την εποπτική δραστηριότητα το 2016.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ «πλεονάζον δυναμικό, αναποτελεσματικοί χειρισμοί και προβληματικά στοιχεία ενεργητικού που παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών συμβάλλουν στη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών. Εναπόκειται στις ίδιες τις τράπεζες να βρουν ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, και μάλιστα σύντομα, προς όφελος μιας ισχυρής ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ».

Ωστόσο τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν γίνει ανθεκτικότερες όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, τη μόχλευση, την άντληση ρευστότητας και την ανάληψη κινδύνων.

Πηγή: Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.