Quantcast
Τζανακόπουλος στον Realfm 97,8: Στόχος μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας να υπάρξει δοκιμαστική έξοδος στις αγορές - enikonomia.gr
share

Τζανακόπουλος στον Realfm 97,8: Στόχος μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας να υπάρξει δοκιμαστική έξοδος στις αγορές

δημοσιεύτηκε:

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και το χρέος μέχρι τις 22 Μαΐου δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές για δανεισμό.

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα της Realnews ότι υπάρχει σκέψη για το ενδεχόμενο μιας πρώτης δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “ο χάρτης αυτήν τη στιγμή περιλαμβάνει την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έτσι ώστε οι θεσμοί στη συνέχεια να γράψουν την έκθεση συμμόρφωσης η οποία θα κατατεθεί στο Eurogroup της 22ας Μαίου και εκεί θα μπει και τυπικά η σφραγίδα της ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας. Ενώ την ίδια στιγμή, παράλληλα, θα συζητούνται όλο αυτό το διάστημα τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε να καλυφθεί το ΔΝΤ, δηλαδή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ευελπιστούμε ότι στις 22 Μαίου θα υπάρξει μία συμφωνία και ως προς αυτό το πεδίο και από εκεί και πέρα νομίζω ότι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αποτελεί και την εγγύηση για επιτυχημένες δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές έτσι ώστε να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι του 2018, όπου θα πρέπει η Ελλάδα να αρχίσει να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς τη στήριξη από τον επίσημο τομέα” και πρόσθεσε:

“Επομένως, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, είναι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας να υπάρξει δοκιμαστική έξοδος στις αγορές. Τον ακριβή χρόνο αυτής της εξόδου δεν μπορώ αυτήν τη στιγμή να τον προεξοφλήσω”.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο κ. Τζανακόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι “η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων πηγαίνει για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Αυτό που κυρίως αφορά την ελληνική πλευρά είναι μία λύση που να ανοίγει την πόρτα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Εφόσον ενταχθούμε σε αυτό, θα αποτελέσει μία σφραγίδα της ΕΚΤ για το αξιόχρεο της Ελλάδας και τούτο είναι ακριβώς το σήμα που περιμένει το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας έτσι ώστε να ξεκινήσει μία σειρά από δραστηριότητες στην Ελλάδα”.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη στον Realfm 97,8 και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην εφημερίδα “Ειδήσεις” για την επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων που πρόκειται να εφαρμοστούν από 1/1/2019 και μετά εάν έχουμε επιτύχει υψηλούς στόχους το 2018, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι “το πρώτο που πρέπει να πούμε είναι ότι έχουμε καταλήξει σε μία τεχνική συμφωνία, η οποία παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει ένα δημοσιονομικό μείγμα το οποίο δεν θα επιλέγαμε ποτέ αν δεν βρισκόμασταν σε συνθήκες επιτροπείας, είναι μία ισορροπημένη συμφωνία. Δηλαδή, έπειτα από 7 χρόνια αξιολογήσεων και τριών προγραμμάτων, είναι η πρώτη φορά που μία αξιολόγηση κλείνει με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο”.

Ερωτηθείς πότε θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: “Θα τα ψηφίσουμε τώρα και θα εφαρμοστούν ταυτοχρόνως, δηλαδή με τα αρνητικά μέτρα. Από 1/1/2019 θα ξεκινήσουν και για κάθε κύκλο αρνητικών μέτρων θα υπάρχει και ένας κύκλος αντιμέτρων ο οποίος θα εξισορροπεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα”.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.