Quantcast
Μπροστά σε ένα τριπλό στοίχημα η ελληνική οικονομία - enikonomia.gr
share

Μπροστά σε ένα τριπλό στοίχημα η ελληνική οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Αντιμέτωπη με ένα τριπλό στοίχημα είναι η ελληνική οικονομία: Με πρώτο σταθμό τη σημερινή ψηφοφορία για τη νέα δέσμη επώδυνων μέτρων από την ελληνική Βουλή, η προσπάθεια επίτευξης ενός δύσκολου συμβιβασμού με τους δανειστές για το χρέος μπαίνει στην τελική ευθεία, με μεγάλο ζητούμενο την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, την έξοδο στις αγορές και τη διασφάλιση μιας διατηρήσιμης ανάκαμψης.

Λίγα πια 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup τη Δευτέρα, 22 Μαΐου, οι παρασκηνιακές συζητήσεις -και η αγωνία- κορυφώνονται με το τοπίο να παραμένει θολό και τα μηνύματα αντικρουόμενα. Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός, λέγοντας μάλιστα πως εάν επαληθευτούν τα μηνύματα θα φορέσει έως και γραβάτα, με το Βερολίνο όμως να επιχειρεί να μετριάσει τους τόνους.

Την ίδια ώρα αξιωματούχος στις Βρυξέλλες έδινε πιθανότητες 50% για μια συνολική συμφωνία τη Δευτέρα, στη βάση πάντα των όσων είχαν συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016 για το χρέος, ενώ την ίδια ώρα εντεινόταν η φημολογία και πλήθαιναν τα δημοσίευματα για τα σχέδια της ελληνικής πλευράς να δοκιμάσει τις ορέξεις των αγορών ίσως και το καλοκαίρι.

Αισιοδοξεί το Μαξίμου

Χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην επόμενη μέρα της αξιολόγησης και το θέμα του χρέους.«Αν επαληθευτούν τα μηνύματα θα φορέσω μέχρι και γραβάτα», είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε πως ίσως υπάρξει συνολική λύση, είτε στο Εurogrοup της 22ας Μαΐου, είτε το αργότερο στις 15 Ιουνίου. «Ούτε εμείς δεν πιστεύουμε τα τόσο καλά σχόλια που δεχόμαστε. Τα μηνύματα για την 22α Μαΐου είναι πολύ θετικά. Αν πάρουμε το θέμα του χρέους θα βγούμε σιγά σιγά στις αγορές», είπε. Σχετικά με τη σύγκρουση ΔΝΤ – Σόιμπλε επισήμανε πως «αυτοί μπορεί να είναι σε σύγκρουση, εμείς όμως είμαστε έξω από το κάδρο», ενώ για τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα για την σημερινή ψηφοφορία, λέγοντας πως «είναι καθαρά ψήφος εμπιστοσύνης». Αναφερόμενος δε στο πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα υποστήριξε πως «έρχονται επενδύσεις και όχι μόνο από την Κίνα».

«Φρένο» από Βερολίνο

Το θέμα του χρέους κυριάρχησε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ, με κυβερνητικές πηγές να διαβεβαιώνουν ότι υπήρξε κοινή εκτίμηση ότι είναι «είναι αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης για το ζήτημα του χρέους στο Eurogroup της 22ας Μαΐου». Με δεδομένη την πίεση από το ΔΝΤ αλλά και την επιθυμία του Βερολίνου για συμμετοχή του Ταμείου, εκτιμούν πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την Αθήνα, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε μεν πως η συνομιλία Μέρκελ – Τσίπρα αφορούσε μεταξύ άλλων και την τρέχουσα αξιολόγηση, αναγνώρισε την πρόοδο αλλά ξεκαθάρισε πως αρμόδιο παραμένει το Eurogroup και η γερμανική κυβέρνηση «θα ήταν ικανοποιημένη» αν τη Δευτέρα προέκυπτε «θετική απόφαση». Αν και όπως είπε «η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση». Το κατά πόσο θα σταθεί εφικτό να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup τη Δευτέρα, θα το δούμε, δεν μπορούμε να πούμε τώρα τι θα γίνει, δήλωσε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντ. Κόλμπεργκ.

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος έδινε πιθανότητες 50% για συνολική συμφωνία στο Εurogroup της Δευτέρας. Εκτίμησε όμως πως η εισήγηση του ΔΝΤ προς το διοικητικό του συμβούλιο θα γίνει εγκαίρως για τις μεγάλες πληρωμές ομολόγων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τον Ιούλιο, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ να είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση.

Τα τέσσερα στάδια για μια συνολική συμφωνία, είναι πρώτον η τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα, η εφαρμογή των προαπαιτούμενων, μια θετική έκθεση συμμόρφωσης που να αποδεικνύει ότι αυτά που ψηφίστηκαν από την Βουλή είναι και τα συμφωνηθέντα και μία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Όταν όλα αυτά υπάρχουν τότε θα υπάρχει και συμφωνία σημείωσε, τονίζοντας πως μιλάμε στη βάση των όσων είχαν συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016 για το χρέος. Στόχος παραμένει οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να βρίσκονται κάτω του 15% του ΑΕΠ για μια σειρά από χρόνια και κάτω του 20% ΑΕΠ το διάστημα μετά από αυτά, ενώ πρέπει να καθοριστούν ενδεικτικοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά τη λήξη του προγράμματος και για τα επόμενα χρόνια.

Σενάρια

Εν τω μεταξύ τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους και επιστροφής στις αγορές απασχόλησαν τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup προχθές. Δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη ανέφερε πως η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο της πρώτης της εξόδου στις αγορές ομολόγων τα τελευταία τρία χρόνια τον Ιούλιο, εάν συγκεκριμενοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η ΕΚΤ συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE. Σύμφωνα με τα σενάρια εξετάζεται ανταλλαγή του πενταετούς ομολόγου, το οποίο εκδόθηκε το 2014 με νέο πενταετές ομόλογο και ίσως την άντληση ενός μικρού ποσού πέραν αυτής της έκδοσης ενώ ίσως προκύψει και δεύτερη έκδοση έως το τέλος του 2017. Αξιωματούχοι διατηρούσαν όμως ανοικτό το ενδεχόμενο η έκδοση να αναβληθεί για το φθινόπωρο εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαΐου.

Ετοιμάζει γραβάτα…

Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός, λέγοντας μάλιστα πως εάν επαληθευτούν τα μηνύματα θα φορέσει έως και γραβάτα, με το Βερολίνο όμως να επιχειρεί να μετριάσει τους τόνους. «Αν επαληθευτούν τα μηνύματα θα φορέσω μέχρι και γραβάτα», είπε χαρακτηριστικά, και εκτίμησε πως ίσως υπάρξει συνολική λύση, είτε στο Εurogrοup της 22ας Μαΐου, είτε το αργότερο στις 15 Ιουνίου. «Ούτε εμείς δεν πιστεύουμε τα τόσο καλά σχόλια που δεχόμαστε. Τα μηνύματα για την 22α Μαΐου είναι πολύ θετικά. Αν πάρουμε το θέμα του χρέους θα βγούμε σιγά σιγά στις αγορές».

Πηγή: Ημερησία

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.