Quantcast
Δούρου: Στόχος ένα νέο επιχειρείν που παράγει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας - enikonomia.gr
share

Δούρου: Στόχος ένα νέο επιχειρείν που παράγει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας

δημοσιεύτηκε:

Η δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, βασισμένου στην καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα που θα προκύπτει μέσα από ανταλλαγή εμπειριών και συνέργειες φορέων, κρίνεται απαραίτητο στο νέο διαμορφωμένο τοπίο της αγοράς και της οικονομίας, τόνισε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου στην ημερίδα με τίτλο «Η Αττική επιχειρεί», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής.

Ο στόχος μας για την ημερίδα, σημείωσε η κα Δούρου είναι να αποτελέσει το εφαλτήριο για έναν γόνιμο διάλογο και να λειτουργήσει ως «αφετηρία σε μια πορεία που έχουμε ήδη ξεκινήσει και προσδοκούμε να είναι μακρά». Συμπλήρωσε ότι «η Περιφέρεια Αττικής επιχειρεί επιμένοντας στην αλλαγή του προτύπου διοίκησης, προκειμένου οι επιχειρήσεις να βρίσκονται απέναντι σε έναν αξιόπιστο εταίρο, στο πλαίσιο μιας ισότιμης, αμοιβαίας επωφελούς σχέσης. Επιχειρεί με αίσθηση της κοινωνικής της ευθύνης, γιατί επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη δεν νοούνται χωρίς κοινωνικό πρόσημο, κοινωνική συνοχή».

Επισήμανε ότι η ημερίδα σηματοδοτεί «ένα νέο επιχειρείν, με στόχο ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που να παράγει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και όχι απασχολησιμότητας». Αναφέρθηκε στη σημασία της νέας μεθοδολογίας που εφαρμόζει, με επίκεντρό της εκδήλωσης τη δημόσια πλατφόρμα του Προγράμματος “Επιχειρηματικότητα: κοινωνία – ανάπτυξη – καινοτομία”, που έχουνε ήδη θέσει σε δημόσια διαβούλευση». Κάλεσε δε, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς επιχειρηματικότητας, θεσμικούς και μη, να πάρουν μέρος, καταθέτοντας τις προτάσεις τους, στην πλατφόρμα διαβούλευσης, προκειμένου, όπως ανάφερε, «να σχεδιάσουμε μαζί τους άξονες της στρατηγικής μας για την επιχειρηματικότητα».

Αναφερόμενη στην Περιφέρεια Αττικής τόνισε ότι «επιχειρούμε σε δύο επίπεδα – κτίζοντας αφενός, μέσα από πολύμορφες συνέργειες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, εκείνες τις γέφυρες που θα μας επιτρέψουν να ωφεληθούμε από την επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία των νέων μας που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό. Αφετέρου κάνοντας την Αττική φιλόξενο τόπο για το επιχειρείν των νέων που έχουν επιλέξει να παραμείνουν στον τόπο μας».

Η ίδια συνέχισε αναφερόμενη στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων, όπως η δημιουργία θερμοκοιτίδων νεανικής επιχειρηματικότητας, Ενδεικτικά μίλησε για την στήριξη της Γαλάζιας Οικονομίας με επίκεντρο τον Πειραιά, «λιμάνι το οποίο πρέπει να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση του στον κρίσιμο χώρο της ανατολικής Μεσογείου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρατήρησε δε, ότι η Περιφέρεια εργάζεται για την οικοδόμηση, «όχι απλά ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, αλλά ενός σύγχρονου πόλου επιχειρηματικότητας, εξωστρέφειας και καινοτομίας», τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από την πλευρά της η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, αφού αναφέρθηκε στη χρηματοδοτική συμβολή της ΕΕ προς την Ελλάδα την περίοδο 2007 – 2013 εξέφρασε την ικανοποίηση της για το πνεύμα συνέργειας που «έχει ήδη διαχυθεί παντού, ειδικά, εδώ στην Αττική». Αλλά, πρόσθεσε, αυτά τα καλά νέα δεν είναι σαν την απόκτηση ενός πτυχίου. «Δεν είναι το τέλος της διαδικασίας. Αντιθέτως είναι η αφετηρία μιας τεράστιας δουλειάς για να μετατραπεί η διαθέσιμη χρηματοδότηση και η παραγωγική συνεργασία σε αποτελεσματική δράση».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, τόνισε ότι η «ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο σταθερής ανάπτυξης» και ανέφερε ότι στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής, ο στρατηγικός προσανατολισμός που επιλέγεται με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο επικεντρώνεται στην προώθηση της επιχειρηματικότητας.

«Βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της: τη γνώση, την έρευνα, την τεχνολογία, την καινοτομία και την ποιότητα. Ο προσανατολισμός αυτός αποτελεί καταλύτη για όλη την εθνική οικονομία λόγω του υψηλού ειδικού βάρους της στο σύνολο της χώρας και του κεντρικού και κομβικού ρόλου που διαδραματίζει. Η γεωπολιτική θέση της Περιφέρειας Αττικής την καθιστά κόμβο δικτύων μεταφορών, εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου» ανέφερε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.