Quantcast
Κουμουτσάκος: Η γενιά των 360 ευρώ είναι γενιά ΣΥΡΙΖΑ - enikonomia.gr
share

Κουμουτσάκος: Η γενιά των 360 ευρώ είναι γενιά ΣΥΡΙΖΑ

δημοσιεύτηκε:

Θετική χαρακτηρίζει την επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επισημαίνει, πάντως, πως η επίσκεψη θα κριθεί τελικά από τα χειροπιαστά αποτελέσματα που θα δώσει στη χώρα μας και προσθέτει: «Θέλω να ελπίζω ότι ο κ. Τσίπρας κάτι έμαθε από τον κ. Μακρόν για την ανάγκη γενναίων μεταρρυθμίσεων και για την πολιτική αποφασιστικότητα και αξιοπιστία που απαιτούν».

Για την πορεία της Ευρώπης ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει ότι τώρα είναι η ευκαιρία για νέα ιστορικά βήματα ενίσχυσής της και υπογραμμίζει πως στην οικονομία, στο προσφυγικό, στη διεθνή και εξωτερική πολιτική, παντού τα μεγάλα προβλήματα ζητούν λύσεις ευρωπαϊκές, συλλογικές, όχι μεμονωμένες, αποσπασματικές και στενά εθνικές.

Με αφορμή τη φετινή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο βουλευτής της ΝΔ λέει ότι όλες οι ομιλίες του κ. Τσίπρα από το 2014 μέχρι τη χθεσινή αποτελούν τα χρονικά ορόσημα μιας πορείας ψεύδους, παραπλάνησης, εξαπάτησης και λέει για την κυβερνηση ότι πήρε τη χώρα σε πορεία εξόδου από την κρίση και την έσπρωξε στην παρακμή.

«Δεν μπορούν, απλώς δεν μπορούν», συνεχίζει ο κ. Κουμουτσάκος και αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η ΝΔ είναι που βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Επιπλέον λέει πως είναι εφικτός στρατηγικός στόχος η αυτοδυναμία για τη ΝΔ, όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

ΕΡ: Η επίσκεψη Μακρόν πέρασε πλέον στην ιστορία. Η κυβέρνηση με κάθε τρόπο δείχνει την ικανοποίησή της. Η Νέα Δημοκρατία, εσείς ως τομεάρχης Eξωτερικών και έμπειρος διπλωμάτης, τι αποτίμηση κάνετε;

Οι επισκέψεις ξένων ηγετών στην Ελλάδα, ειδικά σε αυτή την πολύ δύσκολη για τους Έλληνες εποχή, είναι θετικό γεγονός αυτό καθ’ αυτό. Όμως, το ζητούμενο σε κάθε τέτοια επίσκεψη είναι να μην εξαντλείται σε άσκηση λαμπερών δημοσίων σχέσεων, αλλά να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος της χώρας. Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου δεν αποτελεί εξαίρεση. Ήταν μία θετική επίσκεψη, που, όμως, θα κριθεί τελικά από τα χειροπιαστά αποτελέσματα που θα δώσει για τη χώρα μας. Τόσο στο πεδίο της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων, όσο και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας και της άμυνας. Αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα και είναι κρίσιμο, γιατί οι σχέσεις με τη Γαλλία είναι διαχρονικά ιδιαίτερα σημαντικές για τη χώρα μας. Από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η ελληνο-γαλλική φιλία -όλοι θυμόμαστε το «Ελλάς -Γαλλία Συμμαχία»- είναι θεμελιώδους σημασίας για την εξωτερική μας πολιτική.

Και κάτι ακόμα. Θέλω να ελπίζω ότι ο κ. Τσίπρας κάτι έμαθε από τον κ. Μακρόν για την ανάγκη γενναίων μεταρρυθμίσεων και για την πολιτική αποφασιστικότητα και αξιοπιστία που απαιτούν. Μακριά από φτηνό λαϊκισμό, ψεύδη και παρωχημένους ιδεολογικούς εγκλωβισμούς. Αμφιβάλλω όμως.

EΡ: Τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος όσο και ο Πρωθυπουργός αφιέρωσαν μεγάλο μέρος των συζητήσεών τους για την Ευρώπη και το μέλλον της. Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα αυτό.

Η Ευρώπη πέρασε μέσα από απανωτές κρίσεις τα τελευταία χρόνια. Οικονομική, μεταναστευτική-προσφυγική, BREXIT, και το σοβαρότερο, κρίση νομιμοποίησης στα μάτια πολλών Ευρωπαίων. Κλονίστηκε, αλλά έμεινε όρθια. Οι δυνάμεις των άκρων και του μισαλλόδοξου αντιευρωπαϊσμού τελικά ηττήθηκαν σε αλλεπάλληλες κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Υπάρχει μια φιλοευρωπαϊκή αντι-συσπείρωση των λαών. Πιστεύω ότι θα επιβεβαιωθεί και στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές. Είναι τώρα λοιπόν η ευκαιρία για νέα ιστορικά βήματα ενίσχυσης της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Στην οικονομία, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική. Με τόνωση της αλληλεγγύης αλλά και της συνευθύνης των κρατών-μελών. Μια πιο κοινωνική Ευρώπη πρέπει να είναι ο τελικός σκοπός. Έτσι θα ξανακερδίσει η Ευρώπη την καρδιά των πολιτών της.

ΕΡ: Μιλήσατε για τις απανωτές ευρωπαϊκές κρίσεις. Μήπως τελικά η ευρωπαϊκή ενοποίηση έφτασε στα όριά της και οφείλουμε να την ξαναδούμε με μια πιο ρεαλιστική, πιο εθνοκεντρική θεώρηση;

Κύριε Αρμένη, όλες αυτές οι κρίσεις είτε προέκυψαν, είτε καθυστέρησαν να αντιμετωπισθούν από, ας το πούμε έτσι, έλλειμμα Ευρώπης, όχι από περίσσεμα Ευρώπης. Στην οικονομία, στο προσφυγικό, στη διεθνή και εξωτερική πολιτική, παντού τα μεγάλα προβλήματα ζητούν λύσεις ευρωπαϊκές, συλλογικές, όχι μεμονωμένες, αποσπασματικές και στενά εθνικές. Στο πλαίσιο αυτό οι σκέψεις και προτάσεις για Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών, για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και μια πιο δεμένη και στιβαρή ευρωπαϊκή άμυνα, πρέπει να αντιμετωπιστούν θετικά από την Ελλάδα. Περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής κ. Γιουνκέρ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προσεχή Τετάρτη 13 του μηνός. Θέλω να τονίσω εδώ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σιωπηλός θεατής. Οφείλει να συμμετέχει ενεργά με ιδέες και προτάσεις στη μεγάλη συζήτηση για την Ευρώπη που έχει ήδη ξεκινήσει. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία το κάνουμε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

ΕΡ: Ήρθαν τα εγκαίνια της ΔΕΘ και στην κυβέρνηση, με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, λένε στα εγκαίνια της επόμενης ΔΕΘ, η χώρα θα έχει απαλλαγεί από τα μνημόνια. Θα έχει τελειώσει το τρέχον πρόγραμμα και δεν θα έχουμε ανάγκη ενός ακόμη. Η ΝΔ, ωστόσο, ασκεί συνέχεια κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία. Αμφισβητείτε, δηλαδή, αυτές τις προσδοκίες του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου;

Οι ομιλίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, από το 2014 μέχρι τη χθεσινή, αποτελούν τα χρονικά ορόσημα μιας πορείας ψεύδους, παραπλάνησης, εξαπάτησης. Μέχρι τώρα, κάθε εξαγγελία, κάθε υπόσχεση, κάθε όραμα που παρουσίασε από το βήμα ο κ. Τσίπρας, διαψεύσθηκε, εγκαταλείφθηκε, κατέπεσε με πάταγο. Και πάντα σε βάρος των ελλήνων πολιτών. Το βαρύ αυτό παρελθόν, λοιπόν, τον ακολουθεί και φέτος. Η οικονομία κ. Αρμένη είναι πρωτίστως η βιωμένη πραγματικότητα. Δηλαδή πώς ζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες, οι οικογένειες, τα νοικοκυριά, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό, λοιπόν, που ζουν είναι μία εξαντλητική, αιματηρή φορολόγηση, συρρικνωμένα μέχρις εξαφάνισης εισοδήματα και έλλειψη προοπτικής ακόμα και για μία μικρή έστω βελτίωση.

Αναφέρω έναν μόνον αριθμό: 360 ευρώ κατώτατος μισθός. Αυτό είναι το έμβλημα του εργασιακού Μεσαίωνα της πρώτης φοράς Αριστεράς. Η γενιά των 360 ευρώ είναι γενιά ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δεν αλλάζει. Ας λέει ο κ. Τσίπρας ό,τι θέλει.

ΕΡ: Καθένας πάντως μπορεί να σχηματίσει την εικόνα ότι κατά την άποψή σας η σημερινή κυβέρνηση και μόνο φταίει για όλα τα στραβά στον τόπο και όχι τα λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων – και δικών σας- τα προηγούμενα χρόνια.

Ναι, έγιναν λάθη και στο παρελθόν. Όμως, στην εποχή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έγιναν εγκλήματα. Το εννεάμηνο των εγκληματικών πειραματισμών Τσίπρα – Βαρουφάκη-Καμμένου κόστισε στους Έλληνες 100 δισ. ευρώ. Χάθηκαν δύο ολόκληρα χρόνια τη στιγμή ακριβώς που η οικονομία είχε αρχίσει να αποκτά δυναμική και η κοινωνία να ελπίζει και να έχει προοπτική. Το έχω ξαναπεί. Πήραν τη χώρα σε πορεία εξόδου από την κρίση και την έσπρωξαν σε παρακμή. Πρώτα, έσυραν την οικονομία σε κώμα, ετοιμοθάνατη στην εντατική. Και τώρα, οι ίδιοι, χαίρονται γιατί δεν πέθανε. Δεν περνάνε όμως αυτά πια. Όλοι ξέρουν, γιατί όλοι υποφέρουν.

Κύριε Αρμένη, τα όποια λάθη τού χθες δεν μπορούν να γίνονται από την κυβέρνηση ένα διαρκές άλλοθι για τα εγκλήματα του σήμερα. Δεν υπάρχει άλλοθι πια. Ξανά και ξανά, ο λαός τους έχει πιάσει επ΄αυτοφώρω. Να ψεύδονται, να εξαπατούν, να κάνουν τη ζωή των Ελλήνων κάθε μέρα χειρότερη.

ΕΡ: Δηλαδή κάτι σωστό ή έστω στη σωστή κατεύθυνση που έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση δεν υπάρχει;

Ό, τι ελάχιστο φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, γίνεται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πούλησε, χωρίς δεύτερη σκέψη, την ψυχή του στους ιδεολογικούς δαίμονές του. Ανακάλυψε ξαφνικά την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Μόνον, όμως, στα λόγια και μπροστά σε στημένες κάμερες. Για το θεαθήναι. Είναι πολιτικές που δεν τις πιστεύουν, δεν τις ξέρουν, δεν μπορούν να τις εφαρμόσουν. Κορυφαία απόδειξη και επιβεβαίωση η κυνική παραδοχή Φλαμπουράρη ότι δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν το οικονομικό αναπτυξιακό πακέτο Γιουνκέρ, γιατί χρειαζόταν κάτι τρομερό για το συριζαίικο ερασιτεχνισμό και άγνοια. Business Plan! ‘Ακουσον -άκουσον. Business Plan. Δεν μπορούν, κύριε Αρμένη. Απλώς, δεν μπορούν.

ΕΡ: Σας κατηγορούν ότι δεν κάνετε αντιπολίτευση ουσίας, αλλά αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, και πως βρίσκεστε σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Απορρίπτω κάθετα την κατηγορία ότι η Νέα Δημοκρατία κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Ποιος κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, όταν το ανεκδιήγητο δίδυμο Τσίπρα-Βαρουφάκη έπαιζε την τύχη της χώρας στα ζάρια; Ποια αντιπολίτευση έχει υπερψηφίσει προτάσεις που τις θεωρεί θετικές; Ποια αντιπολίτευση καλεί δημόσια επενδυτές να έρθουν τώρα στην Ελλάδα; Ποια αντιπολίτευση δίνει χείρα βοηθείας σε κρίσιμα εθνικά θέματα; Τέρμα λοιπόν αυτό το παραμύθι. Ναι, είμαστε πολύ αυστηροί, σκληροί όταν χρειάζεται, αλλά το εθνικό συμφέρον ήταν και είναι πάντα για εμάς η μόνη φροντίδα και πυξίδα. Για αυτο και δεν είμαστε ποτέ σε στρατηγικό αδιέξοδο. Σε στρατηγικό αδιέξοδο είναι αυτοί που βάζουν μόνιμα το μικροκομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό και μιλάω για τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΡ: Πέρσι ακούσαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το βήμα της ΔΕΘ και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε μία εβδομάδα θα είναι η δεύτερη φορά που θα μιλήσει ως πρόεδρος της ΝΔ στη ΔΕΘ. Τι να περιμένουμε φέτος;

Ένα θα πω μόνον. Ό,τι πει, ό,τι προτείνει, σε ό,τι δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνει. Αυτό είναι το στοίχημά μας στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σεβασμός στους πολίτες. Σεβασμός στις ανησυχίες, στις ανάγκες και στις προσδοκίες τους. Εμείς δεν θα «μιζάρουμε» μικροκομματικά στον πόνο, στην απόγνωση και στον θυμό τους. Δεν θα τους εξαπατήσουμε και για αυτό δεν θα τους απογοητεύσουμε. Στόχοι μετρήσιμοι και εφικτοί. Αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα. Όχι λόγια, λόγια, λόγια. Θα καταθέσει, λοιπόν, ο πρόεδρος του Κόμματος σχέδιο για ένα καλύτερο αύριο για όλους. Για την οριστική έξοδο από την περίοδο της παρακμής του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Για την εκκίνηση μιας νέας πορείας. Μιας νέας εποχής.

ΕΡ: Εκλογές ζητάτε συνεχώς, αλλά αλήθεια τις βλέπετε να γίνονται σύντομα; Γιατί να πάρει μία τέτοια απόφαση ο πρωθυπουργός, όπως του ζητάτε, όταν ο ίδιος από την πλευρά του βλέπει ότι είμαστε σε τροχιά εξόδου από την οικονομική κρίση;

Όποτε γίνουν οι εκλογές, σε όποια τερτίπια και εάν καταφύγει η Κουμουνδούρου, όποιες μεταλλάξεις και εάν επιχειρήσει το Μαξίμου, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι συντριπτική. Και η αυτοδυναμία είναι ο εφικτός στρατηγικός στόχος που θα επιτευχθεί. Εργαζόμαστε όλοι για αυτό, στη γραμμή που καθορίζεται από τον πρόεδρο του κόμματος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.