Quantcast
Τσίπρας: Καθοριστικός ο ρόλος του ΔΝΤ για την ελάφρυνση χρέους - Λαγκάρντ: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την πρόοδο - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Καθοριστικός ο ρόλος του ΔΝΤ για την ελάφρυνση χρέους – Λαγκάρντ: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την πρόοδο

δημοσιεύτηκε:

Oυάσιγκτον

Του Θανάση Κ.Τσίτσα

Να συνεχίσει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του Ταμείου.

Το ραντεβού στην αμερικανική πρωτεύουσα ξεκίνησε με ένα 15λεπτο τετ α τετ μεταξύ Τσίπρα-Λαγκάρντ ενώ στην συνολικά 50 λεπτών συνάντηση αργότερα συμμετείχαν ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πόουλ Τόμσεν.

Ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την συνάντηση σε δηλώσεις του, παρουσία της κ. Λαγκάρντ, ανέφερε πως διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ στο γεγονός ότι η η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την επικεφαλής του ΔΝΤ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τις προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα κάνει και τα βήματα για μια διατηρήσιμη επάνοδο στις αγορές.

Υπογράμμισε δε, ότι η Ελλάδα γυρνάει σελίδα, τα ρίσκα για το 2017 έχουν περιοριστεί και πλέον αναμένεται εφέτος ανάπτυξη κοντά στο 2% και το 2018 ανάπτυξη κοντά στο 2,5%. «Έχουμε ξεπεράσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τρία συνεχόμενα έτη», τόνισε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι θυσίες των Ελλήνων έχουν πιάσει τόπο. Τόνισε πως η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα επιτρέψει στην οικονομία της Ελλάδας να διατηρήσει τη θετική της δυναμική και θα προσφέρει μια περίοδο καθαρής ατμόσφαιρας, ώστε όλα τα μέρη να επικεντρωθούν στις συζητήσεις για τις παραμέτρους του χρέους.

«Συμφωνήσαμε πως είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρώσουμε την τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως στις προηγούμενες αξιολογήσεις υπήρχαν καθυστερήσεις επειδή ανέκυψαν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών. «Ελπίζουμε το ΔΝΤ στις συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους να παίξει ένα καθοριστικό και κρίσιμο ρόλο», ανέφερε σχετικά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μετά την σειρά της δήλωσε τα εξής:

«Ήμουν πολύ ευτυχής να καλωσορίσω σήμερα τον Πρωθυπουργό Τσίπρα στο ΔΝΤ. Έδωσα συγχαρητήρια σε εκείνον και τον ελληνικό λαό κ για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή δύσκολων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στον τομέα των συντάξεων και του φόρου εισοδήματος. Είχαμε μια εξαιρετική και παραγωγική συνάντηση.

Το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα μια ‘επί της αρχής’ χρηματοδοτική ρύθμιση για την υποστήριξη του ελληνικού προγράμματος. Η αποφασιστική υλοποίηση αυτού του προγράμματος, μαζί με μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι απαραίτητα συστατικά για την υποστήριξη της επιστροφής της Ελλάδας στην αειφόρο ανάπτυξη και την επιτυχή έξοδο από την χρηματοδότηση των επίσημων δανειστών τον επόμενο χρόνο. Ο πρωθυπουργός και εγώ δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για Ευρωπαϊκά θέματα, Παναγιώτης Παυλόπουλος.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.