Quantcast
Χαρίτσης: Έμπρακτη η εμπιστοσύνη των διεθνών τραπεζών στην ελληνική οικονομία - enikonomia.gr
share

Χαρίτσης: Έμπρακτη η εμπιστοσύνη των διεθνών τραπεζών στην ελληνική οικονομία

δημοσιεύτηκε:

«Η συμμετοχή της HSBC στο δεύτερο πρόγραμμα Trade Finance Facility και μάλιστα με ένα τόσο υψηλό πόσο που φθάνει τα 134 εκατ. ευρώ δείχνει την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των μεγάλων διεθνών τραπεζών στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε χαιρετισμό του στην ετήσια συνέντευξη τύπου της ΕΤΕπ.

«Θετικές προοπτικές – που όπως τόνισε ο κ.Χαρίτσης- άλλωστε που επιβεβαιώνονται και από όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες – τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής, το χαμηλό δωδεκαετίας στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων»

«Το Trade Finance Facility είναι καρπός της πολύ στενής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει στο Υπουργείο Οικονομίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα τελευταία τρία χρόνια. Πρόκειται για ένα στοχευμένο πρόγραμμα που έρχεται να στηρίξει το εξωτερικό εμπόριο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αποτελεί μέρος του συνολικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού που υλοποιούμε και ο οποίος προτάσσει την ενίσχυση των εξαγωγών και τη βελτίωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Χάρη σε αυτή τη συνεργασία με την Τράπεζα, έπεσαν στην ελληνική οικονομία 2 δισ. ευρώ μόνο το 2017, ενώ για την επόμενη τριετία έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα “pipe line” έργων ύψους 7 δισ. ευρώ» τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

«Με τα κεφάλαια αυτό ολοκληρώθηκαν κρίσιμες υποδομές, όπως οι μεγάλοι εθνικοί οδικοί άξονες και υλοποιούνται πλήθος από μικρά και μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης και η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Χρηματοδοτούνται επίσης η έρευνα και η καινοτομία αλλά και οι νεοφυείς επιχειρήσεις μέσα από το νέο Ταμείο Συμμετοχών (EquiFund) που υλοποιούμε με την υποστήριξη της ΕΤΕπ.

Την ίδια στιγμή τρέχουν ή ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μία σειρά από προγράμματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης ιδιωτικών κατοικιών και δημόσιων κτιρίων αλλά και των δήμων.

Πέρα από το Trade Finance Facility που έρχεται να στηρίξει με 400 εκατ. ευρώ το εξωτερικό εμπόριο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρόσφατα συμφωνήσαμε με την ΕΤΕπ ένα ακόμη σημαντικό πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των δήμων όλης της χώρας, με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, με προοπτική να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη τριετία» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην πολύ ουσιαστική συνεργασία με την ΕΤΕπ που επέτρεψε να ενεργοποιηθεί έγκαιρα και το Σχέδιο Γιούνκερ και να είμαστε αυτή τη στιγμή στην κορυφή της Ευρώπης στην αξιοποίηση των πόρων αυτού πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου, όπως επεσήμανε.

«Έχουμε ήδη συμβασιοποιήσει έργα άνω του 1,7 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Γιούνκερ που αναμένεται να πυροδοτήσουν επενδύσεις 5,7 δισ. ευρώ.

Το επόμενο διάστημα εντείνουμε αυτή τη συνεργασία με περισσότερα προγράμματα για τη χρηματοδότηση νέων έργων και των επιχειρήσεων. Με πρόσθετους πόρους για τη στήριξη των επενδύσεων και την τόνωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία» τόνισε.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.