Quantcast
Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο για το μέλλον της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο για το μέλλον της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Θα γίνει Λούλα της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας για να δείξει στον υπόλοιπο πλανήτη ότι παρά τις αρνητικές προδιαθέσεις θα καταφέρει να πετύχει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα αναρωτιέται σε ανάλυση της η Αμερικάνική τράπεζα Merrill Lynch που παρουσιάζει τα τρία σενάρια: «Το καλό, το κακό και το άσχημο» για το μέλλον της χώρας.

Η δέσμευση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ζητά η Ευρωζώνη ωστόσο μπορεί να κόψει το Γόρδιο δεσμό που αντιμετωπίζει η χώρα εκτιμά η τράπεζα στην ανάλυση της, ενώ διαπιστώνει ότι για την Ελλάδα πλησιάζει το τέλος του δρόμου.

Το καλό σενάριο είναι το σενάριο σύμφωνα με την ανάλυση είναι αυτό του Λούλα, στο οποίο η Ελλάδα δεσμεύεται και υλοποιεί τις βασικές μεταρρυθμίσεις, παραμένει στην Ευρωζώνη, και αρχίζει να βλέπει θετικές εκπλήξεις και ανάπτυξη, καθώς και πρόσβαση εκ νέου στις αγορές.

Το κακό σενάριο είναι να «κλωτσήσει την καρδάρα με το γάλα» ακόμα μια φορά , με την Ελλάδα να κάνει μόνο όσα χρειάζονται για να πείσει την υπόλοιπη Ευρώπη για να κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη και οι Ευρωπαίοι να δίνουν στην Ελλάδα ίσα – ίσα τα δάνεια για την αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων. Ένα σενάριο όμως που δεν είναι βιώσιμο.

Και το άσχημο σενάριο, στο οποίο δεν υπάρχει καμία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, οδηγεί σε μαζικές αναλήψεις, έλεγχο κεφαλαίων, και τελικά την έξοδο Ευρώ.

Η τράπεζα Merrill Lynch έχει ως βασικό σενάριο αυτό που παραμένει η Ελλάδα στο ευρώ αφού επιλέξει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Παρόλα αυτά η μικροπολιτική που αναπτύσσεται στη χώρα δείχνει μέχρι στιγμής ότι οι κίνδυνοι για τα κακό και το άσχημο σενάριο έχουν αυξηθεί. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.