Quantcast
Οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τη στήριξη των πυρόπληκτων επιχειρηματιών - enikonomia.gr
share

Οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τη στήριξη των πυρόπληκτων επιχειρηματιών

δημοσιεύτηκε:

Σειρά άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων επιχειρηματιών από τις φονικές πυρκαγιές πρότεινε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας(ΓΣΕΒΕΕ), μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη 26 Ιουλίου, κλιμάκιο της στις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας. 

Σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει τα εξής:

1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

• Δημιουργία μιας υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις σε συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος, Εργασίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών για τη συγκέντρωση και αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών δεδομένου ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν ή δε δύνανται να εξυπηρετήσουν, ενώ οι επιχειρηματίες δε διαθέτουν τη δυνατότητα μετακινήσεων και ενασχόλησης με διοικητικές εργασίες.

• Πρόβλεψη για αποζημίωση της ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης με βάση τη συνολική αξία των παρεμβάσεων που έχουν γίνει. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι η εξαγγελία ότι το Υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει δωρεάν την εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση των πληγέντων κιτριών αφορά και τις επιχειρήσεις, καθώς επίσης και η εξαγγελία για την επιδότηση αποκατάστασης των περιβαλλόντων χώρων. Οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

• Επιδότηση για ένα έτος ενοικίου επαγγελματικής στέγης για όλους τους επαγγελματίες που μισθώνουν ή θα αναγκαστούν να μισθώσουν.

• Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες με βασικό κριτήριο τα τιμολόγια αγοράς. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εξεύρεση τιμολογίων τεκμήριο να είναι ενδεικτικές τρέχουσες τιμές.

2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ– ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

Για όσους επαγγελματίες έχουν υποστεί ζημιές:

• Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ για ένα εξάμηνο και σε κάθε περίπτωση μέχρι την πλήρη αποκατάσταση λειτουργίας της επιχείρησης (στη συνέχεια καταβολή του ελάχιστου) και πλήρης απαλλαγή από τις εισφορές για την υγεία για το ίδιο διάστημα (και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη).

• Παροχή δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτείνεται η μετάθεση της ρύθμισης και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες.

• Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.

• Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31/12/2018 και απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου μέχρι την αποκατάσταση πλήρης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

• Απαλλαγή για ένα εξάμηνο και σε κάθε περίπτωση μέχρι την πλήρη αποκατάσταση λειτουργίας των επιχειρήσεων από δημοτικά τέλη.

3. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

• Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μετεγκατάσταση κοκ)

• Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.

• Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές

• Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.

4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

• Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά των πληγεισών περιοχών για χρονικό διάστημα ενός έτους δεδομένου ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση της οικονομικής ζωής της περιοχής.

Τέλος, κατά την διάρκεια της επίσκεψης στις πληγείσες επιχειρήσεις γίναμε αποδέκτες καταγγελιών αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης της αδυναμίας που βρίσκονται οι επιχειρηματίες από διάφορους επιτήδειους. Η ΓΣΕΒΕΕ καταδικάζει τα φαινόμενα αυτά και παρακαλεί τους επιχειρηματίες και τα μέλη της στην περιοχή εάν υποπέσουν στην αντίληψη τους ανάλογα φαινόμενα να τα γνωστοποιούν στην Γενική Συνομοσπονδία για περαιτέρω ενέργειες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.