Quantcast
Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία - enikonomia.gr
share

Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Μήνυμα προς Αθήνα και Σκόπια για την ανάγκη τήρησης όλων όσων προβλέπονται από τη συμφωνία των Πρεσπών στέλνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στην Καθημερινή.

Αν και όπως επισημαίνει ο κ,.Στόλτενμπεργκ , δίχως έγκριση στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ και κατόπιν υλοποίηση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων δεν υπάρχει ένταξη στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια. Παράλληλα τονίζει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική για την Αθήνα.

Ο ίδιος τονίζει ότι θα έχει επιπτώσεις στη διεθνή αξιοπιστία της χώρας αν η ΠΓΔΜ εγκρίνει τη συμφωνία και αυτή δεν περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο.

«Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τη συμφωνία. Διότι η αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα εξαρτάται, φυσικά, από το ότι παραμένει αφοσιωμένη στις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει. Οπότε η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι αν αλλάξει το Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ, θα εφαρμόσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας. Δεν βλέπω γιατί να μην κάνει το δικό της μέρος της συμφωνίας η Ελλάδα. Και το 2008 ακόμα η Ελλάδα είχε ξεκάθαρα εκφράσει ότι στηρίζει την εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όταν λυθεί το ονοματολογικό» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Στόλτενμπεργκ υποστηρίζει πως είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ να αποφεύγονται οι εντάσεις Αθήνας-Άγκυρας. «Ανησυχούμε όταν βλέπουμε εντάσεις, διαφωνίες ανάμεσα σε δύο εταίρους του ΝΑΤΟ. Και είναι κάτι που πάντα συζητώ όταν συναντώ ηγέτες στην Άγκυρα ή στην Αθήνα. Καλωσορίζω το γεγονός ότι υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Τσίπρα και τον πρόεδρο Ερντογάν».

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινής

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.