Quantcast
Άγρια κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή - Τα fake news, το Euro 2004 και ο...Τατσόπουλος - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Άγρια κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή – Τα fake news, το Euro 2004 και ο…Τατσόπουλος – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση της κατάργησης των περικοπών στις συντάξεις. Στο επίκεντρο της πολιτικής κόντρας βρέθηκε η οικονομία, οι συντάξεις αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών.

Τσίπρας: Δεν κάνουμε παροχές, αποκαθιστούμε αδικίες – Κουράγιο στους βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν ναι σε όλα- ΒΙΝΤΕΟ

«Χαρμόσυνη μέρα για εκατομμύρια συμπολίτες μας» χαρακτήρισε τη σημερινή ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

«Χαίρομαι», σχολίασε, «που ήρθε σήμερα μαζί μας και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, διότι μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν ξεκίναγε ομιλία χωρίς να προβλέπει την περικοπή των συντάξεων». «Χαίρομαι», πρόσθεσε, «που τώρα όλοι μαζί, φαντάζομαι δεν θα υπάρχει βουλευτής της αντιπολίτευσης, που δεν θα μοιραστεί μαζί μας αυτή τη χαρά, να ψηφίσει ναι σε όλα, σε ένα ακόμη φιλολαϊκό σχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κάποιοι επιμένουν να μην κατανοούν ότι κάθε βήμα μας εντάσσεται σε ένα σαφή και συγκεκριμένο σχεδιασμό. Και μιλούν λοιπόν για παροχολογία και για δωράκια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τους «συμπαραστάτες της στα ΜΜΕ και διάφοροι δημοσιολογούντες».

Χαρακτήρισε εξαιρετικά προσβλητικό τον χαρακτηρισμό περί παροχολογίας, όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στους πολίτες της χώρας. Σχολίασε ότι αυτοί επί χρόνια στερήθηκαν βασικών αγαθών «επειδή εσείς ρίξατε τη χώρα στα βράχια και σας έβλεπαν να ψηφίζετε Ναι σε όλα μόνο σε περικοπές που εσείς φέρνατε».

«Εμείς, λοιπόν, δεν κάνουμε παροχές. Αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας», σημείωσε. «Επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια, αυτά που στερήθηκαν για χρόνια άδικα, τόνισε. Και κάλεσε όσους «αναμασάτε την καραμέλα της παροχολογίας, να δείξετε λίγο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους».

Για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

«Προχωράμε, όπως εξήγγειλα στη ΔΕΘ, στην πρόσληψη 3.200 εργαζομένων για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Πρόκειται για θέσεις μόνιμου προσωπικού – οι οποίες θα καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ και θα κατανεμηθούν στις δομές των δήμων όλης της χώρας και η προκήρυξη θα γίνει άμεσα και με μέριμνα να αναγνωριστεί στο μέγιστο βαθμό η προϋπηρεσία και η εμπειρία», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρόκειται για μια πράξη ευθύνης», τόνισε, «τόσο έναντι των συμπολιτών μας που έχουν απόλυτη ανάγκη της φροντίδας που παρέχει το πρόγραμμα, όσο όμως και έναντι των εργαζομένων, που για 18 ολόκληρα χρόνια επιτελούν πολύτιμο κοινωνικό έργο, ευρισκόμενοι στον αέρα, με συμβάσεις που καλύπτονται είτε από ΕΣΠΑ, είτε ειδικούς λογαριασμούς είτε άλλες πηγές χρηματοδότησης».

«Αυτό σήμερα τελειώνει. Μόνιμο προσωπικό, σταθερές θέσεις εργασίας, ουσιαστική αναβάθμιση ενός προγράμματος που παρέχει φροντίδα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας», είπε, για να σχολιάσει: «Ούτε αυτή είναι “παροχή” ή “δώρο”, αλλά είναι μια καίρια παρέμβαση».

Για τον κατώτατο μισθό

Μιλώντας για τη δεύτερη παρέμβαση που φέρνει η κυβέρνηση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, μίλησε για παρεμβάσεις που «οδήγησαν στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας» και χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το καθεστώς του υποκατώτατου μισθού και την μισθολογική διάκριση εις βάρος της νέας γενιάς.

Είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπέπεσε πρόσφατα σε ένα πολύ σοβαρό ατόπημα, «εξοργιστικό για μια γενιά που η πολιτική σας την ανάγκασε να δουλεύει για χαρτζιλίκια, ανασφάλιστη και χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα».

Παρέπεμψε ειδικότερα σε tweet του προέδρου της ΝΔ ότι «οι νέοι δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν ποτέ σύνταξη, γι΄ αυτό και συχνά επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση».

«Ακούστε κ. Μητσοτάκη, κανένας νέος άνθρωπος δεν επιλέγει να εργάζεται ανασφάλιστος. Αναγκάζεται να δουλεύει ανασφάλιστος γιατί ο εργοδότης του δεν είχε δει ποτέ του ελεγκτή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και προφανώς ένιωθε την άνεση να επιβάλλει τους χειρότερους δυνατούς όρους στον εργαζόμενο του, χωρίς κανένα κόστος. Αναγκάζεται γιατί ζει σε μια χώρα που εσείς την οδηγήσατε τα πρώτα δύο μνημονιακά χρόνια να έχει φτάσει η ανεργία των νέων μέχρι 25 ετών στο 60%. Αναγκάζεται γιατί όταν ζει σε μια χώρα, που η κυβέρνηση καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επιβάλλει το νόμο της ζούγκλας στην αγορά εργασίας, προφανώς κανένας νέος άνθρωπος δεν νιώθει την παραμικρή προστασία από την πλευρά της Πολιτείας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία», είπε.

620.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις

«Με βάση λοιπόν τις διατάξεις του ασφαλιστικού που νομοθετήσαμε το 2016, από 1/1/2019 620.000 πολίτες συνταξιούχοι θα δουν όχι μειώσεις, αλλά αυξήσεις στις συντάξεις τους μετά τη λαίλαπα των μνημονίων που φέρατε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης μας και της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», τόνισε.

«Από τη μια μεριά είναι η κατάργηση της περικοπής στις συντάξεις που μας επέβαλε αχρείαστα όπως αποδέχτηκε το ΔΝΤ και από την άλλη οι αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους» σημείωσε και συνέχισε:

«Από την άλλη μεριά είναι η πρόταση της ΝΔ για το για το λεγόμενο ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, που θέτει σε διακινδύνευση τις επικουρικές συντάξεις 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων καθώς ο λεγόμενος κουμπαράς σας θα διακόψει τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Και είτε θα τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα είτε θα οδηγήσει σε πλήρη εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων».

Επίθεση στη ΝΔ

«Από τη δική μας μεριά η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι αυξήσεις στους μισθούς και από τη δική σας μεριά η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, η επιστροφή στο μνημονιακό εργασιακό σκοτάδι», είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Και προσέθεσε: «Από τη δική μας μεριά η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας υγείας και πρόνοιας με αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις. Και από τη δική σας οι απολύσεις, οι εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση της δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων. Η μετατροπή του κανόνα 1/1 στο 1/5. Και πάλι δηλαδή επιστροφή στο μνημονιακό σκοτάδι».

«Σας αρέσει φαίνεται το μνημόνιο κύριε Μητσοτάκη. Θέλετε να το εφαρμόσετε μόνος σας και οικειοθελώς. Δε θα σας κάνουμε όμως τη χάρη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι εκείνος θέλει να ψηφίζει με το μυαλό στην ελίτ και στα κρατικοδίαιτα συμφέροντα, ενώ «εμείς και σήμερα ψηφίζουμε με το μυαλό συγκεντρωμένο στους πολλούς, στα εκατομμύρια συμπολιτών μας που αισθάνονται ανακούφιση για την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις».

«Με το μυαλό», συνέχισε, «σε αυτούς που τώρα που τελειώνει ο χρόνος και ιδιαίτερα στην αρχή του νέου χρόνου, θα δουν σημαντικές αυξήσεις στο εισόδημα τους, με το μυαλό στα 3,5 εκατ. των συμπολιτών μας που στις 14 και στις 28 του μήνα θα δουν στον λογαριασμό τους από 200 έως 1.200 ευρώ, μέρισμα από το ποσό των 710 εκατ. που εξασφαλίσαμε χάρη στην υπεραπόδοση της οικονομίας και φέτος».

Σχολίασε ότι «όλοι αυτοί, θα περάσουν τις γιορτές όπως τους αξίζει, με περισσότερη ελπίδα και προσμονή», ενώ «για κάποιους άλλους που πόνταραν στην καταστροφή, έρχονται δύσκολες μέρες». «Καλό κουράγιο», τους ευχήθηκε, παραπέμποντας στη σχετική ρήση που είχε απευθύνει ο Όλι Ρεν σε μια δύσκολη στιγμή. «Γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή με αυτούς που την περιφρονούν και την αγνοούν, κύριε Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Αξέχαστη η πρεμιέρα σας, σαν την Πορτογαλία στο Euro του 2004 – ΒΙΝΤΕΟ

«Ωραία πρεμιέρα είχατε κάνει. Αξέχαστη κ. Μητσοτάκη,σαν την Πορτογαλία στο Euro του 2004. Πέσατε διάνα», σχολίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςαπό το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας μια αναφορά από την πρώτη παρέμβαση που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της ΝΔ στις 26 Ιανουαρίου 2016, στην προ ημερησίας συζήτηση για το ασφαλιστικό.

Επίσης, ανέφερε ότι «το άλυτο πρόβλημα του ασφαλιστικού όχι μόνο λύθηκε κ. Μητσοτάκη, αλλά λύθηκε και προς όφελος των συνταξιούχων. Έχουμε ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα».

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Έχετε καταπιεί τη φωνή σας για το Σκοπιανό – Το ανταλλάξατε με τις συντάξεις – ΒΙΝΤΕΟ

Συνολική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την οικονομική του πολιτική εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Βουλή, ενώ τον κατηγόρησε ότι αντήλλαξε την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων με το Σκοπιανό.

«Λέτε ότι δεν θα κόψετε άλλο τις συντάξεις όταν εσείς υπογράψατε την μείωση των συντάξεων και ενώ προηγούμενα έχετε κόψει όλες τις νέες και έχετε πριονίσει όλες τις παλαιότερες», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Με κυνισμό στήσατε ένα διχασμό πάνω στο Σκοπιανό. Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχετε ψηφίσει με μία μείζονα εθνική υποχώρηση. Αυτό ήταν το εισιτήριο με το οποίο ταξιδεύσατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη. Έτσι όμως δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας, εξυπηρετούνται ξένα συμφέροντα. Αυτό που λένε στις Βρυξέλλες για σας κ. Τσίπρα, είναι ότι κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στην διαπραγμάτευση. Τα δώσατε όλα κ. Τσίπρα».

Και συνέχισε απευθυνόμενος πάντα προς τον κ. Τσίπρα λέγοντας: «Αναλάβατε δεσμεύσεις και υψηλά πλεονάσματα και υποθηκεύσατε όλον τον πλούτο της χώρας. Αυτό είναι το άτυπο 4ο μνημόνιο (…) Την ίδια ώρα που ήλθατε εδώ για να πείτε ότι αποτρέψατε τη μείωση των συντάξεων, ξεχνάτε να πείτε ότι έχετε κάνει 17 παρεμβάσεις που μειώνουν τις συντάξεις. Επίσης ξεχνάτε να πείτε ότι με το νόμο Κατρούγκαλου έχετε δημιουργήσει ένα μεγάλο ρήγμα με τους νέους συνταξιούχους. Είναι ένας νόμος άδικος ο νόμος Κατρούγκαλου γιατί τιμωρεί αυτούς που έχουν εργαστεί περισσότερο και για αυτό θα τον καταργήσουμε. Λέτε ότι θα καταργήσετε την προσωπική διαφορά αλλά ξεχάσατε να πείτε ότι εμείς τον Ιούλιο καταθέσαμε τροπολογία για την κατάργηση του μέτρου, την οποία εσείς καταψηφίσατε».

Κατηγόρησε εξάλλου τον πρωθυπουργό ότι είπε ψέμματα και ρώτησε ρητορικά: «Ποια κυβέρνηση κατάργησε τις συντάξεις χηρείας και το ΕΚΑΣ, ποια κυβέρνηση αύξησε όλα τα όρια ηλικίας και τις εισφορές και πετσόκοψε και τα εφάπαξ; Εσείς κ. Τσίπρα. Έχετε ξετινάξει παλιούς και νέους συνταξιούχους με 17 παρεμβάσεις. Έχετε κοστίσει στην ελληνική οικονομία περισσότερο από 100 δισ. Καταδικάσατε την χώρα σε μία παρατεταμένη ύφεση, διαλύσατε την μεσαία τάξη». Είπε δε, ειρωνικά: «Ιδού ο Έλληνας πρωθυπουργός υπερήφανος στην καρέκλα του για όσα έχει κάνει».

Ακολούθως επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τη φορολογία. Επιβλήθηκαν 29 νέοι φόροι ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αύξηση ΦΠΑ, μετάθεση προϊόντων στον αυξημένο συντελεστή, κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, κατάργηση φοροαπαλλαγών, κατάργηση έκπτωσης φόρου για μισθωτή εργασία, αύξηση συντελεστών για εισόδημα από τα ενοίκια, αύξηση προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αύξηση συντελεστή πολυτελούς διαβίωσης, επιβολή φόρου στην συνδρομητική τηλεόραση, στη σταθερή τηλεφωνία και στο διαδίκτυο, αύξηση φόρου στην αμόλυβδη βενζίνη και στο ντίζελ κίνησης, επιβολή φόρου στο κρασί και στον καφέ», είναι μερικοί από τους φόρους αυτούς.

Και ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε: «Ήταν μία πολιτική εναντίον όλων, είναι ο απολογισμός της φορομπηχτητικής σας πολιτικής. Εμείς θέλουμε λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις, εσείς φορολογείτε τους πολλούς για να τους κρατάτε μετά ομήρους με την πολιτική των επιδομάτων. Οι φόροι αποδεικνύουν από πού προέρχονται τα λίγα αντίδωρα που μοιράζετε σήμερα. Είναι τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί στο πολλαπλάσιο από τη μία τσέπη για να μοιράζετε ψίχουλα στην άλλη… Ο κίνδυνος να μην μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές με λογικά επιτόκια και να προσφύγουμε ικέτες στην ΕΕ δεν έχει παρέλθει. Και δεν θα παρέλθει όσο δεν έχει η χώρα ανακτήσει την αξιοπιστία της. Εσείς κ. Τσίπρα είσαστε αυτός που δεν επέτρεψε στην χώρα να ολοκληρώσει το δεύτερο μνημόνιο, υπογράψατε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και βάλατε στην χώρα σε έναν άτυπο τέταρτο μνημόνιο».

Κλείνοντας προκάλεσε τον πρωθυπουργό: «Προκηρύξτε εκλογές μία ώρα αρχύτερα, δώστε την δυνατότητα στον λαό να αποφασίσει για την οικονομία αλλά και για το Σκοπιανό. Οι δηλώσεις Ζάεφ για Μακεδόνες του Αιγαίου και για γλώσσα που πρέπει να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία αποθράσυναν τον αλυτρωτισμό και έδειξε πόσο σωστή ήταν η στάση μας και το «όχι» στην Συμφωνία των Πρεσπών. Και θέτει και τους βουλευτές και το λαό προ των ευθυνών τους. Ο λαός να κρατήσει ψηλά το εθνικό του φρόνημα χωρίς ακρότητες και οι βουλευτές να μελετήσουν τα δεδομένα με εθνική ευθύνη και να καταψηφίσουν τη Συμφωνία όποτε έλθει. Η συνύπαρξή σας με τον κ. Καμμένο, το δημοσιονομικό αδιέξοδο, η φτώχεια, οι φόροι, η προσπάθεια να χειαραγωγήσετε την δικαιοσύνη και να ελέγξετε τα μέσα ενημέρωσης υποβαθμίζουν την δημοκρατία. Η ΝΔ είναι εδώ για να πει στους Έλληνες ότι όχι μόνο αξίζουν καλύτερα, αλλά και ότι μπορούμε καλύτερα, και ότι τελειώσατε».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αν θεωρείτε ότι έγινε συναλλαγή στο Σκοπιανό, μην ψηφίσετε το μέτρο των συντάξεων – ΒΙΝΤΕΟ

Απάντηση στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε το Σκοπιανό με το μέτρο της μη περικοπής των συντάξεωνέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

«Έχω βγει από τα ρούχα μου γιατί δεν περίμενα εσείς να μιλήσετε με τον ίδιο καφενειακό λόγο που χρησιμοποιεί ο κ. Γεωργιάδης στα τηλεπαράθυρα. Γιατί ψηφίζετε τον νόμο αν θεωρείτε ότι είναι ξεπούλημα της Μακεδονίας; Είναι ντροπή να το λέτε αυτό. Αφού εμείς κάναμε συναλλαγή και είναι ντροπή και πουλήσαμε τη Μακεδονία, όπως λέτε, γιατί εσείς το ψηφίζετε; Σας καλώ να άρετε την ψήφο σας από την μη περικοπή των συντάξεων αν θεωρείτε ότι έγινε συναλλαγή. Ντροπή σας να λέτε ότι πουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Μακεδονία και να μας αποκαλείτε προδότες και μειοδότες! Δεν σας επιτρέπω», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι “η ΠΓΔΜ οφείλει τόσο με τις συνταγματικές τροπολογίες της όσο και με τις δηλώσεις αξιωματούχων να τηρεί το πνεύμα και την ουσία της συμφωνίας. Αν αυτό δεν γίνει δεν θα προχωρήσει ούτε η συμφωνία ούτε και η ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς Οργανισμούς. Εμείς περιμένουμε με μεγάλη προσοχή την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασίας. Από εκεί και πέρα η θέση μας είναι σαφής. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει κανένα έθνος και καμιά εθνότητα και ως προς το ζήτημα της ιθαγένειας διορθώνει κάτι που υπήρχε στα διαβατήρια. Αναγράφονταν ως Μακεδόνες. Αν παίρναμε τις συμβουλές σας στα σοβαρά στα τα διαβατήρια θα συνέχιζαν να γράφουν την λέξη Μακεδόνες. Η Συμφωνία των Πρεσπών λέει ότι η γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Εσείς, πως ακριβώς αποκαλείτε την γλώσσα αυτή; Χρησιμοποιείτε τον ίδιο όρο που χρησιμοποίησε ο Αβέρωφ το 1959; Ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ έλεγε ως ΥΠΕΞ το 1959 για “μακεδονική γλώσσα” που ομιλείται στα Σκόπια και έχει γραμματική και συντακτικό».

Δείτε το βίντεο από τη Βουλή:

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ο λαός σάς έχει καταδικασμένους στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ΒΙΝΤΕΟ

«Κύριε Μητσοτάκη παρακολούθησα την προσπάθεια σας να σηκώσετε με θεατρικό τρόπο τους τόνους και να πείσετε ότι έχετε κάποιο αφήγημα στην οικονομία», ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε για «μπακάλικη αριθμητική», απαντώντας, με παραπομπή σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην κατηγορία του προέδρου της ΝΔ ότι η κυβέρνηση χρέωσε τη χώρα 100 δισ.

«Θυμάται ο λαός ποιοι οδήγησαν τη χώρα στα τεράστια ελλείμματα και τη χρεοκοπία», είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ως προς το θέμα των φόρων, υποστήριξε ότι παρέλαβε τη χώρα σε διάλυση και χρηματοοικονομική ασφυξία και ότι η κυβέρνηση έφερε ένα πρόγραμμα πολύ ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Εμείς επικεντρώσαμε στις μεγάλες διαρθρωτικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη ο τόπος, ενώ εσείς αρχίσατε να πετσοκόβατε μισθούς και συντάξεις κι όποιον πάρει ο χάρος, μόνο απολύσεις και περικοπές», είπε.

«Τα αρνητικά μέτρα που πήραμε εμείς ήταν περίπου 9 δισ. όταν εσείς σε μια πενταετία πήρατε 65 δισ. Τι έρχεστε να συγκρίνετε;», προσέθεσε ο κ.Τσίπρας.

«Προφανώς η ΝΔ είχε διαμορφώσει το πρόγραμμα της με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων μέσα, δεν θα το καταργούσε ποτέ», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας την απάντησή του στον κ. Μητσοτάκη στη δευτερολογία του.

Όσον αφορά στο “μέτρημα” του κ. Μητσοτάκη των πόσων ημερών πρωθυπουργός είναι ο κ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «ο λαός σάς έχει καταδικασμένους στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και «θα χρειαστεί τον Σεπτέμβρη του 2019 να ανανεώστε το κοντέρ» και να ξαναρχίσει το μέτρημα.

Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ ότι προσπαθεί να ανακαλύψει σκάνδαλα εις βάρος της κυβέρνησης. «Αφού σκάνδαλα δεν βρίσκετε προσπαθείτε να τα επινοήσετε», είπε και προσέθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια έχει σύμμαχο τα ΜΜΕ επικαλούμενος διάφορα πρωτοσέλιδα εφημερίδων.

«Κύριε Μητσοτάκη αφού τα fake news για τους πολιτικούς και τις συντάξεις δεν πιάνουν, αρχίσατε να σκανάρετε τους συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού και αφού ούτε εκεί βρήκατε τίποτα αρχίσατε να ψάχνετε τους φίλους και τους συμμαθητές υπουργών. Καλά το πάτε, αλλά κινδυνεύετε να γίνετε καταγέλαστος και εσείς και η παράταξή σας», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Η ΠΓΔΜ οφείλει τόσο με τις συνταγματικές τροπολογίες της όσο και με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της οφείλει να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι αν αυτό δεν γίνει, δεν θα προχωρήσει ούτε η Συμφωνία ούτε η ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.”Περιμένουμε”, είπε, “με πολλή μεγάλη προσοχή την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασίας, έχοντας δώσει σαφώς μηνύματα που απαιτούνται και εκεί που πρέπει να δοθούν και όχι στον δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό”.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι λυπάται που όταν ακούει τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι σαν να ακούει τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Είστε ο αρχιερέας των fake news – ΒΙΝΤΕΟ

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη δευτερολογία τουπροέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι οΑλέξης Τσίπραςείναι εκείνος που παράγει fake news στο ελληνικό Κοινοβούλιο: “Δεν ντρέπεστε;” αναρωτήθηκε και πρόσθεσε “είστε o αρχιερέας των fake news”.

Απαντώντας στον Πρωθυπουργό για τα θέματα της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε: «Ζημιώσατε ή όχι το πρώτο εξάμηνο του 2015 την οικονομία κατά 100 δισ.; Δεν το είπαμε εμείς, ο κ. Ρέγκλινγκ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το είπαν. Σας θυμούνται όλοι κ. Τσίπρα στις πλατείες της οργής. Τότε οι πολίτες ήταν καλοί, τώρα που διαμαρτύρονται για το Σκοπιανό είναι φασίστες; Όλοι θυμούνται ότι θα καταργούσατε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο. Το τρίτο μνημόνιο που υπογράψατε ήταν αχρείαστο. Στο mail Χαρδούβελη η διαφορά ήταν 1,5 δισ. αλλά εσείς πήρατε μέτρα 11 δισ. Οι τράπεζες έχασαν το 99% της αξίας τους από τα καμώματα τα δικά σας και του κ. Βαρουφάκη. Η ζημιά στις τράπεζες είναι διαρκής… Εσείς δεν είπατε ότι είχατε αυταπάτες; Πότε είδατε το φως το αληθινό, όταν κάνατε ένα ψεύτικο και κάλπικο δημοψήφισμα και μετά πήγατε ικέτης στην κ. Μέρκελ για να σας δώσει ένα τρίτο μνημόνιο;».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του Πρωθυπουργού για το παλιό πολιτικό σύστημα παρέθεσε τα ονόματα των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο κ. Κοτζιάς, ο κ. Κουρουμπλής, ο κ. Σπίρτζης, Μάρκος Μπόλαρης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Πάνος Καμμένος η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. «Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για το παλιό και το νέο κ. Τσίπρα κοιταχτείτε καλύτερα στα υπουργικά γραφεία» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «στο πρόσωπό σας ενσαρκώνονται οι τακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος».

Αναρωτήθηκε ακόμη, ρητορικά, «γιατί επαναφέρατε εσείς τη συζήτηση στα θέματα της σκανδαλολογίας» και συνέχισε αναφερόμενος στο θέμα Λαυρεντιάδη-ΔΕΠΑ: «Ασκήθηκε ή όχι ποινική δίωξη στον κ. Κιτσάκο, αυξήθηκαν ή όχι τα χρέη της εταιρείας στην ΔΕΠΑ;».

Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ επανέλαβε «εκεί που όλοι οι άλλοι είπαν όχι, εσείς είπατε ναι κ. Τσίπρα, εσείς εκχωρήσατε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και όχι ιθαγένεια. Αυτά υπογράψατε. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι ο κ. Ζάεφ λέει ότι καταφέραμε και κερδίσαμε αυτά που οι προηγούμενοι δεν μας είχαν δώσει; Όταν μιλάτε για τις συγκεντρώσεις να είσαστε πιο προσεκτικός γιατί εσείς εκμεταλλευτήκατε το κύμα της οργής».

Και πρόσθεσε: «Το θέμα της ονομασίας και της γλώσσας δεν αφορά μόνο κάποιες ακραίες δυνάμεις. Εμείς από την αρχή καταδικάσαμε τον εθνικισμό και τον φασισμό και τη βία από όπου κι αν προέρχεται… Εσείς κυβερνάτε με τον κ. Καμμένο και ζητάτε τα ρέστα από εμάς; Έχετε βάλει την κοινωνία απέναντι. Αν θέλετε κάνετε εκλογές πριν φέρετε τη συμφωνία στη Βουλή και εκεί θα πάρετε την απάντηση».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη:Να είστε προσεκτικός όταν μιλάτε για fake news – BINTEO

«Όταν μιλάτε για Fake news να είστε προσεκτικός» είπε ο Πρωθυπουργός, κατά την τριτολογία του, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την εκτύπωση από το περιοδικό Politico, όπου «θα δείτε τη φράση που αποδίδετε σε εσάς. Χαίρομαι που λέτε ότι δεν την είπατε ποτέ» σημείωσε.

Για την ΔΕΠΑ είπε ότι τα χρέη δημιουργήθηκαν επί κυβερνήσεων ΝΔ και «ανέρχονταν σε 90 εκατ. όταν αναλάβαμε και ανέβηκαν στα 115 εκατ». Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί, σημειώνοντας «αλλά και στην περίπτωση Μαρινόπουλου που έβγαλε τα λεφτά του στο εξωτερικό εμείς λειτουργήσαμε με γνώμονα τις θέσεις εργασίας για να σωθεί η επιχείρηση και όχι ο επιχειρηματίας ο οποίος εκβίαζε την κυβέρνηση» και προσέθεσε ότι συνάντησε ο ίδιος τους εργαζόμενους και «καταφέραμε να κρατήσουμε το εργοστάσιο σε λειτουργία».

Για τις Τράπεζες, ο Πρωθυπουργός είπε στον κ. Μητσοτάκη «εσείς κάνατε δύο ανακεφαλαιοποιήσεις» και ζήτησε να είναι κανείς πολύ προσεκτικός.

«Κύριε Μητσοτάκη μην προσπαθείτε να διαστρεβλώσετε την πραγματικότητα προκειμένου να στοιχειοθετήσετε επιχείρημα που δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί» τόνισε επίσης, αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών και αναφέρθηκε σε ακροδεξιά στροφή του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας παράλληλα, ότι «δεν είναι ότι διαφωνείτε με τη συμφωνία, αλλά δεν θέλετε να δείτε να διασπάται το κόμμα σας από το κόμμα του κ. Καμμένου».

Το μεγαλύτερο ατόπημα είναι όχι ότι επιχειρήσατε να διχάστε τους Έλληνες αλλά ότι εκφωνήσατε από το βήμα της Βουλής, ότι εμείς κάναμε συναλλαγή με Ευρωπαίους εταίρους για να κερδίσουμε τις συντάξεις, τόνισε.

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Μακεδονικού, ξέρετε πολύ καλά ότι σε λίγες μέρες εκπνέει ο χρόνος που μπορείτε να μετρήσετε τις δυνάμεις σας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, την επόμενη εβδομάδα μπορείτε αν θέλετε και πιστεύετε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού και των βουλευτών, να καταθέσετε πρόταση μομφής για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε το βίντεο από το κανάλι της Βουλής:

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Καταθέστε πρόταση μομφής για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος – ΒΙΝΤΕΟ

Κατά την τριτολογία του ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συζήτηση ακόμη και σε τηλεοπτική εκπομπή για όλα τα θέματα, ενώ τον προκάλεσε να καταθέσει πρόταση μορφής για τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Κύριε Πρόεδρε είμαι στη διάθεση του κ. Μητσοτάκη όποτε θέλει στη Βουλή ή αν θέλει σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή, εγώ ποτέ δεν αρνήθηκα τον διάλογο μαζί του και για όποιο θέμα θέλει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τριτολογία του απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ μέσω του Προέδρου της Βουλής και ενώ είχε προηγηθεί επεισόδιο Βούτση-Μητσοτάκη, όταν ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζήτησε τον λόγο, αφού ολοκληρώσει ο Πρωθυπουργός.
Και αφού ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη σε τηλεμαχία, εν συνεχεία τον προκάλεσε να καταθέσει πρόταση μομφής. «Σε ό,τι δε το ζήτημα του Μακεδονικού και κλείνω με αυτό, σε λίγες μέρες εκπνέει ο χρόνος, όπου μπορείτε αν θέλετε και πιστεύετε ότι υπάρχει τόσο μεγάλη αντίθεση και ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού, να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας. Καταθέστε πρόταση μομφής για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος;».

Δείτε το βίντεο από το κανάλι της Βουλής:

Τσίπρας για Τατσόπουλο: Τον παίρνει η ΝΔ μπας και πάει με την άλλη μισή Αθήνα – ΒΙΝΤΕΟ

“Κάνατε μια προσπάθεια να αναφερθείτε στο παλιό και στο καινούργιο και πιάσατε στο στόμα σας στελέχη με μεγάλη πολιτική διαδρομή στον χώρο της κεντροαριστεράς και στον χώρο του ΠΑΣΟΚ που σήμερα βρίσκονται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτόν τον χώρο και ιδιαίτερα στον χώρο της κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκαν άνθρωποι έντιμοι και αγωνιστές που πάλεψαν στα χρόνια της ζωής τους για μια καλύτερη Ελλάδα. Δεν πρόκειται να χαρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους σε μια χρεοκοπημένη ηγεσία που οδήγησε εκεί που οδήγησε αυτό το κόμμα” είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Πέτρο Τατσόπουλο, τόνισε: “Εσείς μπορείτε να βολευτείτε με διάφορα απολειφάδια της πολιτικής ζωής που πέρασαν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή είχαν περίεργη σχέση με τη μισή Αθήνα, έφυγαν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τους παίρνετε εσείς να τους εντάξετε στα δικά σας μπας και πάνε και με την άλλη μισή Αθήνα”.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν κληρονόμησα την ηγεσία της ΝΔ, εσείς πήρατε το δαχτυλίδι από τον Αλαβάνο – ΒΙΝΤΕΟ

Απαντώντας επί προσωπικού στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι “η οικογενειακή ιστορία του καθενός είναι γνωστή, εγώ δεν κληρονόμησα την ηγεσία της ΝΔ, με εξέλεξαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, εσείς πήρατε το δαχτυλίδι από τον κ. Αλαβάνο».

Ο κ. Μητσοτάκης, ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ, το παραδεχτήκατε».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.