Quantcast
Πέθανε η Νίκη Γουλανδρή - enikonomia.gr
share

Πέθανε η Νίκη Γουλανδρή

δημοσιεύτηκε:

Την τελευταία της πνοή άφησε τα ξημερώματα του Σαββάτου η Νίκη Γουλανδρή, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην επιστήμη και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισιάς.

Η Νίκη Γουλανδρή ήταν αντιπρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή. Στο παρελθόν διετέλεσε Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1974), Γενική Γραμματέας Υγείας (1974), επίτιμη αντιπρόεδρος της ΕΡΤ (1975–80), και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO.

Είχε τιμηθεί με το βραβείο Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών το 1990, ενώ το 1991 ανακηρύχθηκε “Γυναίκα της Ευρώπης” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κίνημα.

Ήταν παντρεμένη με τον Άγγελο Γουλανδρή, με τον οποίον ίδρυσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1965.

Αφού αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, η Νίκη Γουλανδρή σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης υπό την επίβλεψη των φιλοσόφων Τέοντορ Αντόρνο και Μαξ Χορκχάιμερ. Ήταν, επίσης, επίτιμη διδάκτωρ φιλοσοφίας στην επιστήμη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στην Σουηδία.

Πηγή: ant1news.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.