Quantcast
Kόντρα Σπίρτζη–Χατζηδάκη στη Βουλή για την Εγνατία Oδό - enikonomia.gr
share

Kόντρα Σπίρτζη–Χατζηδάκη στη Βουλή για την Εγνατία Oδό

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Οξύτατη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η αναφορά του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη πως την ευθύνη για τη μη εκπλήρωση του προαπαιτούμενου της παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού δεν ευθύνεται η κυβέρνηση αλλά το ΤΑΙΠΕΔ και σύμβουλοί του οι οποίοι έχουν προνομιακές σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία.

Μία μόλις ημέρα μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup και την απόφαση για μη καταβολή της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ λόγω μη εκπλήρωσης προαπαιτούμενων ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης βρέθηκε σήμερα στη Βουλή και απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη και Χρήστου Σταϊκούρα υποστήριξε ότι το μοντέλο αποκρατικοποίησης που έχει συντάξει το ΤΑΙΠΕΔ είναι ανεδαφικό καθώς τα έσοδα του αυτοκινητοδρόμου δεν επαρκούν για επενδύσεις.

Ο υπουργός μάλιστα συσχέτισε άμεσα τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ με τη Νέα Δημοκρατία επιρρίπτοντας έμμεσα την ευθύνη στην αξιωματική αντιπολίτευση.”Αν δει κανείς τους συμβούλους που έχει το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού θα βγάλει τα συμπεράσματά του. Ο τεχνικός σύμβουλος Γιώργος Νέλλας ήταν ο διευθύνων σύμβουλος επί Νέας Δημοκρατίας σε δύο τουλάχιστον οργανισμούς. Νομικός σύμβουλος είναι το γραφείο Φορτσάκη. Οικονομικός σύμβουλος είναι η ΑLPHA BANK. Καταλαβαίνουμε όλοι για τους συμβούλους παραχώρησης της Εγνατίας».

Ακούγοντας την τοποθέτηση του Υπουργού, έντονα αντέδρασε ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης χαρακτηρίζοντας αστεία και σουρεαλιστικά τα επιχειρήματα Σπίρτζη.

Ο διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών ήταν εντονότατος:

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είναι αστεία η άποψη ότι ένα κόμμα ταυτίζεται με το τραπεζικό σύστημα. Είστε τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση και τώρα θυμηθήκατε να πείτε όλα αυτά. Όλα αυτά είναι ένας πολιτικός σουρεαλισμός. Κατηγορείτε το ΤΑΙΠΕΔ. Εσείς κ. Σπίρτζη είστε τροχονόμος; Δεν είστε υπουργός; Δεν έχετε αυξήσει τα διόδια με κοινή υπουργική απόφαση με τον κ. Τσακαλώτο; Τα αυξήσατε ως τροχονόμος ή ως υπουργός;

ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η ΚΥΑ που υπογράφτηκε δεν έχει ενεργοποιηθεί τα διόδια δεν έχουν αυξηθεί. Στη Νέα Δημοκρατία έχετε προνομιακές συζητήσεις με στελέχη του υπερταμείου. Γιατί δεν τους ρωτάτε;

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τι λέτε; Όλες οι συναντήσεις μας είναι δημόσιες και θεσμικές.

ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και όχι μόνο.

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είστε υπουργός ή διακινητής πολιτικής σαπουνόφουσκας; Στη σουρεαλιστική προσέγγιση ταύτισης της Ν.Δ με το ΤΑΙΠΕΔ και τους συμβούλους του θέλω να σας πω οτι ο κ. Νέλλας και επί ΠΑΣΟΚ είχε θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Η. το 2009 και τότε στο ΠΑΣΟΚ ήσασταν κι εσείς. Ταυτίζεστε κι εσείς με το τραπεζικό σύστημα;

Λίγη ώρα αργότερα μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως διαφωνεί με το μοντέλο το οποίο εκπονήθηκε επί Ν.Δ δεσμεύοντας την παραχώρηση του δρόμου και πρόσθεσε πως κατά τον ίδιο τεχνοκρατικά αυτό το μοντέλο δεν βγαίνει. Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι το επίμαχο προαπαιτούμενο δεν είναι σημαντικό για την εκταμίευση της δόσης.


Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.