Quantcast
Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Βαρουφάκη στον Realfm 97,8 - Τι είπε για το MεΡΑ25, τον Τσίπρα και την οικονομία - enikonomia.gr
share

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Βαρουφάκη στον Realfm 97,8 – Τι είπε για το MεΡΑ25, τον Τσίπρα και την οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε στο στούντιο του Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Τα capital controls είχαν ένα μεγάλο κόστος αλλά το ερώτημα είναι ποιος τα έφερε. Και τα έφερε ξεκάθαρα η ΕΚΤ, ήταν μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μαι ασφυξία στην κυβέρνηση και ξέρετε το βασικό ερώτημα για το 2015 ήταν το εξής, το αντιμετώπισε και ο κ. Σαμαράς στις αρχές γι’αυτό έκανε και τις εκλογές. Όταν έχεις ένα δεύτερο μνημόνιο, μια δεύτερη πιστωτική κάρτα, την οποία τραβάς για να αποπληρώσεις την πρώτη και αυτό το πράγμα είναι αδιέξοδο, έχεις υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο αλλά έχεις ένα μη βιώσιμο χρέος, έχεις μια επιλογή ή θα κάνεις αναδιάρθρωση χρέους ή θα φορτώσεις στους ήδη υπερχρεωμένους πολίτες άλλη μια πιστωτική κάρτα προσποιούμενος ότι θα αποπληρώνεις τις προηγούμενες” τόνισε.


Ερωτηθείς για τη δημιουργική ασάφεια απάντησε ότι “η δημιουργική ασάφεια βόλευε εμάς. Δεν σκέφθηκα εγώ την έκφραση δημιουργική ασάφεια, την σκέφτηκε ο Κίσινγκερ στις διαπραγματεύσεις Αμερικής – Κίνας”.

“Δεν μετανιώνω για την 20η Φεβρουαρίου, μετανιώνω για την 24η Φεβρουαρίου, που τα πράγματα ανατράπηκαν. Αυτό ήταν το λάθος μου. Επανέφεραν όλοι με τα λόγια το μνημόνιο, εκείνη τη στιγμή έπρεπε να πάρω μια απόφαση που δεν είχα το δικαίωμα να πάρω, ως υπουργός Οικονομικών, δεν ήμουν ο Πρωθυπουργός. Έπρεπε εκείνη τη στιγμή να τους πω κλείνουμε το κουμπί και κλείνουν οι τράπεζες αύριο επειδή ξαναφέρνετε κάτι που είχαμε συμφωνήσει ότι δεν θα φέρετε. Εγώ θεώρησα ότι ήταν συνετό και συνεπές να εξασφαλίσουμε τέσσερις μήνες ηρεμίας για να ελέγξουμε και την θέληση των δανειστών να κάνουμε την αναδιάρθρωση χρέους και να προετοιμαστούμε για μια πιθανή ρήξη. Το ότι ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε αυτούς τους τέσσερις μήνες για να προετοιμάσει μια συνθηκολόγηση άτακτη, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Αυτή η συνθηκολόγηση δεν έκανε καλό στην Ελλάδα” υπογράμμισε.

“Η κ. Μέρκελ ήξερε απ’εξω και ανακατωτά το Μνημόνιο. Το ήξερε σαν ποίημα, ήταν εντυπωσιακή. Το τοξικό κομμάτι του Μνημονίου ήταν στο 30%, πολλά από αυτά που έλεγε μέσα ήταν μια χαρά, πολλά από αυτά θα ήθελα και εγώ να κάνω. Αλλά, ένα κείμενο το οποίο τελικά σε καταστρέφει δεν χρειάζεται να είναι 100% τοξικό” τόνισε.

“Το ΜεΡΑ25 θέλει να ξανασκεφτούμε το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Χωρίς αναδιάρθρωση χρέους η Ελλάδα δεν θα ορθοποδήσει, αν αυτό θέλει ρήξη, θα κάνουμε τη ρήξη” ανέφερε.


Για τα χρέη των μικρών επιχειρήσεων

“Οι μικρές επιχειρήσεις δεν υπάρχει πιθανότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους όταν έχουν κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι από μια άλλη εποχή και που τα αγοράζουν ταμεία προς 8% της αξίας τους και τους πιέζουν να τα αποπληρώσουν ή να βγάλουν το μαγαζί σε πλειστηριασμό, όταν έχουν προπληρωμή φόρου, όταν έχουν 29% συντελεστή φορολόγησης όταν στην Βουλγαρία είναι 12%. Γι’αυτό λέω στη ΝΔ πώς είναι δυνατόν να υπόσχεστε σημαντικές μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές όταν αυτό απαιτεί τη ρήξη με τους δανειστές, οι οποίοι θα σας πουν όχι, όπως είπαν στον Τσίπρα” σχολίασε.

Για τον Αλέξη Τσίπρα

“Αυτά που κάνει ο κ. Τσίπρας αυτή τη στιγμή είναι απαξιωτικά απέναντι στους συνταξιούχους. Όταν πας σε έναν γέρο άνθρωπο και του λες θα σου δώσω ένα φιλοδώρημα, σου έχω κόψει το ΕΚΑΣ κάθε μήνα, θα σου δώσω ένα 300αρι τον χρόνο, αλλά υπό όρους που θα στείλουν το παιδί σου στο εξωτερικό γιατί το start-up του θα κλείσει επειδή του βάζω 80% φόρο. Αυτό δεν είναι φιλοευρωπαϊκή πολιτική, ούτε φιλελληνική πολιτική” τόνισε.

“Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια κατάσταση κατάθλιψης. Μιλάω με πολλούς τέως συντρόφους μετά την διαφορά 10%, τους βγαίνει και αυτή η τετραετία που δεν είναι εύκολο να επιχειρηματολογείς συνέχεια υπέρ πραγμάτων με τα οποία διαφωνεί. Έχουν την αλληλεγγύη μου σε συναισθηματικό, προσωπικό επίπεδο. Έχει ξεφουσκώσει αυτό το πράγμα. Ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα χθες θυμήθηκα παρουσιάσεις, είναι πολύ καλύτερος από τον κ. Σημίτη στο επικοινωνιακό, αλλά ήταν σαν να ακούω το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, στα μεγαλεπήβολα σχέδια του για μια κεντροαριστερή Ελλάδα που τότε βασιζόταν σε δανεισμό που δεν ήταν βιώσιμος και σήμερα βασίζεται σε υποσχέσεις και παροχές που δεν συνάδουν με το μνημόνιο που έχει επιβάλλει ο κ. Τσίπρας. Οπότε υπάρχει μια αντίφαση” σχολίασε.

Ακούστε το ηχητικό:


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.