http://www.enikonomia.gr/timeliness/222369,kikilias-ston-realfm-978-mikres-stochevmenes-paremvaseis-kai-mikr.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_222369_a9933c172b-9b53f2a28492edd2.jpg "Εγώ μίλησα για καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου... 9/20/2019 1:27:13 PM

Κικίλιας στον Realfm 97,8: Μικρές στοχευμένες παρεμβάσεις και μικρές νίκες προς όφελος των ασθενών - Τι είπε για την κατάσταση του ΕΣΥ

Κικίλιας στον Realfm 97,8: Μικρές στοχευμένες παρεμβάσεις και μικρές νίκες προς όφελος των ασθενών - Τι είπε για την κατάσταση του ΕΣΥ

"Εγώ μίλησα για καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Θα περιμένετε μερικές ημέρες μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, όπου μαζί με τον Πρωθυπουργό και όλους αυτούς που εμπλέκονται θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις" δήλωσε στον Realfm 97,8 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Αντώνη Δελλατόλα τόνισε ότι "είμαστε πεπεισμένοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είτε είναι καπνιστές είτε είναι μη καπνιστές, πιστεύουν ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, να σεβόμαστε τους συμπολίτες μας, να μην τους βάζουμε στο βασανιστήριο του παθητικού καπνίσματος και ειδικά στα ανήλικα, στα παιδιά, και στους χώρους όπως πάρκα, παιδικές χαρές και παιδικοί σταθμοί".

Αναφορικά με την κατάσταση των νοσοκομείων σχολίασε ότι "παρουσίασα τα στοιχεία που μου έδωσαν οι διοικητές και οι ΔΥΠΕάρχες που ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης διόρισαν στα νοσοκομεία και στις Υγειονομικές Περιφέρειες κατά τα 4,5 χρόνια που βρέθηκαν στο υπουργείο Υγείας. Την εικόνα παρουσίασα την περασμένη εβδομάδα με στοιχεία για το ποια είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ. Κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Είναι τραγική η κατάσταση στο ΕΣΥ και το υπουργείο είναι το υπουργείο της απελπισίας, το έχω πει πολλές φορές, και εμείς με μικρές νίκες θέλουμε να το κάνουμε υπουργείο της ελπίδας. Η ιεράρχηση που έχουμε κάνει με τα νοσοκομεία πάει ως εξής: πρώτα από όλα οι μονάδες εντατικής θεραπείας, είναι αδιανόητο το 2019-2010, Δεκέμβρη μέχρι Μάρτη να έχουμε 100 αναμονές για κρεβάτια στην εντατική λόγω της γρίπης. Αυτή ήταν η πρώτη μας παρέμβαση, θα προβώ σε ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με τα επείγοντα περιστατικά, διοικητές, υποδιοικητές, διευθυντές και λοιποί υπεύθυνοι του νοσοκομείου είναι υποχρεωμένοι να είναι στις εφημερίες των νοσοκομείων και να στηρίζουν τις προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών. Από τη μία θα φέρω τροπολογία νομοθετική που κανείς δεν μπορεί να σηκώσει το χέρι του στις βιαιοπραγίες που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό σε νοσηλευτικό προσωπικό, γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους, όταν ασκούν το λειτούργημά τους, από την άλλη όλοι οι άνθρωποι της Υγείας οφείλουμε να είμαστε πάνω από τα νοσοκομεία και να βοηθήσουμε να βελτιωθεί έστω για λίγο, έστω για έναν άνθρωπο η καθημερινότητα του στους χώρους υγείας. Φυσικά, λογοδοσία σε αυτούς που διοικούν τα νοσοκομεία, ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι ανά τρίμηνο, που αν δεν τους πιάνουν, θα μπορούν να απολύονται αυτοδικαίως, για να εξοικονομηθούν πόροι στην υγεία για να κάνουμε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών στο μέτρο που μπορούμε. Ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση, είναι προφανές ότι είναι πολύ δύσκολη. Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια και οι μεγάλες ανακοινώσεις. Μικρές στοχευμένες παρεμβάσεις και μικρές νίκες προς όφελος των ασθενών".

"Πρώτον, υπάρχει προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον ευχαριστώ πάρα πολύ, ότι εφόσον υπάρχει εξορθολογισμός των δαπανών και ξέρουμε πού πηγαίνει και το κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου, θα στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το δημόσιο χαρακτήρα του και τους εργαζομένους, τους ήρωες αυτούς, τους μικρούς ήρωες, γιατρούς, νοσηλευτές. Και δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία μας σε καμία των περιπτώσεων. Γιατί υπάρχει υστέρηση στα πλαφόν και στα έσοδα και στα φάρμακα, τα ακριβά τα ογκολογικά για παράδειγμα, στα νοσοκομεία μας, από τον Αύγουστο–Σεπτέμβριο" υπογράμμισε.

"Είπα και εξήγησα ότι ενώ άκουσα πολυδιαφημισμένες δέκα χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία και λοιπά, το 2008 προκηρύχθηκαν 1.600 θέσεις, ευοδώθηκαν 354. Άρα, ας είναι πιο προσεκτικοί οι κύριοι που μιλούν για μεγάλα θέματα και πράγματα στην υγεία. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά της υγείας. Χαίρομαι που ο κύριος Costello είπε στον «Economist», ότι πράγματι στην Ελλάδα η δαπάνη της υγείας έχει πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και παρότρυνε την κυβέρνηση να δώσει παραπάνω χρήματα για την υγεία. Παραπάνω χρήματα ναι για την υγεία, αλλά λελογισμένα, στοχευμένα και όχι στη «μαύρη τρύπα» της υγείας. Με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς προμηθειών, με λογοδοσία, με ποιοτικές αναβαθμίσεις στα νοσοκομεία μας και με στήριξη των ευπαθών ομάδων. Είναι άλλο στηρίζω την υγεία, είναι άλλο τρέφω ένα σύστημα, μία Λερναία Ύδρα που ο Έλληνας φορολογούμενος δεν ξέρει πού πηγαίνουν τα λεφτά του" συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ