Quantcast
Σκυλακάκης στη Βουλή: Μήπως το κρυφό όνομα του Τσακαλώτου ήταν Βόλφγκανγκ; - enikonomia.gr
share

Σκυλακάκης στη Βουλή: Μήπως το κρυφό όνομα του Τσακαλώτου ήταν Βόλφγκανγκ;

δημοσιεύτηκε:

«Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε περιοριστική πολιτική υπερβαίνοντας τον κ. Σόιμπλε κατά 11 δισ. ευρώ. Μήπως το κρυφό του όνομα ήταν Βόλφγκανγκ;», είναι η φράση του υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, με την οποία -στην συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού- περιέγραψε την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση, άσκησε περιοριστική πολιτική, πέραν αυτών που είχαν συζητήσει και συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους, όπως μάθαμε, κυρίως με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε, στα λεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση, την περίοδο 2016-2018, άσκησε περιοριστική πολιτική, πέραν αυτών που ζητούσαν οι δανειστές, κατά 11,4 δισ. ευρώ. Το 2016 είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% και έκανε 3,71%, το 2017 είχε συμφωνήσει 1,75% και έκανε 4,18 % και το 2018 είχε συμφωνήσει 3,5% και έκανε 4,3%. Σημειώστε ότι για τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν υπήρχε κριτική από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι ήταν υψηλά, δεν ξέρουμε κανέναν σκληρότερο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ό,τι αφορά τον τρόπο που βλέπει τις οικονομίες».

«Να σας συστήσω τον κ. Σόιμπλε», σχολίασε από τα βουλευτικά έδρανα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Εγώ θα έλεγα τον κ. Τσακαλώτο, διότι αυτός υπερέβη τον κ. Σόιμπλε κατά 11 δισ. ευρώ. Μήπως το κρυφό του όνομα ήταν Βόλφγκανγκ;», απάντησε ο κ. Σκυλακάκης, που παρατήρησε επίσης, ότι «αυτή η πολιτική είχε μια συνέπεια: η προηγούμενη κυβέρνηση να αποτύχει συστηματικά στους στόχους ανάπτυξης που έθεσε το 2017, 2018 και το 2019».

«Ποια αλλαγή χρειάζεται σήμερα ελληνική οικονομία; Το πρώτο είναι να πετύχει μια ισχυρή επενδυτική ανάκαμψη και ο παρών προϋπολογισμός αυτό επιδιώκει κάνοντας τον φόρο των επιχειρήσεων», είπε ο υφυπουργός σημειώνοντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού για περαιτέρω μείωση το 2021. «Σε συνδυασμό με το φόρο των μερισμάτων, όταν τελειώσει αυτός ο κύκλος, η Ελλάδα θα έχει έναν από τους ανταγωνιστικότερους φόρους επιχειρήσεων στον ΟΟΣΑ», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε «καταστροφικό» για την Οικονομία το να συνεχιστούν οι χαμηλές επενδύσεις κι εξήγησε πως μια οικονομία, που κάθε χρόνο επενδύει λιγότερο από τις αποσβέσεις που κάνει κατά 6-8 δισ. ευρώ, δεν έχει κανένα μέλλον, διότι ούτε καινούργια τεχνολογία μπορεί να εισάγει, ούτε μπορεί να έχει παραγωγικότητα των μισθών, δηλαδή να ελπίζει ότι θα έχει μεγαλύτερους μισθούς, ούτε ανταγωνιστικότητα για να διεκδικεί ξένες αγορές. «Μια οικονομία που οι επενδύσεις της είναι τόσο χαμηλά είναι μια οικονομία καταδικασμένη στη συρρίκνωση, στην περιθωριοποίηση και στην αδυναμία της να υπάρχει στο διεθνή ανταγωνισμό» προσέθεσε.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Είναι δυνατόν, ο κ. Σκυλακάκης, να μην ξέρει το ευρωπαϊκό πλαίσιο; Ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο, είναι αυτό που οδηγεί σε τι πλεονάσματα θα έχουμε από το 2023 μέχρι το 2060; Είτε δεν το ξέρει ή μήπως θεωρεί ότι ο κ. Σταϊκούρας, σαν ταύρος στο Eurogroup, θα διαλύσει τους υπουργούς Οικονομικών, που υποστηρίζουν την λιτότητα και θα πει τι απαράδεκτο πράγμα είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρώπης. Ή πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης, σαν λιοντάρι, θα πάει στο συμβούλιο αρχηγών και θα τους ταράξει όλους και ειδικά στα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και θα τους πει, τι είναι αυτή η λιτότητα, που εσείς επιβάλετε στην Ελλάδα. Αυτό πιστεύει ο κ. Σκυλακάκης, αυτό είναι που νομίζει ότι θα κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό; Λέγοντας ότι εμείς συμφωνήσαμε πολύ ψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060;» απάντησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος, διερωτήθηκε επίσης, μήπως εκτός από τους υψηλούς στόχους και από την υψηλή φορολογία, ο λόγος που έχουμε μεγάλη λιτότητα είναι ότι τα δύο κόμματα χρεοκόπησαν τη χώρα το 2009;

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.