Quantcast
Αραμπατζή: Τεράστια τα περιθώρια ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Αραμπατζή: Τεράστια τα περιθώρια ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Τεράστια είναι τα περιθώρια ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών στη χώρα μας, με τον κλάδο να κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος διεθνώς, δήλψσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, στη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 28ης Agrotica και στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Η κυβέρνηση αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και καθιστά τη χώρα “πιο ευεπίφορη σε επενδύσεις”, ισχυροποιώντας ταυτόχρονα την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς», υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε ευκαιρία για τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών το γεγονός πως κινείται σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης σε σχέση με την Τουρκία και κάλεσε τους Έλληνες ιχθυοπαραγωγούς να επεκταθούν και σε νέα προϊόνταν πέραν από την τσιπούρα και το λαβράκι.

Κατά την ομιλία της, η κ. Αραμπατζή επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, η ζήτηση για ελληνικά ψάρια αυξάνεται διαρκώς με την Ελλάδα να παράγει συνολικά το 30% της διεθνούς παραγωγής τσιπούρας και λαβρακίου και το 60% σε επίπεδο Ε.Ε, ενώ όπως διευκρίνισε οι υδατοκαλλιέργειες αναπτύσσονται σε δέκα από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Όπως επισήμανε η ίδια, η Ελλάδα είναι δεύτερη στην ΕΕ ως προς τον όγκο και την αξία της παραγωγής από υδατοκαλλιέργειες και τόνισε ότι οι ετήσιες ποσότητες φτάνουν σε 110-120.000 τόνους, με το το 80% να εξάγεται.

Υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών τόσο με την συμβολή του στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όσο και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η κ. Αραμπατζή αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως διευκρίνισε, άμεση προτεραιότητα είναι η επιτάχυνση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες, η εκπόνηση μίας ολιστικής στρατηγικής για τις υδατοκαλλιέργειες, φέρνοντας όλα τα συναρμόδια υπουργεία στο ίδιο τραπέζι, και η βελτίωση και απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης επιχειρήσεων υδατοκαλλιεργειών.

Καταλήγοντας, η κ. Αραμπατζή δήλωσε πως έχει την πεποίθηση ότι στον σύγχρονο κόσμο το μικρό ψάρι δεν κινδυνεύει από το μεγάλο, αλλά αντίθετα «το γρήγορο ψάρι τρώει το αργό και εμείς θέλουμε να είμαστε μαζί σας το γρήγορο ψάρι».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.