Quantcast
Γεννηματά: Η ΝΔ συνεχίζει την αδιέξοδη αγροτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ - enikonomia.gr
share

Γεννηματά: Η ΝΔ συνεχίζει την αδιέξοδη αγροτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

δημοσιεύτηκε:

H Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την καταστροφική πολιτική για τους αγρότες, τόνισε η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή, μιλώντας σε σχετική επίκαιρη επερώτηση του ΚΙΝΑΛ. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών.

Επτά μήνες αφότου ανέλαβε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, τίποτε δεν έχει αλλάξει. Η ΝΔ συνεχίζει στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ, με καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες, είπε η κυρία Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα για την ενίσχυση της τραπεζικής ρευστότητας και για τη μείωση του κόστους παραγωγής και κυρίως του κόστους ενέργειας, ρωτώντας: “Θα υλοποιήσετε επιτέλους κύριοι της κυβέρνησης την κάρτα αγροτικού πετρελαίου που έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής;”

Όπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ειδικά μέτρα για τα εθνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το βαμβάκι, τα γαλακτοκομικά και άλλα. Μιλώντας ειδικότερα για “τη μεγάλη απώλεια εισοδήματος από τους ελαιοπαραγωγούς” είπε – μεταξύ άλλων – ότι (οι παραγωγοί)_ αντιμετωπίζουν “μείωση της παραγωγής, υποβάθμιση της ποιότητας λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και εξευτελιστικές τιμές λόγω των αδασμολόγητων εισαγωγών της Ε.Ε. από τρίτες χώρες που υπέγραψαν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ”. Μιλώντας, μάλιστα, για “τις εναρμονισμένες πρακτικές στο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης που εντείνουν το πρόβλημα” σημείωσε ότι “η κυβέρνηση δεν μπορεί σε αυτό το κρίσιμο θέμα να πετάει την μπάλα στην εξέδρα.

Η κ. Γεννηματά πρότεινε ουσιαστικές αποζημιώσεις για την αναπλήρωση του εισοδήματος και την στήριξη των ελαιοπαραγωγών μέσα από τη σχετική προσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, την εξασφάλιση πρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων, μέσα από την ενεργοποίηση του Κανονισμού de Minimis και απαλλαγή των ελαιοπαραγωγών, για 2 τουλάχιστον χρόνια, από τις εισφορές για την δακοκτονία.

Για την επερχόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου θα αποφασισθεί το Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, και για τις διαπραγματεύσεις της νέας ΚΑΠ, είπε ότι “το θέμα είναι εθνικό. Φοβάμαι πώς και εδώ ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει απροετοίμαστος και χωρίς καμία συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το συνηθίζει, νομίζει ότι είναι ένδειξη δύναμης, να προχωράει μόνος του αλλά τα κάνει μπάχαλο” υποστήριξε η κυρία Γεννηματά.

Τόνισε ότι “επιβάλλεται αλλαγή πορείας. Αλλιώς οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές για τον Έλληνα αγρότη. Οι ομάδες παραγωγών, οι συνεταιρισμοί, οι αγρότες, πρέπει να ενισχυθούν ουσιαστικά για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των αλλαγών στην παραγωγή και στην προσαρμογή στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αλλιώς θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια και η παραγωγή μας θα περάσει στις μεγάλες ιδιοκτησίες και στα ξένα χέρια” προειδοποίησε η κυρία Γεννηματά.

Οι προτάσεις

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε ενδεικτικά μια δέσμη άμεσων μέτρων:

1. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, για τα «εθνικά μας προϊόντα» (Γαλακτοκομικά/Κηπευτικά/ Κρασί/ Λάδι/ Βαμβάκι/Κτηνοτροφικά προϊόντα/ ψαρικά). Συνδέουμε την ποιοτική παραγωγή με την μεταποιητική βιομηχανία και τις εξαγωγές, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αξία στα προϊόντα.

2. Κίνητρα για την ενασχόληση νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή.

– Με μείωση της φορολογίας των αγροτών στο 13% για εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ

– Με καθιέρωση ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων.

– Με αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα.

– Με παραχωρήσεις δημόσιας γης για την αξιοποίησή της από νέους παραγωγούς και συλλογικότητες παραγωγής.

3. Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής.

– Μείωση φορολογίας και 5 μονάδες επιπλέον επιστροφή ΦΠΑ, για αγρότες οργανωμένους σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμών. Τους ενισχύουμε για να παρέμβουν τόσο στην προμήθεια εφοδίων, όσο και στην εμπορία των προϊόντων.

– Καθιέρωση κάρτας αγροτικού πετρελαίου

– Ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην γεωργία με παράλληλη αξιοποίηση των υπολειμμάτων βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας. Ενθάρρυνση των ενεργειακών κοινοτήτων στον πρωτογενή τομέα για την παραγωγή ενέργειας και την μείωση του κόστους άρδευσης.

Η ανάπτυξη τους απαιτεί και ισχυρά χρηματοδοτικά κίνητρα και εγγυήσεις.

4. Αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος των καταστροφών.

5. Έργα υποδομής με αξιοποίηση του κάθε ευρώ που μπορεί να διατεθεί από κοινοτικά ταμεία για την ενεργειακή αυτοτέλεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Σύνδεση και εφαρμογή των καινοτομιών στο χωράφι που θα υποστηρίζονται από εκπαίδευση των αγροτών και κατάλληλες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

6. Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, και οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών, για να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο «ράφι».

7. Καθοριστική συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα στο πρασίνισμα της παραγωγής και της οικονομίας. Προώθηση των Βιολογικών Καλλιεργειών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.