Quantcast
Πέτσας για κορονοϊό: Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει παρεμβάσεις - enikonomia.gr
share

Πέτσας για κορονοϊό: Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει παρεμβάσεις

δημοσιεύτηκε:

Για τη λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας και της εργασίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Όπως είπε ο κ.Πέτσας,αυτά τα οποία συζητούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο -και ελπίζω να αποφασιστούν τη Δευτέρα στο Eurogroup, ώστε οι ηγέτες στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις- είναι δύο πράγματα: Πρώτον, όποια μέτρα χρειαστεί να παρθούν για να αντιμετωπιστεί η κρίση που δημιουργείται λόγω του προβλήματος δημόσιας υγείας, να εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στα κράτη. Και δεύτερο εάν χρειαστεί, εάν δηλαδή υπάρξει σημαντική διαταραχή στο Α.Ε.Π., τότε ανάλογα να μειώνονται και οι δημοσιονομικοί στόχοι. Τώρα είναι η στιγμή η Ευρώπη, δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλες οικονομίες να ρίξει χρήματα στην αγορά.
Θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων, μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα είναι πρωτοφανή. Αυτό που χρειάζεται είναι να σταματήσουμε τις επιπτώσεις, ώστε όλοι να νιώσουν ασφαλείς. Γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αβεβαιότητα. Την αβεβαιότητα μπορούμε να τη σταματήσουμε συντονισμένα και να λάβουμε πολλά μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Το θέμα των πλειστηριασμών είναι ένα από τα θέματα που εξετάζουμε. Αλλά, επαναλαμβάνω, είναι ένα από τα θέματα. Είναι πάρα πολλές οι πτυχές που το τραπεζικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομία. Αυτό περιλαμβάνει στοιχεία από περιόδους χάριτος μέχρι επιδοτήσεις επιτοκίου. Αλλά αυτά είναι θέματα που θα τα δούμε στην πορεία. Σας λέω μόνο δύο παραδείγματα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει το Δημόσιο για να ρίξει ρευστότητα. Για παράδειγμα, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ακόμη και τώρα μιλάμε για μια οφειλή προς τους παρόχους, η οποία είναι περίπου 2 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Σταϊκούρας με τον κ. Σκυλακάκη, ετοιμάζουν διάφορες παρεμβάσεις, προκειμένου να γίνει πιο γρήγορα η αποπληρωμή, ώστε να πέσει αρκετό ρευστό άμεσα. Υπάρχουν και παρεμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο που αφορούν επιχειρήσεις που είχαν μεγαλύτερη πτώση στον τζίρο τους, όπως για παράδειγμα η εστίαση ή το κατάλυμα. Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει μετά τη Δευτέρα και ύστερα από τις αποφάσεις στο Eurogroup. Θα είναι σημαντικά πολλά μέτρα που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία, όπως αντίστοιχα θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.