Quantcast
Guardian: Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν μειώνει περαιτέρω τις αμυντικές δαπάνες; - enikonomia.gr
share

Guardian: Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν μειώνει περαιτέρω τις αμυντικές δαπάνες;

δημοσιεύτηκε:

Το ερώτημα «γιατί ο Αλέξης Τσίπρας και η αριστερή κυβέρνηση  δεν προωθεί μεγαλύτερη μείωση αμυντικών δαπανών αντί της επιβολής νέων φόρων» απευθύνει η βρετανική εφημερίδα Guardian .

Μοιάζει ειρωνικό για μια χώρα με τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα, τόσες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και άλλες δημόσιες δαπάνες, καθώς και τόσες αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις,υπογραμμίζέται.

Στη βρετανική εφημερίδα εξηγεί έλληνας αναλυτής ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ εξακολουθεί να είναι υψηλός λόγω της συναίνεσης εντός της χώρας ότι υπάρχει μια απειλή από την Τουρκία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα ήταν δύσκολο να προωθήσει περαιτέρω μείωση αμυντικών δαπανών λόγω της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ. 

Όπως σημειώνεται, ο Πάνος Καμμένος, που κατέχει το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Αμυνας, είναι ένας εθνικιστής πολιτικός.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να μην φαίνεται πρόθυμος να θέσει το ζήτημα περεταίρω μείωσης των αμυντικών δαπανών έναντι φόρων ή άλλων περικοπών των δημοσίων δαπανών, αλλά ούτε οι εταίροι σπεύδουν να το βάλουν στο τραπέζι.

Στο σημείο αυτό, ο Guardian υπενθυμίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξοπλισμών της, η Ελλάδα το προμηθεύεται από τη Γερμανία.

Σημειώνει ακόμη ότι η χώρα δεν έχει συνάψει κάποιο νέο πρόγραμμα και οι αμυντικοί προϋπολογισμοί αφορούν την αποπληρωμή προηγούμενων προμηθειών, τα λειτουργικά έξοδα των ενόπλων δυνάμεων και τις πληρωμές των μισθών και των συντάξεων των ενστόλων.

Το μοναδικό από αυτά που μπορεί να δεχθεί μείωση είναι οι λειτουργικές δαπάνες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.