Quantcast
El Pais: Η Ελλάδα αποφασίζει για την τύχη του ευρώ και της ΕΕ - enikonomia.gr
share

El Pais: Η Ελλάδα αποφασίζει για την τύχη του ευρώ και της ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Με τίτλο «Η Ελλάδα αποφασίζει για την τύχη του ευρώ και της ΕΕ» δημοσιεύθηκε το πρώτο θέμα της El Pais επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν εγγυάται καμία διέξοδο από την κρίση…

Ειδικότερα στο άρθρο αναφέρεται πως η Ελλάδα πηγαίνει στις κάλπες σήμερα, εν μέσω της αβεβαιότητας.

Σχεδόν 11 εκατομμύρια Έλληνες καλούνται να ψηφίσουν σε μια πρόταση που έχει ήδη αποσυρθεί, και μετατρέποντας το δημοψήφισμα σε κάτι άλλο: ένα δημοψήφισμα για τον Αλέξη Τσίπρα και την Ευρώπη.

Στη χειρότερη περίπτωση, η ελληνική κρίση θα απειλήσει τη μη αναστρεψιμότητα του ευρώ, αν η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη.

Αυτή θα είναι τιμωρία στην αξιοπιστία της Ένωσης, η οποία δεν μπορεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια για να συμμαζέψει το χάος σε μια χώρα που αντιπροσωπεύει το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή υπάαρχει και το δημοψήφισμα στη Βρετανία…

Πολιτική είναι ο τρόπος που η κοινωνία ασχολείται με την αβεβαιότητα, αναφέρει ο Luuk Van Middelaar, ιστορικός, φιλόσοφος, πρώην αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής και ένας από εκείνους τους στοχαστές που πιστεύουν ότι η ελληνική κρίση ανέδειξε την έλλειψη πραγματικής ηπειρωτικής πολιτικής πέρα από την «ισχυρή Ευρώπη» της καγκελαρίου Μέρκελ.

Η Γερμανική «Ευρώπη» έχει γίνει κουβάρι των κανόνων και των κανονισμών και δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς σε μια τέτοια κρίση.

Η  Ελλάδα είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτού τυο φιάσκου, με την ανεργία να έχει χτυπήσει ρεκόρ, όπως επίσης και το ελληνικό χρέος. Αλλωστε η Αθήνα κατόρθωσε να εισέλθει στην ευρωπαϊκή λέσχη με ένα μοντέλο χορηγίας και δεν ήταν ποτέ σε θέση να μεταρρυθμιστεί.

Τους τελευταίους μήνες, η Ευρώπη και η Αθήνα έχουν «γκρεμίσει» όλες τις γέφυρες.

Η δυσπιστία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών βρίσκονται στο ζενίθ.

Σε ιδιωτικές και μερικές φορές στη δημόσια υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ομολόγησαν πως «κουράστηκαν» να δίνουν χρήματα και να διαπραγματεύονται τόσο καιρό με την Ελλάδα χωρίς αποτέλεσμα.

Το δημοψήφισμα, το οποίο θέτουν οι Βρυξέλλες ως ψήφο για την Ευρώπη, ανοίγει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων αλλά κανένας από αυτούς δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

 

Βαρύ το τίμημα

Η διαφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές συνεχίζεται διατηρώντας μια «βαθιά ουλή» στην πολιτική, οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ευρώπης.

Και αυτό θα απαιτήσει πολύ περισσότερα χρήματα από ό, τι θα απαιτούνταν σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας.

Αλλά πέρα από αυτό η Ελλάδα θέτει την Ευρώπη έναντι σε μια φιλόδοξη πρόκληση.

Την υποψία ότι το ευρώ «δεν εξυπηρετεί πλέον τίποτα και δεν οδηγεί πουθενά», σύμφωνα με τον Jean Pisani-Ferry, σύμβουλος του Φρανσουά Ολάντ.

Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα (και αργότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο) περιλαμβάνει μια τροποποίηση σε μια «διαρκώς στενότερη Ένωση».

«Η ‘Ενωση χρειάζεται βαθιά μεταρρύθμιση. Η Ελλάδα μπορεί να είναι ο καταλύτης» αναφέρει ο  Van Middelaar.

«Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμεύσει ως μια προειδοποίηση προς τις υπόλοιπες χώρες σχετικά με το τι συμβαίνει όταν μια κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να αρνείται να συνεργαστεί με τους εταίρους τους.» αναφέρει ο Fratzscher Marcel, πρόεδρος της γερμανικής DIW.

Η ‘Ελληνες ψηφίσουν σήμερα κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Οι τράπεζες είναι κλειστές, η οικονομία βρίσκεται σε δίνη, υπάρχει αβεβαιότητα και το Grexit είναι πιθανό.

«Τελικά, το ευρώ θα γίνει ένα παράξενο πολιτικό ζώο με απρόβλεπτη συμπεριφορά και οι αγορές θα ενεργήσουν αναλόγως όταν θα έρθει η επόμενη ύφεση» αναφέρει ο οικονομολόγος Paul De Grauwe.

 

Πρέπει να πειστεί το Βερολίνο

Ο καθένας ξέρει τι χρειάζεται η Ευρώπη, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς να πείσει το Βερολίνο πως τα κράτη-μέλη πρέπει να μοιράζονται τους κινδύνους, και η ευρωζώνη να έχει προϋπολογισμό ικανό να απορροφά τους κραδασμούς, ένα ταμείο εγγύησης καταθέσεων και έντοκων ευρωομόλογα τα οποία η Μέρκελ δεν επιθυμεί.

Με περιπτώσεις όπως η Ελλάδα, αυξάνονται οι υποψίες αναφέρει η El Pais και επανέρχεται στο προσκήνιο ο πειρασμός: Η ΕΕ να σώσει την Ελλάδα από το χάος. Ή να διαψεύσουν την παλαιά παροιμία ότι η Ευρώπη είναι ένα ποδήλατο: δεν γυρίζει πίσω, και αν σταματήσει ο αναβάτης πέφτει…

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.