Quantcast
ΕΚΤ: Νέα υποβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Νέα υποβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό

δημοσιεύτηκε:

Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μείωσαν και πάλι τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό το 2015 και το 2016, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα αργήσει να ενισχύσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Mario Draghi ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την πολιτική της τον Δεκέμβριο.

Η τριμηνιαία έρευνα των εμπειρογνωμόνων τοποθετεί πλέον τον πληθωρισμό στο 0,1% αυτό το έτος από 0,2% στις προβλέψεις του περασμένου Ιουλίου. Για το επόμενο έτος, ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 1,0% αντί για 1,3% που ανέφεραν οι εκτιμητές προηγουμένως. Για το 2017 ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 1,5% από 1,6% προηγουμένως.

Τα στοιχεία έρχονται μόλις μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi ότι η κεντρική τράπεζα θα επανεξετάσει την πολιτική της τον Δεκέμβριο, όταν θα έχει στα χέρια της και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

“Ο βαθμός της διευκολυντικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να επανεξεταστεί στη συνεδρίαση πολιτικής του Δεκεμβρίου όταν θα είναι διαθέσιμες και οι νέες προβολές”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες αναθεώρησαν ανοδικά την εκτίμηση τους για την πορεία της ανάπτυξης το 2015 στο 1,5% από 1,4% προηγουμένως. Για το 2016 τοποθετούν την ανάπτυξη στο 1,7% από 1,8% προηγουμένως, ενώ για το 2017 άφησαν αμετάβλητη την εκτίμηση του στο 1,8%.

Για την ανεργία οι εμπειρογνώμονες άφησαν αμετάβλητη την εκτίμηση τους για το 2015 και το 2016 στο 11% και 10,5% αντίστοιχα. Για το 2017 αναθεώρησαν ελαφρώς ανοδικά την εκτίμηση τους στο 10,1% από 10,0%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.