Quantcast
Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

Για υπονομευτική και λαϊκίστικη πλειοδοσία γύρω από το ζήτημα, για το οποίο του δίνεται εκ νέου η ευκαιρία να το ξεκαθαρίσει οριστικά μέσα από την ερώτηση, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, σε ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Καταλαβαίνω απολύτως την πικρία ορισμένων κύκλων που ίσως να προσδοκούσαν μέσα από μια πιθανή αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ξαναφέρουν από το παράθυρο τα σενάρια του “grexit”, αλλά και κάποιων άλλων κύκλων που ενδεχομένως να καρτερούσαν, να παραμόνευαν να οδηγηθεί η δαδικασία σε αποτυχία και κάποιες μεγέλες συστημικές τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση, ώστε με μικρό αντίτιμο να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών» τόνισε.

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση παρά τις δυσκολίες σχεδιάστηκε, ώστε να διασφαλίζονται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου», τόνισε/
Υπογράμμισε ότι στεναχωριούνται κάποιοι που ήθελαν την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη, έξω από τη Σένγκεν, για να σημειώσει ότι οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και ότι «περάσαμε τον πρώτο κάβο».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι τράπεζες είναι πλέον απολύτως ανακεφαλαιοποιημένες και πιστεύουμε ότι, από εδώ και έπειτα, θα μπορέσουν να επιτελέσουν τη διαμεσολαβητική τους λειτουργία, να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους καταθέτες για την επιστροφή των χρημάτων στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία.

«Στόχος μας» είπε «είναι το τραπεζικό σύστημα να επανέλθει στον αμιγώς αναπτυξιακό του ρόλο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Απαντώντας σε σχετική αναφορά της κ. Μπακογιάννη, ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα τον κυνηγά και θα τον στιγματίσει, τόνισε ότι το αποδέχεται πλήρως «διότι καταφέραμε θετικά να ξεπεράσουμε αυτόν τον κάβο, με την κοινωνία όρθια και να φτάσουμε μπροστά στον μεγάλο στόχο, έχοντας ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες».

Υπογράμμισε ότι οι τράπεζες δεν υπέστησαν τη μεγάλη ζημιά που κινδύνευσαν να πάθουν, λόγω της ενέδρας που κάποιοι είχαν στήσει τον περασμένο Ιούλιο, και κάποιοι στεναχωριούνται γιατί πλέον δεν μπορούν να εκβιάζουν την κυβέρνηση με τις τράπεζες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όποιοι επιχειρούν να πείσουν ότι τα προβλήματα των τραπεζών -με τα κόκκινα δάνεια που εκτινάχτηκαν κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ- γενικά οφείλονται στα capital controls, η πραγματικότητα είναι αυτή που διαψεύδει και που λέει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε σε μια περίοδο που υπήρχε έντονη φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες, που οι μεγαλοκαταθέτες επί των ημερών της ΝΔ είχαν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της απάντησής του προς την κ. Μπακογιάννη για την ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Τσίπρας μίλησε για σκανδαλώδη τρόπο διάλυσης και χαρίσματος της Αγροτικής Τράπεζας και του ΤΤ, προσθέτοντας ότι δεν υπαινίσσεται ότι η κ. Μπακογιάννη καλύπτει κάποιους που διέπραξαν αυτές τις επιλογές, για να συμπληρώσει: «αλλά ενδεχομένως έχετε λόγους, γιατί ειδικά στην Αγροτική τα κόμματα σας ήταν κακοπληρωτές, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

«Κοίτα ποιοι μιλάνε» είπε ο πρωθυπουργός, «αυτοί που λεηλάτησαν τον τόπο επί δεκαετίες» και διερωτήθηκε εάν την καταστροφή σε αυτή τη χώρα την έφεραν οι 7 μήνες που τόλμησε ο λαός να βγει μπροστά και μια κυβέρνηση να διεκδικήσει το δίκιο της στην Ευρώπη ή εκείνοι του «ναι σε όλα».

Υπενθύμισε ότι η παράταξη της κ. Μπακογιάννη μιλούσε για success story πριν από έναν χρόνο, ένα success story της 5ετίας που διόγκωσε τα κόκκινα δάνεια κατά 53 δισ. ευρώ.

 

 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τον εκπλήσσει η σπουδή της κ. Μπακογιάννη να κάνει αυτή την ερώτηση και με αυτόν τον τόνο και να υιοθετεί και μάλιστα αστήρικτα, όπως πρόσθεσε, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για ξεπούλημα σε αρπακτικά.

Δεν μπορεί να μην είχατε καταλάβει που οδηγείτε την οικονομία και τις τράπεζες τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη στην ερώτησή της προς τον Αλέξη Τσίπρα για την ανακεφαλαιοποίηση την οποία χαρακτήρισε τεράστια αποτυχία.

Ηρθατε και καταφέρατε το ακατόρθωτο, να κλείσουν οι τράπεζες και να μπουν τα capital controls. «Κάναμε νέα ανακεφαλαιοποίηση που ήταν περιττή και πουλήσατε τις τράπεζες σε ξένους», υποστήριξε.

Το Δεκέμβριο του 2014 το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ άξιζε 13 δισ. ευρώ και με την πολιτική της κυβέρνησης η αξία του έφτασε τα 500 εκατ. ευρώ.

Σε καμία χώρα το Δημόσιο δεν έχασε από ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. «Εχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία», τόνισε.
Πανηγυρίζετε για την επιτυχία γιατί αποφεύχθηκε το κούρεμα των καταθέσεων. Ποιος μιλούσε για κούρεμα καταθέσεων πέρυσι; αναρωτήθηκε η βουλευτής της ΝΔ. Οσο πανηγυρίζετε ο κος Σταθάκης ομολόγησε τη ζημιά λέγοντας «δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς».

«Αντί των εκτιμήσεων των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρειαστήκαμε 5,5 δισ. ευρώ. Οι ιδιωτικές επενδύσεις στις τράπεζες έφτασαν τα 6,5 δισ. ευρώ. Γλιτώσαμε χρέος ίσα με 10% του ΑΕΠ μας με τις μειωμένες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο κ. Τσίρπας επισήμανε πως «Πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τα «κόκκινα» δάνεια είχαν φτάσει στο 40% και έφευγαν καταθέσεις»…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.