Quantcast
Έως το 2028 στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης 17.000 υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών - enikonomia.gr
share

Έως το 2028 στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης 17.000 υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών

δημοσιεύτηκε:

Μεγάλες είναι οι ουρές που σχηματίζονται το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης από πολίτες που προσπαθούν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη, όσο ισχύουν οι ευνοϊκές διατάξεις.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες συνωστισμού στους διαδρόμους του Ειρηνοδικείου σε καθημερινή βάση το μήνα Δεκέμβριο, προκειμένου οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να σώσουν την πρώτη τους κατοικία. Η όλη κατάσταση επιδεινώνεται εάν λάβει κανείς υπόψη του την έλλειψη προσωπικού και χώρου στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι έως το 2028 πρόκειται να συζητηθούν στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης περίπου 17.000 υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που ζητούν προστασία από το νόμο Κατσέλη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της προέδρου του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης Ευανθίας Θεοδωρακοπούλου, έως το 2018 έχουν προσδιοριστεί για συζήτηση 5.000 υποθέσεις, ενώ από το 2018- 2028 άλλες 11.900 υποθέσεις. Ωστόσο, για να αντιμετωπιστεί αυτός ο όγκος των υποθέσεων θα πρέπει καθημερινά να προστεθούν στο πινάκιο για δικάσιμο (κάθε μέρα 23 υποθέσεις) άλλες 30 υποθέσεις.

Χαρακτηριστικό της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των πολιτών με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι δικαστές, είναι ότι έχουν κατατεθεί πολλές αιτήσεις για δωρεάν νομική βοήθεια. Μόνο μέσα σε ένα τρίμηνο από την έναρξη του δικαστικού έτους – 16 Σεπτεμβρίου- έχουν καταθέσει αίτημα 120 άτομα για δωρεάν νομική βοήθεια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σημειώνεται πως για να εγκριθεί το συγκεκριμένο αίτημα ενός πολίτη θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 5.470 ευρώ μαζί με τα τεκμήρια.

 

Πηγή: voria.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.