Quantcast
Ο Βαρουφάκης καλεί τους Ισπανούς να «αψηφήσουν» τις Βρυξέλλες - enikonomia.gr
share

Ο Βαρουφάκης καλεί τους Ισπανούς να «αψηφήσουν» τις Βρυξέλλες

δημοσιεύτηκε:

O πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κάλεσε τον επόμενο ηγέτη της Ισπανίας να αψηφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.



 

Μιλώντας σε εκατοντάδες θεατές κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης κατά της λιτότητας στη Μαδρίτη, ο Βαρουφάκης εξαπέλυσε επίσθεση εναντίον των Βρυξελλών.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ακτιβιστές, ηθοποιοί και πολιτικοί της αριστεράς από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλες χώρες έχοντας ως στόχο να προωθήσουν ένα πανευρωπαϊκό κίνημα ενάντια στη λιτότητα που έχει επικρατήσει σε επίπεδο ΕΕ.

Έρχεται σε μια εποχή αβεβαιότητας για την Ισπανία, όπου οι εκλογές του Δεκεμβρίου δεν έβγαλε κυβέρνηση.

Οι ψηφοφόροι ταλαιπωρούμενοι από τόσα χρόνια κρίσης κατήγγειλαν τη λιτότητα σνομπάροντας τα παραδοσιακά συντηρητικά και σοσιαλιστικά κόμματα και κάνοντας στροφή σε δύο νέες ομάδες – το κεντροδεξιό Ciudadanos και τους αριστερούς Podemos.

«Λίγο πριν από περισσότερο από ένα χρόνο … η Τρόικα προσπάθησε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το ισπανικό πρόγραμμα λιτότητας ήταν μια ιστορία επιτυχίας», είπε στο πλήθος ο Βαρουφάκης, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Δεν αγοράσαμε αυτό το ψέμα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας τις ελληνικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 όπου έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Τον Δεκέμβριο, είπαν στον ισπανικό λαό ότι αν ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας, θα  συντριφτούν…. Οι Ισπανοί δεν αγοράζουν αυτό το ψέμα», είπε.

«Αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε τώρα σε μια κρίσιμη καμπή για την Ισπανία».

Ο επικεφαλής σοσιαλιστικού κόμματος Πέδρο Σάντσεζ έχει επιφορτιστεί από το βασιλιά με το σχηματισμό κυβέρνησης μετά από την αποτυχημένη απόπειρα του συντηρητικού Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Αλλά, σύμφωνα με τον Ραχόι, η Ισπανία «πιθανότατα» θα διεξάγει νέες εκλογές στις 26 Ιουνίου.

Ο ηγέτης των σοσιαλιστών προσπαθεί αυτή τη στιγμή να συγκεντρώσει την υποστήριξη των άλλων ομάδων που κέρδισαν κοινοβουλευτικές έδρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ, Podemos, λίγο πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης στις αρχές του Μαρτίου.

«Δεν με νοιάζει ποιος θα είναι στην κυβέρνηση. Αυτό που με νοιάζει … είναι η επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί τις απαιτήσεις του ισπανικού λαού για αλλαγή και να πάει στις Βρυξέλλες και να πει ‘Δεν θα περάσει’», δήλωσε ο Βαρουφάκης.

Πηγή: EurActiv

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.