Quantcast
Κονστάντσιο: Τα αρνητικά επιτόκια είναι... θετικά για την Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Κονστάντσιο: Τα αρνητικά επιτόκια είναι… θετικά για την Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Στο πλαίσιο ομιλίας του στη Νέα Υόρκη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο, αναφέρθηκε στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης και στις συνέπειες που έχει αυτή η πολιτική για την οικονομία της Ευρωζώνης.

«Υπάρχουν σαφή όρια στη χρήση των αρνητικών επιτοκίων ως εργαλείο πολιτικής, αλλά το όριο αυτό είναι εκεί που οι πολίτες θα αρχίσουν να προτιμούν την αποταμίευση από την ανάληψη μετρητών για την αποφυγή των αρνητικών συνεπειών». Παράλληλα, προσέθεσε πως απόφαση της ΕΚΤ να ωθήσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν ως «θετική για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της, επειδή μείωσε το κόστος της χρηματοδότησης για πολλές τράπεζες, βοήθησε στην ώθηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και στη μείωση του κόστους των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε, επίσης, ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να μετακυλίσουν το κόστος με τη μορφή της αύξησης του κόστους δανεισμού.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.