Quantcast
FAZ: Η προληπτική γραμμή στήριξης ίσως... καθυστερήσει - enikonomia.gr
share

FAZ: Η προληπτική γραμμή στήριξης ίσως… καθυστερήσει

δημοσιεύτηκε:

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προτίθενται να διαθέσουν στην Ελλάδα 10 δισ. ευρώ. Πρώτα, όμως, η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσει σε επιπλέον περικοπές.
Για να δώσει πράσινο φως στην προληπτική γραμμή στήριξης την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, το Eurogroup περιμένει πρώτα να συμφωνήσουν Αθήνα και τρόικα για την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης που εκκρεμεί, επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σημερινό της άρθρο.

 

Η Τρόικα αμφιβητεί…
Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Παρά τα εύσημα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών, η τρόικα αμφισβητεί ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει το 2015 ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ζητά επιπλέον περικοπές 2,5 δισ. ευρώ. Εκτός αυτού η τρόικα είναι δυσαρεστημένη από την πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα».
Όπως γράφει η εφημερίδα, αν και η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε την Κυριακή στους πιστωτές προτάσεις για νέα μέτρα λιτότητας, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Μόνο, όμως, αν η τρόικα βρεθεί στην Αθήνα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, το Eurogroup μπορεί να αποφασίσει τη Δευτέρα για την προληπτική γραμμή στήριξης.
Ακόμα, όμως, και σε αυτή την περίπτωση, παρατηρεί η FAZ, δεν απομένει επαρκής χρόνος για να κλείσει το πρόγραμμα στήριξης και να αποφασιστεί η προληπτική γραμμή στήριξης. Ας μην ξεχνάμε ότι η απόφαση θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια πέντε χωρών, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.

 

Πιέζει ο χρόνος
«Ο χρόνος πιέζει. Για μια ακόμα φορά. Στις Βρυξέλλες θεωρείται επομένως πιθανό να δοθεί παράταση μερικών μηνών στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης. Η παράταση θα είχε το πλεονέκτημα ότι η τελική απόφαση για την τελευταία δόση και την προληπτική γραμμή στήριξης θα ληφθεί μετά την εκλογή προέδρου στην Ελλάδα, για την οποία ο πρωθυπουργός εξαρτάται από την στήριξη και ανεξάρτητων βουλευτών. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προκηρυχθούν εκλογές, από τις οποίες θα αναδειχθεί πιθανότατα νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τον πρωθυπουργό θα ήταν επομένως ζητούμενο να ανακοινώσει νέα μέτρα λιτότητας μετά την εκλογή προέδρου», γράφει η FAZ.

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.