Quantcast
Επιστολή Μισέλ στους "27": Τι αναφέρει για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα - enikonomia.gr
share

Επιστολή Μισέλ στους “27”: Τι αναφέρει για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα

δημοσιεύτηκε:

Για το θέμα του φυσικού αερίου μίλησε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες μεταξύ τω 27 για την ενεργειακή κρίση.

Στην επιστολή πρόσκλησης προς τους «27», ο  Μισέλ  τόνισε ότι «στο επίκεντρο της ατζέντας μας  βρίσκεται η ενεργειακή κρίση, για την οποία πρέπει να δράσουμε κατεπειγόντως. Ειδικότερα, πρέπει να εντατικοποιήσουμε επιτακτικά τις τρεις γραμμές της δράσης μας: τη μείωση της ζήτησης, τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και τη  συγκράτηση των τιμών».

Ο κ. Μισέλ τόνισε πως «είναι ευκαιρία» να εξεταστούν περαιτέρω τα μέτρα που μπορούν να μειώσουν τις τιμές και πιο συγκεκριμένα στην από κοινού αγορά φυσικού αερίου, την ανάπτυξη ενός νέου σημείου αναφοράς που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου και την εξέταση ενός προσωρινού δυναμικού ορίου τιμών.

«Περιμένω επίσης να αντιμετωπίσουμε και άλλες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στην αγορά, όπως ένα πλαίσιο της ΕΕ για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαι βέβαιος ότι, παρά τους διαφορετικούς εθνικούς περιορισμούς, θα προσεγγίσουμε εποικοδομητικά τον ενεργειακό μας διάλογο, αντιλαμβανόμενοι τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης για το συλλογικό μας συμφέρον», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα ανέφερε  ότι «οι οικονομικές μας προοπτικές θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο διαχείρισης της ενεργειακής μας κρίσης. Ως συνέπεια της συζήτησής μας για την ενέργεια, θα ήθελα να επικεντρωθούμε και στον αποτελεσματικό συντονισμό των απαντήσεων της οικονομικής μας πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης και  της υποστήριξης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων».

Στο τραπέζι και ο πόλεμος στην Ουκρανία

«Το Κρεμλίνο επέλεξε να κάνει πολλά βήματα κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης εκστρατείας κινητοποίησης, της ενορχήστρωσης ψευδών ‘δημοψηφισμάτων’ για την παράνομη προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας και της υιοθέτησης μιας απειλητικής ρητορικής. Πιο πρόσφατα, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν αδιάκριτα περιοχές αμάχων. Οι δράστες αυτών των εγκλημάτων πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν. Στη συνάντησή μας, θα ήθελα να συζητήσουμε τη βοήθειά μας στην Ουκρανία και να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας με σκοπό την προετοιμασία της για τον φετινό χειμώνα, καθώς και τη βιωσιμότητα της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βοήθειάς μας», σημείωσε  ο Σαρλ Μισέλ.

Ταυτόχρονα, ανέφερε  ότι μετά τις πρόσφατες επιθέσεις «δολιοφθοράς» κατά των αγωγών Nordstream, «θα εξετάσουμε επίσης τρόπους εντατικοποίησης της συνεργασίας μας για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας». Στη συζήτηση των ηγετών θα περιληφθούν η Κίνα και οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ASEAN (Σύνδεσμος Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αρχίσει την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

«Μετά την παραδοσιακή μας ανταλλαγή με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση και τις οικονομικές της επιπτώσεις. Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα θέματα, κυρίως  με την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και με  θέματα εξωτερικής πολιτικής», κατέληξε  ο κ. Μισέλ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.