Quantcast
ΕΚΤ: Εξελίξεις για τις αυξήσεις των επιτοκίων - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Εξελίξεις για τις αυξήσεις των επιτοκίων

δημοσιεύτηκε:

Προς νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης φαίνεται να προσανατολίζονται τον Μάιο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ. Αυτό αναφέρουν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters  πέντε πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Υπενθυμίζεται δε πως η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια της τουλάχιστον κατά 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις που έκανε προκειμένου να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Ωστόσο σύμφωνα με πηγές του Reuters που δεν κατονομάζονται αναφέρουν πως πολλοί υποστηρίζουν πως το θέμα των επιτοκίων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Επιπλέον αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά μετά την αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα του περασμένου μήνα καθώς οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχουν αποδώσει ακόμη στην οικονομία επομένως πρέπει να γίνουν λιγότερα καθώς η επίδραση της αύξησης του κόστους δανεισμού φέρνει σταδιακά αποτελέσματα.

Επιπλέον επεσήμαναν πως πλέον είναι ορατή η κορύφωση των τιμών και πως το «τελευταίο μίλι» είναι πιο ασφαλές και πως πρέπει να γίνουν «μικρότερα βήματα».

Πάντως οι πηγές ανέφεραν πως όλα είναι ανοιχτά και πως οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν – κυρίως με ότι σχετίζεται με  τα στοιχεία του πληθωρισμού Απριλίου αλλά και με την τριμηνιαία έρευνα τραπεζικών δανείων της ΕΚΤ, δύο ημέρες πριν την συνεδρίαση της 4ης Μαΐου.

Τι λέει η ΕΚΤ

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει επί τούτου. Ορισμένες πηγές είπαν στο Reuters πως θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να μην αναφέρει τις κινήσεις που θα κάνει τον Ιούνιο προκειμένου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μπορούν να ενεργήσουν ελεύθερα και αναλόγως με τις νέες οικονομικές προβλέψεις που θα προκύψουν τότε.

Πάντως αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων πως ορισμένοι υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τίποτε τον  Μάιο σχετικά με την πολιτική της για τα επιτόκια .Την άποψη αυτή τη συμμερίζονται ως επί το πλείστον οι ίδιοι αξιωματούχοι της Νότιας Ευρώπης που δεν υποστήριξαν τον περασμένο μήνα την αύξηση  των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Ενώ μία άλλη μικρή ομάδα υποστηρίζει πως θα υπάρξει μια επιπλέον αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Τι λένε οι φορείς  που ασχολούνται με την χάραξη πολιτική της ΕΚΤ  για τα επιτόκια και αναλυτές

Πάντως λίγοι φορείς που ασχολούνται με την χάραξη πολιτικής των επιτοκίων της ΕΚΤ  μίλησαν για τις επόμενες κινήσεις Τράπεζας .Αναλυτικά:

  • Ο Klaas Knot από την Ολλανδία είπε ότι δεν έχει διευκρινιστεί εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ή εάν οι 25 μονάδες βάσης είναι αρκετές.
  • Ο Peter Kazimir από την Σλοβακία εκτίμησε πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεών  των επιτοκίων.
  • Ενώ ο Αυστριακός Robert Holzmann υποστήριξε πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Από την άλλη πλευρά  οι αναλυτές αγορών εκτιμούν  μέχρι στιγμής πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης μία τον Μάιο και μία  τον Ιούνιο ενώ θα υπάρξει μια τρίτη τέτοια αύξηση  μέχρι τον Σεπτέμβριο.

 

Πηγή Reuters

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.