Quantcast
ΚΑΠ 2023-2027: Ανοίγει ο δρόμος για το θεσμικό πλαίσιο των πληρωμών - enikonomia.gr
share

ΚΑΠ 2023-2027: Ανοίγει ο δρόμος για το θεσμικό πλαίσιο των πληρωμών

δημοσιεύτηκε:

Ανοίγει ο δρόμος για το θεσμικό πλαίσιο των πληρωμών της ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027.

Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ): «η χρονιά έναρξης κάθε Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αποτελεί πρόκληση για τη χώρα που πρέπει να την εφαρμόσει με εκατοντάδες ζητήματα να απαιτούν ρύθμιση».

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας έλαβε τον περασμένο Νοέμβριο το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να είναι στενά τα χρονικά περιθώρια για την θέσπιση του θεσμικού πλαισίου των πληρωμών των δύο πυλώνων της ΚΑΠ.

Οι εφαρμοστικές αποφάσεις

Για να ετοιμαστούν οι εφαρμοστικές αποφάσεις για τη νέα ΚΑΠ απαιτήθηκε στενή συνεργασία και συντονισμός μιας σειράς από Γενικές Γραμματείες και Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και δεκάδων υπαλλήλων και των στελεχών του. Συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΣΣ ΚΑΠ, του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αλλά και του Τεχνικού Συμβούλου του ΥΠΑΑΤ για τη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Θεσμικοί φορείς αλλά και παραγωγοί εξέφρασαν την ανησυχία τους λόγω καθυστερήσεων, ενώ η πίεση για την ολοκλήρωση και δημοσίευση του ρυθμιστικού πλαισίου που θα άνοιγε τον δρόμο για την αξιοποίηση των 19,3 δσ. ευρώ ήταν μεγάλη.

Έτσι, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι εφαρμοστικές αποφάσεις, υπογεγραμμένες από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στύλιο.

Με τις πρώτες δύο εφαρμοστικές ανοίγει ο δρόμος για την ομαλή λειτουργία του συστήματος πληρωμών τους. Σε αναφορά του στα 19,3 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τα οποία θα κατευθυνθούν για της στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ο κ. Στύλιος επισήμανε ότι πρόκειται για «μια επιτυχία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που κατάφερε, η Ελλάδα να διατηρήσει τους ίδιους πόρους με την προηγούμενη περίοδο, όταν οι άλλες χώρες είδαν μείωση των πόρων της ΚΑΠ. Με αυτά τα χρήματα μπορούμε να δημιουργήσουμε το σύγχρονο «πράσινο», βιώσιμο, καινοτόμο και ανταγωνιστικό» πρωτογενή τομέα που οι παραγωγοί και η χώρα έχουν ανάγκη».

Τι αναφέρουν οι εφαρμοστικές αποφάσεις της ΚΑΠ

Οι δυο πρώτες εφαρμοστικές αποφάσεις για τον Πυλώνα Ι της νέας ΚΑΠ που δημοσιεύθηκαν στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης αφορούν τη Βασική Ενίσχυση, τη συμπληρωματική ενίσχυση νεαρών αγροτών, την αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη.

Στην πρώτη, εκ των δύο εφαρμοστικών αποφάσεων για τον Πυλώνα Ι της νέας ΚΑΠ, γίνεται η καταγραφή των οριζοντίων θεμάτων για την εφαρμογή των παρεμβάσεων άμεσων ενισχύσεων.

Σε ό, τι αφορά στη δεύτερη απόφαση, σε αυτή καταγράφονται οι λεπτομέρειες της βασικής εισοδηματικής στήριξης, της συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης και της συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης για γεωργούς νεαρής ηλικίας.

Τέλος, όπως ανέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό – Πρακτορείο Ειδήσεων γίνονται προσπάθειες να εκδοθούν το συντομότερο δυνατόν οι επόμενες εφαρμοστικές αποφάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων τα οικολογικά σχήματα (eco schemes) την αιρεσιμότητα, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις κ.λ.π.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.