Quantcast
Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους: Τι σημαίνει η κατάργηση του για τα σούπερ μάρκετ και τους πρατηριούχους και τι είπε ο Θεοδωρικάκος - enikonomia.gr
share

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους: Τι σημαίνει η κατάργηση του για τα σούπερ μάρκετ και τους πρατηριούχους και τι είπε ο Θεοδωρικάκος

δημοσιεύτηκε:

Για την κατάργηση του πλαφόν κέρδους που έγινε στις 30 Ιουνίου στα τρόφιμα, στα βασικά είδη διαβίωσης και στα καύσιμα μίλησε σήμερα  μεταξύ άλλων  ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, Απόστολος Πετάλας  στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ  “Newsroom”.

Αυτό «δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε» συμπλήρωσε  και πρόσθεσε πως οι  τιμές παραμένουν σταθερές σε 60 προϊόντα αλλά σε 3 κατηγορίες είναι σε άνοδο:

  • τα προϊόντα σοκολάτας- ζάχαρης με αιτία της υψηλής τιμής την έλλεψη κακάο
  • τα φρέσκα φρούτα εποχής με τιμές που « τσιμπάνε σε ορισμένες κατηγορίες»
  • και το μοσχαρίσιο κρέας με κύριες εξαγωγικές δυνάμεις την Ολλανδία και την Ελβετία όπου μειώνεται το ζωϊκό κεφάλαιο λόγω πράσινης μετάβασης

Η διάταξη του πλαφόν κέρδους, που καταργήθηκε ήταν σωστή στην περίοδο της πανδημίας καθώς τότε έκλεισαν εργοστάσια, σταμάτησαν οι μεταφορές και προέκυψε θέμα αισχροκέρδειας, ενώ περιορίστηκε σημαντικά ο ανταγωνισμός προμηθευτών όσο και λιανεμπόρων, είπε o κ. Πετάλας. Αναφορικά με την προστασία του καταναλωτή επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους συντελεστές πληθωρισμού σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένεται να ισχύσει και τον Ιούνιο, εν αναμονή της ανακοίνωσης από την Eurostat.

«Μαζί με την τιμή προσφοράς πρέπει να αναγράφεται ποια είναι η χαμηλότερη τιμή στο κατάστημα τις τελευταίες 30 ημέρες», τόνισε ο κ.  Πεταλάς μιλώντας  για τον κώδικα Δεοντολογίας Μέιωσης Τιμής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο.

 

Τι λένε οι πρατηριούχοι

Στο πλαφόν κέρδους αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου μιλώντας στο ΕΡΤΝews

Όπως είπε «αφού θεραπεύτηκε η κλοπή και η νοθεία, η αγορά είναι ισορροπημένη και τα πρατήρια θα πουλούν χαμηλά», εκτός όπως τόνισε από τη νησιωτική Ελλάδα που έχει αγοράσει προ δεκαημέρου στην υψηλή τιμή καύσιμα.

«Η μέση τιμή υποχώρησε στα επίπεδα δεκαημέρου πριν από τη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν και θεωρώ ότι έτσι θα βγει και ο Αύγουστος», τόνισε προσθέτοντας: «Είμαστε 5.5000 πρατήρια, είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός και υπερλειτουργεί γιατί θέλουμε χαμηλή τιμή για να μπορούμε να πουλήσουμε».

Σχετικά με το πλαφόν που καταργήθηκε, ανέφερε ότι «έφερε μηδενική κερδοφορία κι έκλεισαν πρατήρια γιατί είχαν μηδενικό κέρδος».

Τι είπε ο Θεοδωρικάκος

Από την πλευρά ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό στα Παραπολιτικά «  Δεν γίνεται να κρατάς σε μια ελεύθερη οικονομία το πλαφόν για πάντα γιατί θα γυρίσει ανάποδα στην οικονομία. Σίγουρα ο Ιούλιος και ο Αύγουστος πάντοτε είναι πιο δύσκολοι μήνες γιατί υποδεχόμαστε εκατομμύρια τουρίστες και η ζήτηση σε μια σειρά προϊόντα εκτοξεύεται όμως εκτιμώ ότι θα υπάρξει ηρεμία. Εδώ είμαστε να παρακολουθήσουμε την κατάσταση και αν δούμε ότι κάποιοι ξεφεύγουν θα επανεξετάσουμε διάφορα μέτρα που μπορεί να έχουμε στην φαρέτρα μας»

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.