Quantcast
VW Dieselgate: Χρήσιμος online οδηγός για τους Έλληνες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων - enikonomia.gr
share

VW Dieselgate: Χρήσιμος online οδηγός για τους Έλληνες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
[email protected]
Εάν είστε κάτοχος κάποιου μοντέλου από το VW Group (VW, Audi, Seat, Skoda, Porsche) το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα των οχημάτων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο παραποίησης των εκπομπών ρύπων τότε μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωσης από το εργοστάσιο κάνοντας πέντε απλά βήματα.

Ο δικηγόρος Σωκράτης Παπαχατζής, από το ομώνυμο δικηγορικό γραφείο, μιλώντας στο enikonomia.gr τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η άσκηση αγωγής κατά της μητρικής εταιρείας καθώς και κατά των εταιρειών αντιπροσώπευσης και διανομής των εμπλεκομένων αυτοκινήτων, αποτελεί μονόδρομο για την πλήρη και οριστική δικαίωση του συνόλου των ζημιωθέντων της Volkswagen.

Για το λόγο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής στοιχείων και εγγράφων από εκατοντάδες παθόντες του σκανδάλου της Volkswagen, με σκοπό, άμεσα, να κατατεθούν στα αρμόδια δικαστήρια οι πρώτες ομαδικές αγωγές.

Οι δικονομικές δυνατότητες που διαθέτει κάθε κάτοχος αυτοκινήτου του Ομίλου Volkswagen με παράνομο λογισμικό είναι οι κατωτέρω:

  • Να απαιτήσει διόρθωση ή αντικατάσταση του αυτοκινήτου του,
  • Να ζητήσει την μείωση του τιμήματος που κατέβαλε για την αγορά του αυτοκινήτου,
  • Να υπαναχωρήσει από την επίδικη σύμβαση πώλησης, γεγονός το οποίο θα συνεπάγεται την απόσβεση των όποιων υποχρεώσεων των μερών που δεν έχουν ως τότε εκπληρωθεί (π.χ. αν αγόρασε το αυτοκίνητο με δόσεις και ακόμα το εξοφλεί).
  • Να αξιώσει αποζημίωση καθώς και χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη.

Κάθε κάτοχος αυτοκινήτου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο της Volkswagen θα πρέπει να προσκομίσει στο δικηγορικό γραφείο:

  • Το τιμολόγιο αγοράς του αυτοκινήτου από την εκάστοτε επίσημη αντιπροσωπεία ή την εταιρεία διανομής του Ομίλου Volkswagen.
  • Αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
  • Αντίγραφο των τελών κυκλοφορίας του αυτοκινήτου των δυο τελευταίων ετών.
  • Την αρχική επιστολή γνωστοποίησης του σκανδάλου που έλαβε κάθε κάτοχος εμπλεκόμενου αυτοκινήτου από την εταιρεία διανομής του Ομίλου Volkswagen.
  • Την επιστολή πρόσκλησης για αποκατάσταση του παράνομου λογισμικού που έλαβε κάθε κάτοχος εμπλεκόμενου αυτοκινήτου από την εταιρεία διανομής του Ομίλου Volkswagen».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αναγκαιότητα προσφυγής στην δικαιοσύνη για το σύνολο των κατόχων των εμπλεκομένων αυτοκίνητων της VW στην Ελλάδα ενισχύεται αφενός από την πλήρη αποδοχή των τεράστιων ευθυνών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και αφετέρου από το γεγονός ότι τα αμερικανικά δικαστήρια έχουν ήδη καταλήξει και επικυρώσει, με σχετική απόφαση τους, την πρώτη συμβιβαστική διαδικασία μεταξύ της γερμανικής εταιρείας και χιλιάδων κατόχων αυτοκινήτων της VW στις ΗΠΑ, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την αποκατάσταση της ζημίας που έχουν υποστεί και χιλιάδες κάτοχοι παρόμοιων αυτοκινήτων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Επίσης να υπενθυμίσουμε πως στην Ελλάδα κυκλοφορούν πάνω από 30.000 αυτοκίνητα VW, Audi, Skoda, Seat και Porsche που φέρουν το παράνομο λογισμικό παραποίησης των εκπομπών ρύπων εκ των οποίων τα 20.000 έχουν εισαχθεί από επίσημη εισαγωγική και τα υπόλοιπα είτε από ανεξάρτητες εμπορίες είτε από ιδιώτες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.