Quantcast
Το κράτος χάνει 180 εκατ. ευρώ από τους «πειρατές» στον κλάδο αυτοκινήτου - enikonomia.gr
share

Το κράτος χάνει 180 εκατ. ευρώ από τους «πειρατές» στον κλάδο αυτοκινήτου

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

[email protected]

 

Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί το φαινόμενο των «πειρατών» εμπόρων αυτοκινήτων στην Ελλάδα οι οποίοι πλέον έχουν εισέλθει στο στόχαστρο της εφορίας.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia οι εφορίες καλούν πρώην ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που τα έχουν πουλήσει σε «πειρατές» εμπόρους ΙΧ ώστε να μπορέσουν να συλλέξουν στοιχεία για να κινηθούν εναντίον τους.

Οι «πειρατές» έμποροι αυτοκινήτων λειτουργούν με πάρα πολλούς τρόπους ώστε να ξεφεύγουν από την «τσιμπίδα» της εφορίας και της νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία αν κάποιος μεταβιβάσει πάνω από τρία αυτοκίνητα κατά την διάρκεια του έτους τότε αυτό συνάδει με επαγγελματική δραστηριότητα και θα πρέπει να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ αλλά και να αποδίδει ΦΠΑ και όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχει κάποιος έμπορος με κατάστημα.

Ωστόσο οι «πειρατές» έμποροι για να να ξεφύγουν από τη νομοθεσία τα αυτοκίνητα – εμπορεύματα τα μεταβιβάζουν στα μέλη της οικογένειάς τους με αποτέλεσμα να μην μπορεί η εφορία να διαπιστώσει την παράβαση.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν και οι τολμηροί «πειρατές» έμποροι οι οποίοι αδιαφορούν για τη νομοθεσία και πραγματοποιούν στο όνομά τους όλες τις αγοραπωλησίες αυτοκινήτων καθώς πιστεύουν πως η εφορία δεν πρόκειται να τον ελέγξει.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη της αγοράς πέραν των online «πειρατών» εμπόρων αυτοκινήτων στο παζάρι του Σχιστού κάθε Κυριακή οι παράνομοι έμποροι ΙΧ έχουν βρει «στέγη» για τις αγοραπωλησίες τους αλλά χωρίς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να έχουν αντιδράασει μέχρι τώρα παρά τις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί…

 

Φοροδιαφυγή πάνω από 180 εκατ. ευρώ!

Πάρτι φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής άνω των 180,8 εκατ. ευρώ καταγράφεται ετησίως στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου εξαιτίας των «πειρατών» που δραστηριοποιούνται σχεδόν σε όλο το φάσμα του κλάδου που περιλαμβάνει πωλήσεις, service, φανοποιεία μέχρι και ανταλλακτικά.

Ειδικότερα σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΕΑΕ τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους ανά έτος ανέρχονται σε 180,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν σε απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων.

Μάλιστα στις 100.000 αυτοκίνητα το κέρδος για κάθε ΙΧ ανέρχεται σε 1.000 ευρώ και τα κέρδη που δεν φορολογούνται αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον χάνεται και ο ΦΠΑ που υπολογίζεται σε 23 εκατ. ευρώ και περίπου 10 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος.

Παράλληλα περίπου 400 ευρώ δεν φορολογούνται από το κάθε αυτοκίνητο που επισκευάζεται σε παράνομο συνεργείο και αν κανείς το πολλαπλασιάσει με τις 100.000 ΙΧ που επισκευάζονται σε πυλωτές τότε τα 40 εκατ. ευρώ που κινούνται στα παράνομα συνεργεία δεν φορολογούνται.

Αποτέλεσμα απώλειες 9,2 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ, 4 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και περίπου 50 εκατ. ευρώ απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία που αιμορραγούν.

 

Και «πειρατικά» συνεργεία

Το τελευταίο διάστημα ανθεί το φαινόμενο να μετατρέπονται πυλωτές, υπόγεια γκαράζ σπιτιών μέχρι και πεζοδρόμια σε αυτοσχέδια συνεργεία.

Το φαινόμενο εξελίσσεται σε μάστιγα για τους νόμιμους επιχειρηματίες του κλάδου που βλέπουν να υπάρχει ένας ανίκητος ανταγωνιστής που διαρκώς γιγαντώνεται και δημιουργεί μύρια προβλήματα όπως λουκέτα, απολύσεις, επικίνδυνα αυτοκίνητα για κυκλοφορία και χαμένα έσοδα για το κράτος που υπολογίζονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ από Φόρους και 50 εκατ. ευρώ από χαμένες ασφαλιστικές εισφορές.

Αλλωστε κανένα «οικιακό» συνεργείο δεν κόβει αποδείξεις, δεν έχει άλλα έξοδα σε αντίθεση με ένα νόμιμο επιχειρηματία του οποίου μόνο τα μηνιαία πάγια λειτουργικά έξοδα ανέρχονται σε τουλάχιστον 25.000 ευρώ!

Πέραν όμως των συνεργείων στα σπίτια και πυλωτές οι παράνομες εργασίες πλέον γίνονται και στην φανοποιεία που αποτελούσε σημαντική πηγή εσόδων για τις κάθετες και ανεξάρτητες νόμιμες επιχειρήσεις ενώ πρόσφατα έχουν παρουσιαστεί και κρούσματα με «μαϊμού» ανταλλακτικά.

 

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Σε μια εποχή που η αγορά αυτοκινήτου έχει καταρρεύσει, έχουν μπει χιλιάδες λουκέτα στον κλάδο και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν μείνει άνεργοι η τρόϊκα διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή κάποιοι επιτήδειοι στήνουν παράνομα onlineκαταστήματα εμπορίας αυτοκίνητων χωρίς έξοδα δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στις νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου.

 

Διαφυγόντα έσοδα για το κράτος από 100.000 αυτοκίνητα με κέρδος 1.000 ευρώ ανά ΙΧ

23 εκατ. ευρώ κέρδη

23 εκατ. ευρώ ΦΠΑ

10 εκατ. ευρώ χαμένα έσοδα από Φόρο Εισοδήματος

40 εκατ. ο τζίρος στα παράνομα συνεργεία

9,2 εκατ. ευρώ απώλειες από ΦΠΑ

4 εκατ. ευρώ απώλειες από Φόρο Εισοδήματος

21,6 εκατ. ευρώ από φορολογία μισθών και απολύσεων

50 εκατ. ευρώ απώλειες στα ασφαλιστικά ταμεία

Σύνολο απωλειών 180,8 εκατ. ευρώ

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.