Quantcast
Αυτοκίνητο: Πώς η χρήση των ρομπότ αλλάζει τα δεδομένα - enikonomia.gr
share

Αυτοκίνητο: Πώς η χρήση των ρομπότ αλλάζει τα δεδομένα

δημοσιεύτηκε:

Η χρήση των ρομπότ στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι ολοένα και πιο σημαντική, αφού πλέον δεν δουλεύουν κρυμμένα μακριά από την παρουσία των ανθρώπων, όπως γίνονταν παλιότερα, αλλά συνεργάζονται στενά με τους ανθρώπους. Η χρήση καινοτόμων ρομπότ στην παραγωγή αυτοκινήτων καθιστά δυνατή τη βελτίωση της ποιότητας, τη μείωση του κόστους, την αύξηση της παραγωγικότητας και την επιτάχυνση διαφόρων διαδικασιών.

Τα βιομηχανικά ρομπότ είναι προγραμματιζόμενα να μπορούν να εκτελούν μια ποικιλία εργασιών, από τις βασικές λειτουργίες έως τις πιο περίπλοκες. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για επαναλαμβανόμενες ή επικίνδυνες λειτουργίες, καθώς και για δραστηριότητες που απαιτούν μέγιστη ακρίβεια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συγκόλληση, κοπή, συσκευασία ή συναρμολόγηση εξαρτημάτων. Και όλα αυτά, έχοντας ως απόλυτο κριτήριο λειτουργίας την ασφάλεια του ανθρώπου.

Πλέον αυτά τα ρομπότ χαρακτηρίζονται από μια μάλλον περίπλοκη δομή. Οι περισσότερες συσκευές αποτελούνται από μερικά βασικά στοιχεία, αλλά ανάλογα με την εργασία που έχουν να εκτελέσουν και γίνονται περισσότερα περίπλοκα. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία των βιομηχανικών ρομπότ είναι το πλαίσιο ή η βάση του ρομπότ, το οποίο είναι κυρίως υπεύθυνο για τη σταθερότητά του και του επιτρέπει να κινείται κατά μήκος συγκεκριμένων αξόνων. Ένα άλλο σημαντικό μέρος είναι ο βραχίονας όπου του επιτρέπει να κάνει τις προγραμματισμένες κινήσεις. Αυτός είναι ο κύριος μηχανισμός που επιτρέπει τον βραχίονα να κινείται σε τρεις διαστάσεις.

Η λειτουργία

Η λειτουργία τους βασίζεται στη χρήση προηγμένων αισθητήρων και ενός συστήματος ελέγχου. Το καθήκον των αισθητήρων είναι να λαμβάνουν σήματα από το περιβάλλον και να αναγνωρίζουν προϊόντα, ενώ το σύστημα ελέγχου είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της λειτουργίας ολόκληρου του μηχανήματος. Ανάλογα με την εφαρμογή, τα βιομηχανικά ρομπότ μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με εξειδικευμένα εργαλεία.

Σήμερα είναι απολύτως χρήσιμα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας κατασκευής αυτοκινήτων και οι σημαντικές εφαρμογές εντοπίζονται στη συγκόλληση μεταλλικών εξαρτημάτων, στη συναρμολόγηση εξαρτημάτων, στη βαφή αμαξωμάτων αυτοκινήτων και στην εκτέλεση εργασιών στη διαδικασία χύτευσης με έγχυση.

Η δυναμική ανάπτυξη της χρήσης ρομπότ παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά πρόσφατα έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική στην αυτοκινητοβιομηχανία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των συνεργατικών ρομπότ παγκοσμίως αυξάνεται κατά 23% από έτος σε έτος, ενώ ο αριθμός των βιομηχανικών ρομπότ αυξάνεται κατά 5%. Οι κύριοι συντελεστές αυτής της υψηλής ανάπτυξης είναι οι στρατηγικές των εταιρειών που επικεντρώνονται στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας των γραμμών παραγωγών. Όμως πάνω από όλα είναι η αύξηση της ταχύτητας παραγωγής και της συνολικής ποιότητας των τελικών προϊόντων.

Κατά τη μαζική παραγωγή αυτοκινήτων, είναι σημαντικό να διασφαλιστούν υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, που είναι παράλληλα και αποτέλεσμα άλλων απαιτητικών προτύπων ασφαλείας. Η επίτευξη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς είναι πολύ πιο εύκολη με τη χρήση προηγμένων βιομηχανικών ρομπότ. Μάλιστα σήμερα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια των διαφόρων διαδικασιών. Στις μέρες μας που η ανταγωνιστικότητα στην αγορά είναι τεράστια, είναι απαραίτητο να διατηρηθούν τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ποιότητας. ‘Αλλωστε ο αυτοματισμός στην αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί εγγύηση ακρίβειας, αξιοπιστίας και αποτελεσματικής εκτέλεσης διαφόρων διαδικασιών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.