Quantcast
Αύξηση ρεκόρ 49,1% σημείωσαν οι πωλήσεις ΙΧ τον Μάιο! - enikonomia.gr
share

Αύξηση ρεκόρ 49,1% σημείωσαν οι πωλήσεις ΙΧ τον Μάιο!

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
[email protected]

Στα επίπεδα του 2010 επέστρεψαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων τον Μάιο σημειώνοντας αύξηση ρεκόρ 49,16% εξαιτίας της λήξης του μέτρου της απόσυρσης αλλά και του νέου τρόπου υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης από την 1η Ιουνίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων ανήλθαν σε πάνω από 13.500 μονάδες έναντι 9.070 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα πέρσι σημειώνοντας αύξηση 49,16%.

Μάλιστα διψήφιος αριθμός πωλήσεων στα καινούρια αυτοκίνητα είχε να καταγραφεί από το 2010 που η αγορά είχε κλείσει με πάνω από 141.000 μονάδες.

Ωστόσο από το σύνολο των καινούριων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν τον Μάιο το 66% αφορούσε σε εταιρικά αυτοκίνητα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε αυτοκίνητα που προμηθεύτηκαν οι εταιρείες ενοικιάσεων.

Δηλαδή στα 100 καινούρια αυτοκίνητα που διατέθηκαν τον Μάιο τα 66 ήταν εταιρικά και μόλις τα 34 απέκτησαν ιδιώτες καταναλωτές.

Σε επίπεδο έτους για πρώτη φορά η ελληνική αγορά αυτοκινήτου καταγράφει θετικό πρόσημο και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό ανόδου 13,32% καθώς στο πεντάμηνο διατέθηκαν 38.690 νέα ΙΧ έναντι 34.142 οχήματα το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

«Πλασματική» η αύξηση!

Η αύξηση ρεκόρ 49,16% που σημείωσαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων χαρακτηρίζεται ως «πλασματική» από τα στελέχη της αγοράς τα οποία επισημαίνουν στο Enikonomia.gr πως: «Οι εισαγωγικές εταιρείες έσπευσαν να εκτελωνίσουν όλο το στοκ των αυτοκινήτων που είχαν στην Ελλάδα αφενός εξαιτίας της λήξης του μέτρου της απόσυρσης και αφετέρου της έλευσης του νέου Τέλους Ταξινόμησης που “απογειώνει” το κόστος εκτελωνισμού. Επιπλέον οι ανάγκες των εταιρειών ενοικίασης για καινούρια αυτοκίνητα εξαιτίας της αύξησης που σημειώνει η ζήτησή τους από τους τουρίστες αποτέλεσε την “ατμομηχανή” ανάπτυξης του κλάδου. Ωστόσο η επιβολή του νέου Τέλους Ταξινόμησης από την 1η Ιουνίου έχει “παγώσει” εντελώς τους εκτελωνισμούς των καινούριων αλλά και εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με αποτέλεσμα όσο οι εισαγωγικές εταιρείες έχουν διαθέσιμο στοκ να καταγράφουν πωλήσεις. Εκτιμούμε πως το στοκ των καινούριων αυτοκινήτων που έχουν οι εισαγωγικές εταιρείες μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τις αγοράς το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Από τον Αύγουστο οι πωλήσεις θα “νεκρώσουν” καθώς θα επιβληθούν και οι νέες αυξημένες Αξίες Λιανικής που θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός πως εισαγωγικές εταιρείες με πολυτελή μοντέλα καταγράφουν αύξηση στις πωλήσεις τους σε ποσοστό που ξεπερνά ακόμη και το 168%».

Επίσης τα στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως οι αυξημένες πωλήσεις Μαΐου αποτελούν την «τελευταία αναλαμπή πριν το τέλος» για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου καθώς μόλις τελειώσει το στοκ των αυτοκινήτων ο κλάδος θα καταρρεύσει όπως επίσης και τα δημόσια έσοδα…

Πρώτη η Nissan τον Μάιο

Η Nissan κατάφερε να ανέβει στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου καθώς κατάφερε να διαθέσει 1.521 καινούρια αυτοκίνητα τον Μάιο σημειώνοντας αύξηση 57,13%.

Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η Toyota με 1.412 μονάδες σημειώνοντας αύξηση 49,89%.

Η Opel βρέθηκε στην τρίτη θέση του πίνακα των πωλήσεων για τον Μάιο με 1.281 αυτοκίνητα σημειώνοντας αύξηση 82,74%

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η VW με 1.250 μονάδες καταγράφοντας αύξηση 74,09%.

Η Peugeot συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα με 1.181 αυτοκίνητα σημειώνοντας αύξηση 62,9%.

Να τονίσουμε πως και οι πέντε πρώτες εισαγωγικές εταιρείες σημείωσαν πωλήσεις πάνω από 1.000 μονάδες κάτι που είχαμε να δούμε σε πίνακα πωλήσεων καινούριων αυτοκινήτων από το 2010!

Ωστόσο στις μεγάλες εκπλήξεις των πωλήσεων για τον μήνα Μάιο περιλαμβάνεται η Mercedes-Benz η οποία διέθεσε 928 αυτοκίνητα έναντι 346 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα πέρσι σημειώνοντας αύξηση 168,21%!

Επίσης οι πωλήσεις της BMW αποτέλεσαν επίσης έκπληξη καθώς η γερμανική εταιρεία διέθεσε τον Μάιο 673 αυτοκίνητα έναντι 293 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα του 2015 καταγράφοντας αύξηση 106,3%!

Η Audi επίσης διπλασίασε τις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων τον Μάιο καθώς διέθεσε 439 ΙΧ έναντι 282 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα πέρσι σημειώνοντας αύξηση 55,67%.

Από τις εκπλήξεις δεν θα μπορούσε να λείπει και η Jeep η οποία κατέγραψε αύξηση 113,3% στις πωλήσεις Μαΐου.

Επίσης τον Μάιο πουλήθηκαν επιπλέον των παραπάνω πολυτελών μοντέλων 210 Volvo, 5 Jaguar, 8 Land Rover, 3 Porsche και ένα Tesla που φαίνεται ότι ήρθε στην Ελλάδα.

Δείτε τις συγκριτικές πωλήσεις νέων ΙΧ Μάιος 2016 – 2015:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.