Quantcast
Απόσυρση ΙΧ: Εν αναμονή της απάντησης από την τρόικα - enikonomia.gr
share

Απόσυρση ΙΧ: Εν αναμονή της απάντησης από την τρόικα

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

[email protected]

 

Εστάλη στις 5 Φεβρουαρίου στην τρόικα για έγκριση το νέο αίτημα του οικονομικού επιτελείου για παράταση του μέτρου της απόσυρσης ΙΧ μέχρι και τις 20 Ιουνίου που τελικά μπορεί να κρύβει και εκπλήξεις…

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών μεταφρασμένο στα αγγλικά το αίτημα προς την τρόικα για την παράταση του μέτρου της απόσυρσης παλαιών οχημάτων.

Η νέα απόσυρση ΙΧ θα αφορά οχήματα με 1η άδεια κυκλοφορίας μέχρι τις 31/12/2001 και όχι για νεότερα όπως αρχικά είχε προτείνει το οικονομικό επιτελείο και θα ισχύει μέχρι και τις 20 Ιουνίου.

Το όφελος της απόσυρσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καινούρια αυτοκίνητα που όμως έχουν εκτελωνιστεί μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2016.

Τώρα η μεγάλη έκπληξη αναμένεται να έρθει από το γεγονός αν η παράταση του μέτρου της απόσυρσης θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 ή από την ημέρα δημοσίευσης της τροπολογίας στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αν συμβεί το πρώτο και η παράταση του μέτρου της απόσυρσης έχει αναδρομική ισχύ τότε όσοι έχουν αποσύρει παλαιά οχήματα θα δικαιούνται και χαρτί απόσυρσης ώστε να έχουν όφελος κατά την αγορά κάποιου καινούριου αυτοκινήτου.

Αν τώρα η παράταση του μέτρου της απόσυρσης ισχύσει από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής τροπολογίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τότε όσοι έχουν αποσύρει παλαιά αυτοκίνητα από την 1η Ιανουαρίου και μέχρι την ενεργοποίηση του μέτρου δεν θα δικαιούνται το χαρτί της απόσυρσης. Επίσης ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου θα μειωθεί δραματικά στους τέσσερις μήνες.

Βέβαια υπάρχει και η πιθανότητα η τρόικα να απορρίψει την παράταση του μέτρου της απόσυρσης μέχρι τις 20 Ιουνίου με αποτέλεσμα τα χαρτιά της απόσυρσης που έχουν στην κατοχή τους καταναλωτές και εμπορίες αυτοκινήτων να πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2016…

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάρρευση των εσόδων σε ποσοστό άνω του 80% στα Τελωνεία από τον κλάδο του αυτοκινήτου τον Ιανουάριο ήταν αρκετή για να αλλάξει τη στάση κάποιων μελών της τρόικας.

 

Το όφελος της απόσυρσης για αγορά νέου ΙΧ

Για να μπορέσει κάποιος να αποσύρει το ΙΧ και να χρησιμοποιήσει την έκπτωση που δικαιούται για να αγοράσει καινούργιο θα πρέπει να γνωρίζει πως η έκπτωση εξαρτάται από το κυβισμό και τη φορολογητέα αξία του καινούργιου αυτοκινήτου. Η έκπτωση ισχύει μόνο για καινούργια αυτοκίνητα από επίσημη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα:

– έως 300 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο έως 900 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ.

– έως 960 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 901 μέχρι 1.400 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 8.000 ευρώ.

– έως 1.430 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 1.401 μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ.

– έως 2.800 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 1.601 μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.