Quantcast
Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης 2024: Γιατί δεν συμμετέχουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες - enikonomia.gr
share

Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης 2024: Γιατί δεν συμμετέχουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες

δημοσιεύτηκε:

Δεν θα συμμετάσχουν φέτος οι περισσότερες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες (όπως Volkswagen, Peugeot, Citroen, DS, Opel, Jeep, Alfa Romeo, Fiat, BMW, Mercedes-Benz, Porsche, Audi, Hyundai, Volvo, Nissan, Aston Martin, Jaguar Land Rover  κλπ) στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης του 2024 που θα γίνει από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι υψηλό το κόστος συμμέτοχης και δημιουργίας των πολυτελών περίπτερων. Ωστόσο στην έκθεση θα λάβουν φέτος  μέρος οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως  η BYD και η MG Motor.

Στην έκθεση που έγινε το 2019, η παρουσία των κινεζικών εταιρειών ήταν αμελητέα, αλλά έκτοτε οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας λανσάρουν συνεχώς καινούργια αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV) στην Ευρώπη με μεγαλύτερη αυτονομία και προηγμένα χαρακτηριστικά λογισμικού. Ασκούν πίεση στους Ευρωπαίους και Ασιάτες ανταγωνιστές τους που προσπαθούν να αναπτύξουν ανταγωνιστικές προτάσεις, ξοδεύοντας μεγάλους οικονομικούς πόρους.

Η κινεζική επίθεση στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων έχει επίσης ανησυχήσει τους πολιτικούς και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2023, για να διαπιστωθεί αν οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες επωφελούνται από κρατικές επιδοτήσεις για να διατηρήσουν τις τιμές των ηλεκτρικών τους οχημάτων σε χαμηλά επίπεδα.

Από τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες οι σημαντικότερες παρουσίες αφορούν την Renault και την Dacia. Η Renault προγραμμάτισε την αποκάλυψη στη Γενεύη του αμιγώς ηλεκτρικού Renault 5 και η Dacia θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της τρίτης γενιάς του SUV Duster.

Τι είναι η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης

Υπενθυμίζεται πως η  Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης είναι μια ετήσια διοργάνωση, που πραγματοποιείται στις αρχές Μαρτίου. Η έκθεση φιλοξενείται στο Palexpo, ένα συνεδριακό κέντρο που βρίσκεται δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο Cointrin της Γενεύης. Διοργανώνεται από τον Οργανισμό Internationale des Constructeurs d’ Automobiles και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου.

Η Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1905 και έχει φιλοξενήσει σχεδόν όλα τα μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης στην ιστορία του αυτοκινήτου από τις αρχές του αιώνα. Τα εξωτικά υπεραυτοκίνητα κλέβουν συχνά τα φώτα της δημοσιότητας κατά το ντεμπούτο τους στην έκθεση. Εκεί έχουν πραγματοποιηθεί παρουσιάσεις πρωτότυπων μοντέλων, νέου εξοπλισμού, τεχνικών ανακαλύψεων, διεθνών συνεργασιών, καθώς και πολιτικές και κοινωνικές συζητήσεις. Η έκθεση θεωρείται σημείο ανταγωνισμού για τις αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, υποβοηθούμενη από το γεγονός ότι η Ελβετία δεν διαθέτει δική της αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης δεν έχει πραγματοποιηθεί από το 2019, λόγω της πανδημίας COVID-19 και των οικονομικών της επιπτώσεων στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει το 2024.

Πραγματοποιείται στις αρχές Μαρτίου κάθε έτους στο Palexpo και προσφέρει ένα πρόγραμμα από εκδηλώσεις, παράλληλα με την παρουσίαση νέων μοντέλων αυτοκινήτων. Ο μεγάλος εκθεσιακός χώρος επιτρέπει στους κατασκευαστές να παρουσιάσουν εκατοντάδες νέα μοντέλα και όλες τις τελευταίες τεχνολογίες. Η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης είναι η μόνη ετήσια ευρωπαϊκή έκθεση αυτοκινήτου που αναγνωρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (OICA).

Κάθε χρόνο, η Γενεύη καλωσορίζει τον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας σε ουδέτερο έδαφος και του προσφέρει μια διάσημη πλατφόρμα για να εμφανιστούν οι μάρκες και τα μοντέλα τους.

Το Palexpo βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία, καθώς είναι δίπλα στο αεροδρόμιο της Γενεύης και απέχει μόλις 15 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι μόνο μια ώρα πτήσης από τη Γενεύη, η οποία είναι επίσης εύκολα προσβάσιμη οδικώς και σιδηροδρομικώς από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Για περισσότερο από έναν αιώνα, η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης αντικατοπτρίζει την αριστεία και την καινοτομία για το μέλλον του αυτοκινήτου. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1905, όπου η GIMS παρουσίασε στον κόσμο θρυλικά αυτοκίνητα που καθόρισαν την εποχή τους. Η εκδήλωσή αναγνωρίζεται ως εφαλτήριο και σημείο αναφοράς για τη βιομηχανία, προσελκύοντας περισσότερους από 10.000 δημοσιογράφους και πάνω από 600.000 επισκέπτες.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.