Quantcast
ΕΕ: 'Ανοδο καταγράφουν οι πωλήσεις Porsche, Ferrari, Bentley και Lamborghini στο 5μηνο - enikonomia.gr
share

ΕΕ: ‘Ανοδο καταγράφουν οι πωλήσεις Porsche, Ferrari, Bentley και Lamborghini στο 5μηνο

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

[email protected]

 

Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάκαμψης των ευρωπαϊκών πωλήσεων καινούριων αυτοκινήτων με βασικές αιτίες την αύξηση της ανεργίας αλλά και την κρίση του ελληνικού χρέους στο οποίο ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών εκτιμούν αναλυτές από τον κλάδο του αυτοκινήτου.

Από την άλλη μεριά βέβαια η αύξηση που καταγράφουν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στη Νότια Ευρώπη αποδίδεται στον τουρισμό και στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί στις εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων.

Πάντως σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του ACEA οι πωλήσεις νέων ΙΧ καταγράφουν για 21ο μήνα συνεχείς αυξήσεις παρά το γεγονός πως έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός τους.

Ωστόσο τα υπερπολυτελή και super cars καταγράφουν πολύ μεγάλη αύξηση τόσο στον Μάιο όσο και στο πεντάμηνο.

Ειδικότερα η Porsche σημείωσε στο πεντάμηνο αύξηση 30,5%, η Ferrari 8,5% ενώ Bentley και Lamborghini αύξησαν τις πωλήσεις τους σε ποσοστό 6%. H Jeep αποτελεί τη μοναδική μάρκα η οποία σημείωσε τριψήφιο ποσοστό αύξησης (185,2%).

Τον Μάιο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ACEA οι πωλήσεις νέων ΙΧ στην ΕΕ σημείωσαν οριακή αύξηση 1,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι καθώς διατέθηκαν 1,109 εκατ. ΙΧ έναντι 1,095 εκατ. οχημάτων.

Οσον αφορά στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές η Γαλλία καταγράφει μείωση στις πωλήσεις νέων ΙΧ σε ποσοστό 3,5%, η Γερμανία -6,7% ενώ αντίθετα η Ισπανία σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων τον Μάιο σε ποσοστό 14%, η Ιταλία με 10,8% και η Βρετανία σημείωσε αύξηση 2,4%.

Πρωταθλητής Μαίου αναδείχθηκε η Πορτογαλία σημειώνοντας αύξηση 33,1% και στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Ελλάδα καταγράφοντας αύξηση στις πωλήσεις νέων ΙΧ σε ποσοστό 21,6%.

Σε επίπεδο έτους (πεντάμηνο) οι πωλήσεις νέων ΙΧ στην ΕΕ καταγράφουν αύξηση 6,8% καθώς διατέθηκαν 5,805 εκατ. οχήματα έναντι 5,433 εκατ. ΙΧ το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Η χώρα που σημείωσε τα υψηλότερο ποσοστό αύξησης αφορά στην Ισπανία με ποσοστό 21,7% και ακολουθεί η Ιταλία με 15,2%, η Βρετανία με 5,7% ενώ η Γερμανία σημείωσε αύξηση 3,6% στο πεντάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

 

Τι λένε οι αναλυτές

Ο Φρανκ Μπίλλερ αναλυτής της LBBW αναφέρει στο Autonews Europe πως: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας καθώς η αγορά ΙΧ σημειώνει μια αδιάκοπη ανοδική τάση ακόμη και με επιβράδυνση τον Μάιο».

Ο Βankhaus Metzler αναλυτής Juergen Pieper, δήλωσε: «Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για να κάνει η Ελλάδα έχει επιπτώσεις στους καταναλωτές. Δεν βοηθά το συναίσθημα και το πιθανό Grexit ενισχύει την αβεβαιότητα.».

 

Οι επιδόσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών

Μείωση 2,3% σημείωσε ο όμιλος VW τον Μάιο καθώς διέθεσε 283.136 νέα ΙΧ έναντι 289.942 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η Porsche αποτέλεσε τη μοναδική μάρκα του ομίλου η οποία σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις της σε ποσοστό 11,7% όπως επίσης και η Bentley και Lamborghini οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 3,3%!

Σε επίπεδο πενταμήνου ο όμιλος VW σημείωσε αύξηση 5,3% με τις πολυτελείς μάρκες να «οδηγούν» τη κούρσα καθώς η Porsche σημείωσε αύξηση 30,5% ενώ οι μάρκες Bentley και Lamborghini κατέγραψαν αύξηση 6%!

Ο όμιλος PSA (Peugeot – Citroen) τον Μάιο σημείωσε πτώση 5,5% στις πωλήσεις του ενώ στο πεντάμηνο κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο έστω και αν το ποσοστό ανήλθε σε μόλις 1,5%.

Ο όμιλος Renault σημείωσε αύξηση 4,8% τον Μάιο ενώ στο πεντάμηνο οι πωλήσεις του γαλλικού ομίλου κατέγραψαν αύξηση 10,1%.

H Ford τον Μάιο σημείωσε οριακή πτώση 0,8% ενώ στο πεντάμηνο καταγράφει αύξηση 4,8%.

Ο όμιλος Opel σημείωσε πτώση στις πωλήσεις του σε ποσοστό 5,2% τον Μάιο ενώ στο πεντάμηνο η μείωση στις πωλήσεις περιορίζεται σε ποσοστό 2,6%.

Αύξηση 9,2% σημείωσαν οι πωλήσεις νέων ΙΧ του ομίλου Fiat τον Μάιο ενώ εξαιρετικές ήταν οι επιδόσεις της Jeep (θυγατρικής του ιταλικού ομίλου) η οποία κατέγραψε αύξηση στις πωλήσεις της σε ποσοστό 139,4%. Σε επίπεδο πενταμήνου οι πωλήσεις του ιταλικού ομίλου σημείωσαν αύξηση 11,8% ενώ της θυγατρικής της Jeep το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 185,2%!

Επίσης αύξηση 9,1% σημείωσαν οι πωλήσεις της Ferrari τον Μάιο ενώ στο πεντάμηνο η κορυφαία εταιρεία Super Cars κατέγραψε αύξηση 8,5%.

Οι πωλήσεις της BMW τον Μάιο σημείωσαν αύξηση 7,6% με την Mini να οδηγεί την «κούρσα» η οποία κατέγραψε αύξηση στις πωλήσεις της σε ποσοστό 36,9%. Στο πεντάμηνο ο γερμανικός όμιλος σημείωσε αύξηση 11,2% ενώ η Mini στο αντίστοιχο διάστημα ξεπέρασε το 34%.

Η Daimler (Mercedes, Smart) σημείωσε αύξηση 11,4% τον Μάιο με την Smart να καταγράφει αύξηση 84,5% ενώ στο πεντάμηνο ο γερμανικός όμιλος σημείωσε αύξηση 13,5%.

Πτώση 4,4% σημείωσαν οι πωλήσεις του ομίλου Toyota ωστόσο στο πεντάμηνο ο ιαπωνικός όμιλος καταγράφει αύξηση 5,1%.

Η Nissan κατάφερε να σημειώσει διφήφιο ποσοστό αύξησης στις πωλήσεις Μαίου (14,4%) όπως επίσης και στο πεντάμηνο σε ποσοστό 21,4%!

Πιέστε εδώ για να δείτε τα αναλυτικά στοιχεία των πωλήσεων ΙΧ στην ΕΕ από τον ACEA.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.