Quantcast
ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 5,3% στις πωλήσεις νέων ΙΧ, αύξηση 88,7% στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα - enikonomia.gr
share

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 5,3% στις πωλήσεις νέων ΙΧ, αύξηση 88,7% στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
[email protected]

Τα αναλυτικά στοιχεία των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ελλάδα δημοσίευσε η Στατιστική Αρχή σύμφωνα με τα οποία τα καινούρια ΙΧ καταγράφουν πτώση 5,3% ενώ τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα σημείωσαν αύξηση 88,6% τον Ιανουάριο του 2015 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Ωστόσο η εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η ελληνική αγορά αυτοκινήτου έχει προβληματίσει εισαγωγείς και εμπόρους καθώς όπως επισημαίνουν στο Enikonomia οι πωλήσεις έχουν κυριολεκτικά «παγώσει»!

Οι λόγοι «παγώματος» της αγοράς σύμφωνα με στελέχη δημιουργήθηκε εξαιτίας της αλλαγής της κυβέρνησης η οποία δεν έχει «ξεκαθαρίσει» τι θα κάνει με την φορολογία στα αυτοκίνητα ενώ από την άλλη μεριά η αβεβαιότητα λόγω Eurogroup φαίνεται πως έχει επηρεάσει τους καταναλωτές.

Οσον αφορά στη μεγάλη διαφορά που υπάρχει στις πωλήσεις μεταξύ καινούριων και εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οφείλεται σύμφωνα με αναλυτές στο γεγονός πως οι δασμοί πλέον είναι πολύ χαμηλοί.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Η Στατιστική Αρχή επισημαίνει στην ανακοίνωσή της πως το µήνα Ιανουάριο του 2015 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 10.289 αυτοκίνητα (καινούρια ή µεταχειρισµένα εξωτερικού) έναντι 9.121 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο µήνα του έτους 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 12,8%.

Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε πως οι πωλήσεις καινούριων ΙΧ τον Ιανουάριο σημείωσαν πτώση 5,36% καθώς διατέθηκαν 5.838 νέα αυτοκίνητα έναντι 6.169 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Αντίστοιχα οι πωλήσεις εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ τον Ιανουάριο σημείωσαν αύξηση 88,7% καθώς από τις τελωνειακές αρχές πέρασαν 2.253 αυτοκίνητα έναντι 1.194 οχημάτων.
Στις μοτοσικλέτες επίσης οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 6,1% καθώς διατέθηκαν 1.941 δίκυκλα τον Ιανουάριο έναντι 2.068 μοτοσικλετών τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.