Quantcast
ΗΠΑ: «Πράσινο φως» στη Daimler για φορτηγά που κινούνται μόνα τους! - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» στη Daimler για φορτηγά που κινούνται μόνα τους!

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

[email protected]

 

Η Daimler αλλάζει τον κλάδο των μεταφορών καθώς έλαβε το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ για την κυκλοφορία δύο αυτόνομων φορτηγών μέσω εκπαιδευτικού προγράμματος δημιουργώντας νέα «καθήκοντα» για τους οδηγούς τους.

Στο αυτοδύναμο φορτηγό ο οδηγός κάθεται αναπαυτικά στο κάθισμα και την διαδικασία της οδήγησης αναλαμβάνουν οι ηλεκτρονικές μονάδες που διαθέτει το φορτηγό με αποτέλεσμα ο μέχρι πρότινος «κυρίαρχος» της οδήγησης να μπορεί ελεύθερα να τηλεφωνεί σε πελάτες, να διαβάζει στο tablet ή να αναθεωρεί το πρόγραμμα παραδόσεων.

Η αρχή έγινε στη Νεβάδα όπου τα φορτηγά της Daimler έχουν κανονικές πινακίδες κυκλοφορίας και σύμφωνα με την εταιρεία αυτή είναι μόνο η αρχή.

To μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Daimler Vorstand Wolfgang Bernhard ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Με την νομική οδό στις ΗΠΑ, έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο σε αυτόνομα κινούμενο φορτηγό. Ο επόμενος στόχος μας είναι να δοκιμάσουμε τα αυτόνομα φορτηγά στη Γερμανία σε δημόσιους δρόμους. Εχουν γινει οι αντίστοιχες προετοιμασίες γι ‘αυτό.».

Επίσης τόνισε με έμφαση πως: «Το περίπου το 90 τοις εκατό των τροχαίων ατυχημάτων οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος. Τα αυτόνομα φορτηγά θα μπορούσαν να μειώσουν το συγκεκριμένο ποσοστό σε μεγάλο βαθμό, ιδίως καθώς οι όγκοι παγκόσμιες εμπορευματικές μεταφορές αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050.».

Να υπενθυμίσουμε πως και άλλοι κατασκευαστές έχουν δημιουργήσει αυτόνομα οχήματα όπως η Audi αλλά και η Volvo οι οποίες επίσης έχουν λάβει σχετικές άδειες για να κυκλοφορούν τα οχήματα σε δημόσιους δρόμους.

Ωστόσο τα αυτόνομα φορτηγά θα αλλάξει ριζικά το μέλλον του κλάδου των μεταφορών καθώς διανύουν εκτοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα ετησίως…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.