Quantcast
ΙΑΑ 2015: H τεχνολογία του μέλλοντος στην αυτοκίνηση του σήμερα - enikonomia.gr
share

ΙΑΑ 2015: H τεχνολογία του μέλλοντος στην αυτοκίνηση του σήμερα

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

[email protected]

 

Τις πύλες της άνοιξε η Διεθνής ‘Εκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης η οποία είναι γεμάτη από πρεμιέρες εντυπωσιακών μοντέλων ενώ διαθέτει και αρκετή δόση υψηλής τεχνολογίας που υιοθετούν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθούν 219 παγκόσμιες πρεμιέρες από 1.103 εκθέτες…

 

 

Audi e-Tron

Το Audi e-tron quattro concept ξεχωρίζει με τη μοναδική του εμφάνιση, αλλά και από τους τρεις ηλεκτροκινητήρες που κινείται.

Συνδυαστικά οι ηλεκτροκινητήρες αποδίδουν 435 ίππους και για να αγγίξει τα πρώτα 100 χλμ. από στάση χρειάζεται μόλις 4,6 δευτερόλεπτα ενώ η τελική του ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 210 χλμ./ώρα.

Η αυτονομία του e-tron quattro concept ξεπερνάει τα 500 χλμ, με τη φόρτιση του αυτοκινήτου να μπορεί να γίνει τόσο από συνεχές όσο και εναλλασσόμενο ρεύμα…

 

 

Ferrari 488 Spider

‘Oταν η ιταλική εταιρεία παρουσιάζει κάποιο νέο μοντέλο αποτελεί κορυφαία είδηση σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Φρανκφούρτη η Ferrari παρουσιάζει την 488 Spider η οποία κινείται από τον κινητήρα V8 3,9 λίτρων ο οποίος αποδίδει 670 ίππους και 76 χλγρ. ροπής!

Η νέα Ferrari 488 Spider για να αγγίξει τα πρώτα 100 χλμ./ώρα από στάση χρειάζεται μόλις 3 δευτερόλεπτα ενώ τα 200 χλμ./ώρα έρχονται μετά από 8,7 δευτερόλεπτα!

 

 

Alfa Romeo Giulia QV

Η νέα Giulia στην έκδοση QV αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα νέα μοντέλα που παρουσιάζονται στο Σαλόνι της Φρανκφούρτης.

Η κορυφαία έκδοση της νέας Giulia κινείται από τον εξακύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 2,9 λίτρων ο οποίος αποδίδει 510 ίππους!

Η τελική ταχύτητα της νέα Giulia QV ανέρχεται σε 307 χλμ./ώρα ενώ τα πρώτα 100 χλμ. από στάση έρχονται σε μόλις 3,9 δευτερόλεπτα.

 

VW Tiguan

To νέο Tiguan παρουσιάσε η VW στο φετινό σαλόνι αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το οποίο διαθέτει νέα σχεδίαση και πολλές τεχνολογικές καινοτομίες.

Η γκάμα των μηχανικών συνόλων του νέου Tiguan θα περιλαμβάνει βενζινοκινητήρες 1.4 TSI, 1.8 TSI και 2.0 TSI με απόδοση 125, 150, 180 και 220 ίππων αντίστοιχα, καθώς και πετρελαιοκινητήρες 1.6 TDI, 2.0 TDI, με απόδοση 115, 150, 190 και 240 ίππων.

 

Seat Leon Cross Sport

Η SEAT πήρε την απόφαση και δημιούργησε ένα ιδιαίτερο πρωτότυπο μοντέλο, το Leon Cross Sport το οποίο συνδυάζει τις off road δυνατότητες, αλλά με τα μηχανικά μέρη του ισχυρού Leon Cupra.

Το Leon Cross Sport κινείται από έναν 2.0 TSI, 300 ίππων και 380 Nm ροπής. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω κιβωτίου διπλού συμπλέκτη DSG, με τα 100 χλμ/ώρα από στάση να έρχονται σε 4,9 δευτερόλεπτα.

 

 

Lamborghini Huracan Spyder

Την έκδοση Spyder της Huracan παρουσίασε η Lamborghini στην Φρανκφούρτη η οποία κινείται από ένα ατμοσφαιρικό κινητήρα 5,2 λίτρων ο οποίος αποδίδει 610 ίππους και 56 χλγρ. ροπής.

Η κίνηση μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω του 7ταχυτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη. Τα πρώτα 100 χλμ. από στάση έρχονται σε μόλις 3,4 δευτερόλεπτα ενώ η τελική της ταχύτητα αγγίζει τα 324 χλμ./ώρα.

Πάντως το supercar διαθέτει και σύστημα Start & Stop ώστε να μειώνεται η κατανάλωση καυσίμου…

 

 

Toyota Rav4 Hybrid

Την υβριδική έκδοση του δημοφιλούς RAV4 παρουσίασε η Toyota στη Διεθνή ‘Εκθεση Φρανκφούρτης.

Το μοντέλο αυτό εξοπλίζεται με ένα υβριδικό σύστημα, αποτελούμενο από έναν κινητήρα βενζίνης 2,5 λτ., ο οποίος συνεργάζεται με δυο ηλεκτροκινητήρες.

Συνδυαστικά η ιπποδύναμη αγγίζει τους 197 ίππους, προσφέροντας 0-100 χλμ/ώρα σε 8,7 δλ. και τελική 180 χλμ/ώρα, ενώ υπάρχει κι ένα κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων, τύπου CVT.

Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι το υβριδικό RAV4 θα καταναλώνει 4,9 λτ./100 χλμ, με τις εκπομπές ρύπων να μην ξεπερνούν τα 115 γρ./χλμ.

 

 

Ford Focus RS

Την κορυφαία έκδοση RS του Focus παρουσίασε η Ford στην Φρανκφούρτη.

Το νέο μοντέλο κινείται από έναν υπετροφοδοτούμενο κινητήρα χωρητικότητας 2,3 λίτρων ο οποίος αποδίδει 350 ίππους και 44 χλγρ. ροπής.

‘Οσον αφορά στις επιδόσεις το νέο Focus RS χρειάζεται 4,7 δευτερόλεπτα για να αγγίξει τα πρώτα 100 χλμ. από στάση ενώ η τελική του ταχύτητα ανέρχεται σε 266 χλμ./ώρα.

 

 

VW Golf GTI Clubsport

To νέο Golf GTI Clubsport παρουσίασε η VW στη Φρανκφούρτη το οποίο έχει αυξημένη ισχύ κατά 35 ίππους (συνολικά 265 ίππους) ενώ για 10 δευτερόλεπτα η λειτουργία overboost αυξάνει την ιπποδύναμη στους 290 ίππους!

‘Οσον αφορά στις επιδόσεις το νέο Golf GTI Clubsport χρειάζεται 6 δευτερόλεπτα για να αγγίξει τα 100 χλμ από στάση ενώ η τελική του ταχύτητα ανέρχεται σε 250 χλμ./ώρα.

 

 

Suzuki Baleno

Το νέο Suzuki Baleno παρουσίασε η ιαπωνική εταιρεία στη γεμρανική πόλη. Το νέο Baleno θα εφοδιάζεται με τον 1.000 κ.εκ. turbo βενζινοκινητήρα BoosterJet, ο οποίος εφοδιάζεται με άμεσο ψεκασμό και σύστημα SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki).

Αυτό περιλαμβάνει ένα ενσωματωμένο ηλεκτρικό μοτέρ που βοηθά το αυτοκίνητο κατά την εκκίνηση.

 

 

Nissan Gripz

Το πρωτότυπο μοντέλο Gripz παρουσίασε η Nissan στη Φρανκφούρτη. Το νέο ιαπωνικό μοντέλο εντυπωσιάζει με την μοναδική του σχεδίαση αλλά και τον τρόπο ανοίγματος των θυρών. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το φουτουριστικό desing του εσωτερικού του.

Για την κίνηση του Nissan Gripz concept φροντίζει το υβριδικό σύστημα που βασίζεται στο «Pure Drive e-Power», με συνδυασμό ενός βενζινοκινητήρα, o οποίος τροφοδοτεί με ισχύ τον ηλεκτροκινητήρα που προέρχεται από το Nissan Leaf.

 

 

Mercedes-Benz IAA Concept

Το ΙΑΑ Concept είναι το νέο πρωτότυπο της Mercedes-Benz το οποίο απεικονίζει ένα τετράθυρο coupe από το μακρινό μέλλον. Το πρωτότυπο 4θυρο coupe μοντέλο έχει αεροδυναμικό συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις Cd 0,19. Όπως είναι φυσικό, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το απίστευτο νούμερο, θυσιάστηκε η αισθητική.

Όσον αφορά την καρδιά του μοντέλου, αυτή είναι επαναφορτιζόμενο υβριδικό σύστημα της C350e Plug-in Hybrid με τον δίλιτρο βενζινοκινητήρα των 211 ίππων ο οποίος συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα και έχει συνδυαστική ισχύ 280 άλογα και 600 Nm ροπής.

Το αξιοσημείωτο της όλης υπόθεσης είναι πως έχει τελική ταχύτητα 250 χλμ./ώρα εκπέμποντας μόλις 28 γρ./χλμ CO2.

Επιπροσθέτως μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για 66 χλμ.

 

 

Rolls Royce Dawn Cabriolet

Η Rolls Royce παρουσίασε στην Φρανκφούρτη την Dawn Cabriolet και όπως επισημαίνει η εταιρεία είναι το πολυτελέστερο και πιο καλά ηχομονωμένο cabrio στον κόσμο.

Κάτω από το καπό της βρίσκεται ένας διπλοτούρμπινος V12, 6,6 λτ. 570 ίππων και 780 Nm ροπής, ο οποίος χαρίζει τελική ταχύτητα ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 250 χλμ./ώρα και 0-100 χλμ./ώρα σε 4,9 δευτερόλεπτα.

 

 

 

Audi S4

Μαζί με το νέο Audi A4, παρουσιάστηκε και το κορυφαίο μοντέλο, S4.

Κάτω από καπό υπάρχει 3λιτρος Turbo κινητήρας βενζίνης, 6κύλινδρος, ο οποίος αποδίδει 354 ίππους, και 50 χλγρ. ροπής, διαθέσιμα από τις 1.300 σ.α.λ.

Ακόμα μια αλλαγή που έχει γίνει στο S4 είναι η τοποθέτηση ενός νέου αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων (Tiptronic), μέσω του οποίου περνάει η δύναμη των 354 ίππων και στους τέσσερις τροχούς.

Το μεσαίο μπλοκέ διαφορικό κάνει κατανομή της ροπής 40/60 εμπρός – πίσω σε κανονικές συνθήκες, ενώ υπό περίσταση έχει την ικανότητα να δώσει έως το 70% της ροπής στους εμπρός τροχούς και μέχρι το 85% στους πίσω.

 

 

Peugeot Fractal Concept

Το πρωτότυπο μοντέλου, Fractal Concept παρουσίασε η Peugeot στην έκθεση της Φρανκφούρτης.

Το πρωτότυπο roadster αυτοκίνητο, θα κινείται από δυο ηλεκτροκινητήρες απόδοσης 102 ίππων, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί στον εμπρός και πίσω άξονα (δηλαδή κίνηση και στους τέσσερις τροχούς) με αυτονομία 450 χλμ.

Εξαιρετικές φαίνεται πως θα είναι και οι επιδόσεις του, μιας και η Peugeot ανακοινώνει πως η διαδικασία του 0-100 χλμ/ώρα θα ολοκληρώνεται σε 6,8 δευτερόλεπτα!

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.